Péče o květiny v květináči

29. duben 2002
Dobrá rada

Každý, kdo má doma alespoň jednu pokojovou květinu, ví, že je potřeba se o ni starat. Proto, aby nám rostliny krášlily byt nebo balkón, bychom měli ale dělat víc, než je jen pravidelně zalévat. Co všechno potřebuje taková květina k tomu, aby se jí dobře vedlo nám poradí Aleš Čech z jednoho pražského květinářství.

Čech: Rostliny v květináčích potřebují hodně světla, nesmíme na to zapomínat v zimním období, kdy je ho málo i venku.

Přidáváme v zimě ještě něco, jak prospějeme?

Dáme ji na co nejsvětlejší místo, nepřeháníme teplotu. Květiny pak mají vyšší vlhkost a energii získanou v létě nespotřebují tak snadno.

Jaký je nejlepší druh zeminy?

Čech: Záleží na jednotlivém druhu, půdní reakci, náročnosti na živiny. Většinou se používají univerzální substráty na bázi rašeliny, které mají mnoho výhod. Jsou zdravotně nezávadné, obsahují dost vzduchu, musíme do nich ale dodávat živiny.

Doporučujete hydroponii?

Čech: Hydroponie, pěstování rostlin v živných roztocích je poměrně málo rozšířený způsob. Ze začátku je důležité správné zapěstování, pak už jen měníme živné roztoky.

Jak často se mají rostliny přesazovat?

Čech: Záleží na rychlosti růstu rostliny, není dobrý výrazný nepoměr velikosti rostliny a květináče, na zdravotním stavu, chemickém a fyzikálním složení substrátu, spotřebě vody.

Lidé obyčejně přesazují jednou do roka, na jaře. Je to v pořádku?

Čech: Někdy ne, záleží na tom, jak rostlina vypadá a co potřebuje.

Doporučujete rostliny také osprchovat?

Čech: Doporučuji, hlavně tam, kde je suchý vzduch, jednou týdně stačí.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu