Papež je s průběhem své návštěvy v Česku spokojen

28. září 2009
Zprávy

Nedělní program Benedikta XVI. vyvrcholil bohoslužbou v Brně, setkáním s Ekumenickou radou církví a s představiteli akademické obce. Dnes čeká papeže další velká bohoslužba ve Staré Boleslavi při příležitosti svátku svatého Václava.

Dojmy Svatého otce tlumočil jeho tiskový mluvčí Federiko Lombardi. Co na večerní tiskové konferenci zaznělo, shrnul páter Jan Balík:

"Na tiskové konferenci páter Lombardi především sdělil to, co nás potěší, že Svatý otec je velice spokojen s návštěvou a že hluboký dojem na něho udělali přívětiví lidé v naší republice. Papež také oceňuje velice duchovní atmosféru během modliteb a během setkání s našimi lidmi. A pozornost, kterou mu lidé vyjadřují."

Jednu z největších mší pod širým nebem odsloužil včera na tuřanském letišti v Brně papež Benedikt XVI. Bohoslužbu sledovala asi 120 tisíc věřících. Jejich odjez byl klidný. Dálnici D1 dokonce policisté otevřeli o hodinu a půl dřív, než původně plánovali.

Odpoledne se pontifik v metropoli nejprve setkal se členy Ekumenické rady církví. S jejím předsedou Pavlem Černým si připomněl osobu Jana Husa a historické sympozium v Římě v roce 1999, na kterém církev Husa uznala jako reformátora.

Druhý den své české návštěvy papež zakončil setkáním se zástupci akademické obce. V proslovu mimo jiné varoval před myšlenkovým relativismem a tendencí stavět rozum proti víře a hledání pravdy.

autoři: mkp , onh
Spustit audio