Petr Hartman: KDU-ČSL řeší svobodu projevu Cyrila Svobody

10. duben 2024

Člen strany má právo svobodně vyjadřovat a obhajovat své názory, píše se mimo jiné ve stanovách KDU-ČSL. Bývalý předseda této strany Cyril Svoboda se tím řídí. Některými svými výroky vybočuje z řady.

Udržuje si tím pozornost médií. Občas i těch, které slouží ruské propagandě. Jako zkušený politik a diplomat dokáže bruslit na tenkém ledě. Jen on sám ví, zda tak činí bez vedlejších úmyslů. Zda zkrátka prezentuje pouze své vlastní myšlenky.

Čtěte také

Například ve vztahu k Rusku a k válce na Ukrajině nebývají jeho názory často v souladu s postoji vedení KDU-ČSL. Není divu, že se to některým jeho stranickým kolegům příliš nelíbí. Dosud však výhrady vůči jeho mediálním výstupům nevyústily v otevřenou konfrontaci.

O ni se nyní pokusil místopředseda lidovců Petr Hladík. Ten by chtěl Svobodu vyloučit ze strany. Svým návrhem připoutal k Cyrilu Svobodovi větší zájem médií a tím i občanů. Většina z těch, kteří rozruch kolem bývalého předsedy strany zaznamenali, si ho patrně až nyní spojila s KDU-ČSL.

Předvést svaly?

Svoboda jako řadový člen nemohl reprezentovat oficiální stanovisko lidovců a ani tak nečinil. Přesto mu předsednictvo strany doporučilo, aby buďto přehodnotil některé své názory, nebo KDU-ČSL opustil. Zatím to nevypadá na to, že by Svoboda využil první možnost. Zároveň není pravděpodobné, že by ze strany sám odešel. Alespoň takto bezprostředně reagoval na výzvu předsednictva.

Čtěte také

Lidovci se tím vmanévrovali do situace, kdy budou osud bývalého předsedy řešit na celostátním výboru. Mohlo by se zdát, že to pro budoucnost strany je zásadní problém. Ať už však Svoboda nadále zůstane v řadách KDU-ČSL, nebo je nakonec nedobrovolně opustí, nebude to mít zásadní vliv na vývoj volebních preferencí. Ty jsou setrvale nízké z jiných důvodů.

Zhruba tříprocentní podpora vyvolává nervozitu uvnitř strany. Jejím výsledkem jsou i úvahy o tom, zda nenastal čas vyměnit předsedu. Aféra kolem Cyrila Svobody může do této atmosféry zapadat. Návrh Petra Hladíka může působit jako snaha předvést svaly a ukázat stranickým kolegům, že by byl razantním předsedou. Ostatně v době skandálu kolem Mariana Jurečky připustil v médiích, že by ho mohl ve vedení KDU-ČSL nahradit.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Na celostátním výboru lidovců se názorně ukáže, zda má takovýto přístup většinovou podporu. Vylučovat ze strany někoho kvůli tomu, že vyjadřuje odlišné názory, nemusí navenek působit dobře. Pochopitelně, pokud se konkrétní člen výrazně rozchází s programem strany a svými výroky ji veřejně a opakovaně poškozuje, potom by neměl být dále její součástí.

Nezdá se, že by to byl právě Svobodův případ. I když jeho některé názory jsou v rozporu s oficiálním stanoviskem KDU-ČSL a může je využívat ruská propaganda.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.