„Paradox, který mě ohromoval.“ Vzpomínky Jana Petránka na přistání na Měsíci

2. září 2009

Reportáž o úspěšné misi Apollo 11 v červenci 1969 byla Petránkovou labutí písní. Kvůli jeho vysílaní během srpnové okupace v roce 1968 dostal zákaz.

Byl to právě Jan Petránek, kdo s Ivo Budilem reportoval posluchačům Českého rozhlasu o přistání Apolla 11 na Měsíci. „Kromě kosmonautiky a technických věcí já tehdy nesměl dělat nic,“ vzpomínal Jan Petránek. Zákaz dostal kvůli vysílání za okupace vojsky varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Bylo to nádherné

„Ještě Apollo 9 jsem mohl komentovat v televizi. Apollo 11 už jenom v rozhlase. A to byla moje labutí píseň. Ale bylo to nádherné. Právě proto, že si člověk uvědomoval, že jsme okupovaná země v okamžiku, kdy se rozpíná lidská představivost mimo pozemskou gravitaci.“

Kdyby mě zastřelili

„To je paradox, který mě ohromoval v tu chvíli, kdy jsem to komentoval. Který mně dával křídla. A říkal jsem: Kdyby mě zastřelili, tak je to houby platné pro ty katany, protože tady se ukazuje, že není možné, aby se lidstvo neosvobozovalo.“

Poslechněte si i další vzpomínky Jana Petránka i to nejlepší ze strhující dobové reportáže o přistání na Měsíci. Z původních čtyřhodinového záznamu v audiu uslyšíte asi 20 minut.

autoři: Jan Petránek , rota
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.