Pánek: Zájem o sbírku pro Ukrajinu je obrovský, vybralo se 100 milionů korun

Na pomoc Ukrajině můžou přispívat Češi ve sbírkách neziskových organizací. Spustily je třeba organizace Adra, Charita, UNICEF Česká republika. Projekt Paměť národa přes Darujme.cz vybral téměř 15 milionů korun. Na Ukrajině od roku 2014 působí společnost Člověk v tísni. „Za poslední 3 dny se vybralo 100 milionů. Zájem je obrovský, lidé cítí potřebu nějak pomoci, solidarizovat se, možná i ukázat, že nesouhlasí s tou agresí,“ říká ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

„Peníze půjdou, pokud to bude možné, na pomoc uvnitř Ukrajiny. V této chvíli je to absolutně nejasné, situace se vyvíjí velmi překotně. Teď se valí lidé z Ukrajiny, nikoli, že by se na Ukrajinu něco dováželo. Ve velké míře půjdou peníze na pomoc rodinám, lidem na útěku. Ať už na západní Ukrajině, v nejbližších státech, ale i v Česku, bude-li to potřeba,“ upřesňuje Šimon Pánek.

Na Ukrajině je aktuálně přibližně sto spolupracovníků Člověka v tísni. „Náš hlavní řídicí tým, který je složený jednak z několika cizinců, jednak z našich dlouholetých ukrajinských kolegyň a kolegů, míří do Lvova, kde teď otevře operační středisko. Jestli tam bude moct zůstat a nakolik to bude možné, se uvidí.“

Všichni podcenili tu hloubku pocitu nějaké křivdy a ztráty na straně Sovětského svazu, respektive Ruska.
Šimon Pánek

Historická křivda

Šimon Pánek byl jedním z nejvýraznějších studentských vůdců v listopadu 1989. Před 32 lety, v době sametové revoluce, by nečekal, že se dočká této dnešní situace.

„Myslím, že jsme všichni – především politici podcenili hloubku pocitu nějaké křivdy a ztráty na straně Sovětského svazu, respektive Ruska, protože Sovětský svaz byl projektem Ruska. Ruská zahraniční politika má už staletí podobné cíle.“

Čtěte také

Velmocenské vakuum

Západ podle Pánka podcenil dlouhodobou strategii, kterou je být přítomný ve střední, východní, a pokud možno i v severní a jižní Evropě. Svoji roli sehrál i ústup Spojených států z mezinárodně politické scény.

Přestaly být tím nejsilnějším hráčem. A Evropská unie, kde každý, kdo umí trošku analyzovat, doteď viděl, že jednotlivé státy v klíčových věcech často preferují vlastní zájmy – ekonomické, vztahové, geopolitické – nad zájmem celku a schopností se domluvit,“ vysvětluje šéf Člověka v tísni, co podle něj vedlo Vladimira Putina k závěru, že si něco takového může dovolit a že mu to projde.

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.