Papež pronesl tradiční poselství Urbi et orbi. Vyzval k ukončení násilí ve světě

25. prosinec 2013
Zprávy

Papež František vyzval k modlitbám za mír ve válečných zónách. Ve svém prvním vánočním projevu zmínil například konflikty v Sýrii, Nigérii nebo Jižním Súdánu. Vzpomínal také na velké přírodní katastrofy, které v uplynulém roce některé země zažily.

Před bazilikou svatého Petra se dnes v poledne sešly desítky tisíc věřících, kteří netrpělivě čekali na papežovo tradiční poselství Městu a světu. Františka uvítal bouřlivý jásot.

„Stále doufám, že každý člověk na světě pocítí lásku a velikost Boží existence. A že Bůh přinese lidskému pokolení mír. Pravý mír neznamená, že jsou síly soupeřících stran vyrovnané. Mír musí být pro všechny každodenním závazkem,“ upozornil papež.

Kromě výzvy k ukončení násilí ve světě se zmínil také o problémech migrace, se kterou souvisí i nedávná smrt mnoha běženců u italského ostrova Lampedusa.

Bývalo zvykem, že Svatý otec vyslal svůj vzkaz v několika světových jazycích, včetně češtiny. Papež František tuto tradici porušil už při velikonočním blahopřání, kdy se omezil na italštinu, mateřskou řeč svých rodičů. I dnes od něj věřící slyšeli jen italštinu a latinu.

„Přešel k civilnějšímu projevu a tyhle atributy do jisté míry formalizovaných blahopřání se snažil odbourat. Je to v kontextu jeho změn, které ve Vatikánu zavádí – civilnější a prostší vyjadřování obřadů,“ vysvětlil církevní historik Jaroslav Šebek z Akademie věd.

Podle něj papež František nepoužívá tolik teologických obrazů, snaží se mluvit velmi jednoduše a zaměřit se na podstatné věci, které současný svět sužují. Tak, aby se jeho požehnání dotýkalo všech.

„Vyjádřil se i k problematice násilí na ženách anebo se vyjadřoval i k otázkám sociálních nerovností ve světě,“ doplnil Šebek.

autoři: ČRo , msk , mach
Spustit audio