Papež František se nezvykle vstřícně vyjádřil na adresu homosexuálů

29. červenec 2013
Zprávy

Neobvykle vstřícně se papež František postavil k homosexuálům. Na zpáteční cestě z Brazílie otevřeně hovořil s novináři o celé řadě ožehavých témat. Ke kontroverzní otázce homosexuality zaujal přitom velmi smířlivé stanovisko.

„Když je někdo gay a hledá Boha a má dobrou vůli, tak kdo jsem já, abych ho soudil,“ prohlásil mimo jiné papež František.

Jsou to zřejmě nejvlídnější slova na adresu homosexuálů, jaké kdy kterýkoliv papež oficiálně pronesl.

„Není problém, když má někdo tuto orientaci. Všichni musíme být jako bratři. Problém je, když někdo lobuje - za homosexualitu, za politické cíle, zednářská loby a podobně. To je problém,“ vysvětloval dotazy na své nedávné vyjádření o existenci homosexuální kliky uvnitř Vatikánu.

Papež také připomněl, že podle oficiálního stanoviska katolické církve není samotná homosexualita hřích, hříchem je pouze homosexuální styk.

Už v roce 2003 ale vatikánská Kongregace pro nauku víry uvedla, že muži a ženy s homosexuálními sklony, mají být podle učení katolické církve „přijímáni s úctou, soucitem a jemnocitem a je třeba se vůči nim vyhnout jakémukoliv náznaku nespravedlivé diskriminace“.

Františkův předchůdce Benedikt XVI. byl přitom v otázce homosexuality mnohem více nesmlouvavý. Muži-gayové by se podle něj kněžími stávat neměli.

„Řekl bych, že je vyjádření papeže Františka možno považovat minimálně za velice odvážné, protože papež jím dal najevo velkou toleranci k homosexuálům. V podstatě tak pokračuje ve všech poměrně radikálních výrocích, které se objevily v rámci jeho právě ukončené návštěvy v Brazílii,“ říká církevní historik Jaroslav Šebek.

Papežův výrok podle něj prý nesnižuje ani to, že vzápětí dodal, že církev dál považuje homosexuální praktiky za hříšné. „Je vidět třeba ten kontext, že v Brazílii jasně podpořil také tradiční rodinu, model vztahu muže a ženy, čímž se kriticky vyjádřil k homosexuálním manželstvím a podobně, ne k homosexuálům,“ vysvětluje Šebek.

Je zároveň zajímavé, že jen několik dní před papežem se v podobném duchu o homosexuálech vyjádřil anglikánský biskup v jižní Africe Desmond Tutu.

02886971.jpeg

Papež však také ve svém vyjádření k novinářům varoval před homosexuální lobby v církvi, byť uvedl, že církev by neměla soudit věřící na základě sexuální orientace ani v případě, že se jedná o kněží.

Vše tak nasvědčuje tomu, že papež uvažuje o radikálních změnách uvnitř kurie a o správní reformě uvnitř vatikánského státu.

„Řekl bych, že tím i dal najevo, že nebude trávit dovolenou jako jeho předchůdci v Casa Gandolfo, ale bude se věnovat intenzivní práci ve Vatikánu, kde je ještě daleko horší počasí z hlediska teplotních podmínek než u nás. To je podle mě signál, že chce uvést své představy do konkrétní podoby co se týká reformy kurie,“ dodává Jaroslav Šebek.

autor: onh
Spustit audio