Pánev dělá kuchaře. Na které pánvi usmažíte dokonalá volská oka, prozradí dTest

14. říjen 2021

Od klasické kuchyňské pánve se očekává hlavně to, že se na ni připravovaný pokrm nelepí. To zajistí pánev s nepřilnavým povrchem, která se snadno čistí a umožňuje zdravé vaření s minimem tuku. Důležitá je ovšem také hmotnost pánve a šikovné madlo. Do jaké míry byly nepřilnavé pánve skutečně nepřilnavé, zjišťovala spotřebitelská organizace dTest. Laboratoř zkoumala modely nejznámějších značek jako Tefal, Moneta, nebo Fisller.

Současná nabídka pánví je nesmírně rozmanitá a bohatá. Pořídit si lze speciální pánev na grilování, pánev typu wok pro přípravu asijských pokrmů nebo třeba plochou pánev na palačinky. 

Časopis dTest se tentokrát zaměřil na klasické nepřilnavé pánve o průměru přibližně 28 centimetrů. Celkem bylo otestováno celkem 29 modelů pánví. Test ukázal, že žádná z pánví není vyloženě špatná. Rozdíly byly zejména v jejich odolnosti a nepřilnavosti povrchu.

Volská oka

Spotřebitelskou organizaci dTest zajímalo zejména to, co výrobci nejraději u pánví propagují, a to jejich nepřilnavost. „Laboratoř na pánvích připravovala volská oka. Vždy se jich na pánvi připravovalo několik a sledovalo se, jak klesá nepřilnavost pánví,“ přibližuje testování redaktor časopisu dTest Tomáš Jeřábek.

Druhým parametrem, který dTest zkoumal, byla odolnost vůči teplotnímu šoku. „Sledovali jsme, jak se pánve při zahřátí a následném rychlém ochlazení kroutí. Výsledky včetně nepřilnavosti a rovnoměrnosti vedení tepla jsme pak složili do jednotného hodnocení.“

Pánve také prošly zátěžovou zkouškou, při které se sledovala odolnost proti poškrábání. Přestože někteří výrobci tvrdí, že se pánvím nic nestane, použijeme-li kovové nástroje, raději bych to nedoporučoval. V našem testu se těmto pánvím příliš nevedlo.

Výsledky dTestu:

Žádná pánev si nevedla vyloženě špatně.

  • V TOP šestce se umístily tři pánve značky Tefal, pánev Moneta, Beka a Fisller.
  • Uspokojivou známku si odnesly pánev značky de Buyer a pánev značky WMF.

Levná a lehká

Test také ukázal, že cena pánve nijak nesouvisí s tím, jak je pánev kvalitní. V testu byla pánev za 150 korun, ale i pánev za 3 400 korun. A opravdu se ukázalo, že mezi cenou a kvalitou není žádná přímá úměra, potvrzuje Tomáš Jeřábek.

Stejně tak s kvalitou nesouvisela hmotnost pánve. Hmotnost pánví se pohybovala od 800 gramů do téměř dvou kilogramů. Na výsledcích se to ale nijak neprojevilo.

Množství použitého materiálu, které se samozřejmě projeví i na hmotnosti,však může ovlivnit odolnost pánve nebo může zpomalit zahřívání pánve.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.