Parkurový jezdec Aleš Opatrný: Za den stihnu projet i šest koní. V našem sportu dny volna neexistují

6. červen 2022

Hostem talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou je tentokrát elitní parkurový jezdec Aleš Opatrný. Jak několikanásobný mistr České republiky vzpomíná na účast na olympijských hrách v Tokiu? Jak vypadá tréninkový den borce, který v soutěži Global Champions Tour závodí za tým Prague Lions? Jak funguje logistika při přesunech koní na závody do vzdálenějších lokalit? Poslechněte si celý rozhovor s jezdcem, který působí na statku v Hořovicích.

Aleši, jak vypadá běžný tréninkový den parkurového jezdce?

U koní nám neexistují žádné volné víkendy, svátky, dny volna, protože zvíře musí každý den ven, musí se krmit a pravidelně čistíme jejich stáje. Nemáme jen jednoho, dva koně, ale v tréninku funguji třeba i s deseti, patnácti koňmi. Občas stihnu za den potrénovat i se šesti koňmi.

Čtěte také

Působí všechny závodní koně při dlouhém cestování na závody stejným způsobem?

Některý kůň může cestovat dvanáct hodin v kamionu a po příjezdu je schopný závodit. Jiný pro změnu cestuje pět, šest hodin a potřebuje dva dny odpočinku, aby se srovnal. Je to hodně individuální a také záleží na náladovosti koně.

Jak těžké byly přesuny koní na olympijské hry do Tokia?

Bylo to hodně papírování. Koně musely být před odletem dva týdny v karanténě, což znamenalo, že se testovaly a byly odděleni od ostatních koní, které do Tokia necestovaly. Třeba můj kůň Forever potřebuje hodně závodit a před olympiádou se skoro měsíc nedostal do závodu a tak nebyl v té správné formě.

Byl Aleš Opatrný zklamaný ze závodění v olympijském Tokiu bez divácké podpory? Je pro něj motivace se kvalifikovat do Paříže? Jak těžká jsou nominační kritéria na vrchol čtyřletého závodního cyklu? Poslechněte si celý rozhovor s úspěšným parkurovým jezdcem.

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související