Petr Hartman: Na čem se vlastně shodla vláda s opozicí u prezidenta

30. březen 2024

Důchodový systém potřebuje změny, aby byl udržitelný, notují si představitelé vládní koalice s opozičním hnutím ANO. Mohlo by se zdát, že po jednání u prezidenta republiky konečně našli společnou řeč.

Důchodový systém by se tak mohl v dohledné budoucnosti stát dlouhodobě stabilním a tudíž předvídatelným. Problém je, že shoda se netýká konkrétních kroků. Bez nich zůstává pouze u obecných proklamací.

Čtěte také

Názorným příkladem může být prodlužování věku pro odchod do penze. Po schůzce na Hradě vznikl dojem, že je na tom vládní koalice s hnutím ANO domluvena. Není tomu tak. Bude se dále jednat. Konkrétně o tom, zda ponechat pevnou a nepřekročitelnou hranici, nebo ji automaticky posouvat, případně ji po nějakém období znovu přenastavit.

Vláda dává přednost druhé variantě. Nejsilnější opoziční hnutí je zatím nakloněno prvnímu způsobu. Dá se tudíž říci, že rozdílný pohled na tuto věc se zatím zásadně nezměnil. Otázkou zůstává, zda se skutečně podaří nalézt nějaký kompromis. Pokud ne, vláda prosadí svoji představu. Opozice ji po případném nástupu k moci pravděpodobně přetvoří k obrazu svému.

Úprava parametrů současného systému není totiž legislativně nijak složitá. Proto ke změnám dochází poměrně často. Ať už se to týká věku pro odchod do důchodu nebo způsobu valorizace penzí a podobně.

Hledání shody je na první pohled správná věc. Skrývá však nebezpečí, že se s její pomocí k žádným změnám nedojde. Opakovaně vyjadřovat vůli se dohodnout ještě neznamená upřímný zájem se ke kompromisu skutečně dopracovat. Někdy to je naopak účinná taktika, jak daný problém dále odsouvat.

Bludný kruh

Ostatně o udržitelnosti důchodového systému a jeho nutných změnách se politici dohadují už desítky let. Odborníci z nejrůznějších komisí vypracovali politikům stovky podkladů a předali jim řadu návrhů, jak k reformě přistoupit. Většina jejich práce přišla vniveč. Jde totiž z velké části o záležitost politickou.

Čtěte také

Senioři představují významnou voličskou skupinu. Proto se jim politici snaží zavděčit. Upravují parametry bez ohledu na to, zda na ně bude dostatek peněz. Změny většinou nevedou k lepšímu fungování.

Odborníci opakovaně upozorňují na to, že je systém penzí dlouhodobě neudržitelný. Politici na to reagují tvrzením, že si to uvědomují. Zároveň dodávají, že na úpravách je potřeba se shodnout napříč politickým spektrem. Když se to nepodaří, prosadí si vládní většina svou. Opozice slíbí, že až se dostane k moci, změny zruší.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Snaha o důchodovou reformu se tak léta točí v bludném kruhu. Jednání vlády s opozicí u prezidenta mohlo vyvolat naději, že se z něho politici vymaní. Jisté to však zdaleka není.

Autor je komentátor Českého rozhlasu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Související