Pandemii koronaviru zvládneme, klíčové je rozložit krizi do delšího časového období, říká Jiří Šedivý

Ohrožuje pandemie koronaviru základní bezpečnost našeho státu? Zatím ne, ale mohla by, pokud by se zhroutily základní systémy, které udržují chod státu, upozorňuje v rozhovoru s Marií Bastlovou budoucí ředitel Evropské obranné agentury Jiří Šedivý.

Čtěte také

Systém by podle něj v ideálním případě měl být schopen minimalizovat dopady nečekané krize a nakonec se z nich i dostat. „Poté by měla nastat fáze poučení a zlepšení systému,“ shrnuje.

A jak je na tom Česko? „Je vidět, že zejména zkraje situace se trochu improvizovalo. Až postupně se vše dostává do řádných kolejí. Opatření, k nimž dochází, jsou ale v zásadě v pořádku. Klíčové je rozložit krizi a nedopustit, aby se výskyt nahromadil v krátkém čase,“ shrnuje. „Bude to trvat nějakou dobu, ale my to zvládneme.“

Nekoordinovaný postup evropských států

V současnosti zatím jednotlivé evropské státy na pandemii reagují samostatně, Evropská unie jednotný postup nijak nekoordinuje. A podle Jiřího Šedivého to není dobře. 

Postup proti koronaviru by měl být víc koordinovaný. Ale učíme se za pochodu.
Jiří Šedivý

„Obecný scénář pandemie se v bezpečnostních dokumentech objevuje v posledních 30 letech, přesto jsou nejen státy, ale i Evropská unie zaskočené. I na evropské úrovni tak dojde k velkým diskuzím, jak do budoucna vytvořit systém, který by byl mnohem lépe provázaný a koordinovaný.“

Jak Evropu ohrozí nová migrační vlna, nestabilita na Středním východě nebo kybernetické útoky? A jakou roli v bezpečnosti bude hrát v budoucnu NATO? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Marie Bastlová
Spustit audio

Související