Pátrání po malajsijském letadle je stále neúspěšné, úřady nevylučují terorismus

9. březen 2014

Přes dvacet letadel a na 40 lodí už druhý den marně hledá stopy po zmizelém letadle Malajsijských aerolinií a jeho 239 cestujících. Boeing 777 letící z Kuala Lumpur do Pekingu zmizel z radarů v noci na sobotu. Naděje, že se někomu podařilo přežít, je už ale velmi malá. Úřady mezitím vyšetřují příčiny zmizení letadla, nevylučují ani teroristický čin.

Boeing 777 letěl na pravidelné lince z Kuala Lumpur do čínského Pekingu. Z radarů zmizel v noci na sobotu zhruba hodinu po startu a od té doby o něm nejsou žádné zprávy.

Podle neoficiálních zpráv se letadlo zřítilo v Jihočínském moři jižně od Vietnamu. Obchodní ředitel Malajsijských aerolinií Hugh Dunleavy už rodinám cestujících oznámil, že neštěstí pravděpodobně nikdo nepřežil.

„Mluvíme s rodinami cestujících a řekli jsme jim také, že po více než 30 hodinách od posledního kontaktu s letadlem se domníváme, že se musejí připravit na nejhorší,“ řekl.

Mnoho příbuzných pasažérů z pohřešovaného malajsijského letadla ovšem viní úřady z liknavosti. Podle serveru Euronews rodiny nedostávají čerstvé informace. Ke kritice se připojily také státní sdělovací prostředky.

Vedle hledání trosek a případných přeživších zároveň pokračuje pátrání po příčinách ztráty letadla. Malajsijské úřady prověřují seznam pasažerů. Pozornost se soustřeďuje hlavně na dva cestující, kteří nastoupili s kradenými pasy. Při vyšetřování spolupracují i zahraniční protiterorističtí experti.

„Jsem v kontaktu s mezinárodními zpravodajskými službami. Pracuje na tom i naše služba včetně protiteroristické jednotky. Informovali jsme i protiteroristické týmy všech dotčených zemí," oznámil malajsijský ministr dopravy Hišámuddín Hussejn.

Příbuzní cestujících ze zmizelého letadla Malajsijských aerolinií

Teroristický útok je aktuálně jednou z vyšetřovacích verzí. Objevila se totiž informace, že dva cestující s kradenými pasy kupovali letenku společně, což by nahrávalo spekulacím o spiknutí. Kromě této dvojice pozornost vyšetřovatelů podle agentur přitahují další dva cestující. Konkrétnější informace ale zatím nejsou k dispozici.

Záchranáři, kteří hledají ztracené letadlo, už také rozšířili oblast pátrání. Stroj prý před svým zmizením udělal neplánovaný obrat. To je závěr, který vyšetřovatelé udělali z radarových záznamů. Ty ukazují, že letadlo změnilo kurz a směřovalo zpátky.

Důvod tohoto manévru nechápe ani generální ředitel Malajsijských aerolinií Ahmad Džauharí Jahja. „Podle toho, co víme, o takovém obratu by museli informovat základnu, ale žádné tísňové volání jsme nezachytili,“ řekl.

Co přesně se s letadlem dělo, ukážou až černé skříňky, ovšem jejich hledání může zabrat hodně dlouhou dobu. U letu Air France, který spadl před pěti lety uprostřed Atlantiku, to trvalo celé dva roky.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se v noci ztratil z radarů
autoři: onh , bre , nov
Spustit audio