Ozvěny dne - zprávy 28. února 2010

28. únor 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Odbory hrozí ne jednou, ale celou sérií stávek, pokud neprojde změna zdanění benefitů. Počet obětí včerejšího ničivého zemětřesení v Chile stoupl na 400. První výsledky vyšetřování případu kolem pandurů by měly být koncem března. Skandál kolem sexuálního zneužívání dětí kněžími otřásl důvěrou Němců v katolickou církev. A počasí, zítra bude polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami, od vyšších poloh sněžení. Teploty do 9 stupňů.

Dopravní odbory chystají sérii stávek

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Dopravní odbory chystají sérii stávek. První bude už ve čtvrtek, pokud jim politici neustoupí. Do sněmovního projednání změny zákona o dani z přidané hodnoty kvůli zaměstnaneckým benefitům zbývají 2 dny.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Když se nezmění zdanění benefitů, půjdem do stávky. Říká předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Luboš POMAJBÍK, předseda Odborového svazu dopravy:
Můžeme získat podporu i dalších odvětví a ten protest může být masový.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Proti tlaku odborů se staví hlavně ODS. Její místopředseda Petr Bendl tvrdí, že odboráři politiky vydírají.

Petr BENDL, místopředseda ODS:
To mně přijde jako opravdu neodpovědné jednání.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Odbory namítají: pokud bude ve sněmovně ODS blokovat snížení zdanění zaměstnaneckých benefitů, stávka bude ve čtvrtek. Místopředseda ČSSD a brněnský primátor Roman Onderka Radiožurnálu řekl, jak budou hlasovat zákonodárci jeho strany.

Roman ONDERKA, primátor Brna, místopředseda strany /ČSSD/:
Všichni poslanci za sociální demokracii v Poslanecké sněmovně a následně senátoři Senátu Parlamentu České republiky tento návrh podpoří.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Odboráři se bojí o zaměstnanecké výhody, jako jsou režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace. Letos se mají danit vyšší daní z přidané hodnoty, která se vypočítává z běžné tržní ceny. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Chile se vzpamatovává z devastujícího zemětřesení

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Chile se pomalu začíná vzpamatovávat z devastujícího zemětřesení. Podle nejnovější bilance zahynulo více než 400 lidí. Škody jdou do desítek miliard dolarů. Otřesy zničily infrastrukturu a přes milion budov. Právě ty jsou nejvíc ohrožovány následnými dotřesy, které narušují jejich už tak dost poničenou statiku. Včerejší zemětřesení zažil na vlastní kůži i spisovatel a cestovatel Martin Mikyska. Radiožurnálu popsal situaci v metropoli Santiagu.

Martin MIKYSKA, spisovatel, cestovatel:
Tady v Santiagu jsme zažili včera to hlavní zemětřesení před 4 v noci, kdy probudil rachot, obrovskej prach v chodbách hotelu, kde jsme spali a ve zmatku jsme se všichni evakuovali ven na ulici a tam jsme čekali až do rozednění. Od rána bylo v ulicích plno lidí, jezdili policajti, hasiči, během dopoledne /nesrozumitelné/ záchranáři radili lidem, jak se mají chovat a teďko dneska ten druhý den vlastně už jsme spali v hotelu pouze v přízemí z bezpečnostních důvodů, všichni v Santiagu spí vlastně v přízemích, aby mohli v případě otřesů okamžitě vyběhnout, například dneska ráno už byla půlka lidí vzbuzená, půlka lidí ještě spala, znova se to zachvělo, velice málo, ale samozřejmě všichni jsou jako napjatý, všichni jsme běželi znova ven.

Šetření v kauze nákupu Pandurů

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
První výsledky v kauze údajné korupce při nákupu pandurů by měly být už koncem března. České televizi to řekl policejní prezident Oldřich Martinů. Podle něj začali kriminalisté celý případ prošetřovat dva týdny před tím, než je média zveřejnila. Celá kauza je teď pro policejního šéfa prioritou.

Oldřich MARTINŮ, policejní prezident:
Věnujeme tomu maximální pozornost, informace o pandurech jsme začali prověřovat ještě před tím, než byly vůbec někde zveřejněny, je to moje priorita a říkám, že do konce března chci vědět, kam jsme se v tom posunuli a vytvářím maximální možné podmínky pro postup toho speciálního týmu.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Oldřich Martinů je ale k možnému vyšetření kauzy Pandurů skeptický. Celá záležitost je totiž už několik let stará.

Větší práva pro oběti trestných činů

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Oběti trestních činů by měly už brzy získat před soudem větší práva. Poslaneckou novelu trestního řádu, díky které by se měly snadněji domoci morálního odškodnění, zítra posoudí vláda. Podle autora změn poslance ODS a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila o výši morálního odškodnění bude rozhodovat trestní soud.

Jiří POSPÍŠIL, bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
České soudy bohužel v tomto mají co ještě dohánět za západní Evropou. Bude to odvislé od úsudku soudu, ale také od typu trestné činnosti, od společenské nebezpečnosti trestného činu a od zásahu do integrity oběti trestného činu.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Teď musí oběti podat občanskoprávní žalobu na ochranu osobnosti, zaplatit soudní poplatek a obvykle si také vzít právníka. Novela by mohla projít parlamentem ještě do voleb.

Iveta Radičová se stala lídrem opoziční SDKU

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Slovenská politička Iveta Radičová se stala lídrem nejsilnější opoziční strany SDKU do parlamentních voleb. Radičovou si vybrali členové strany v primárkách a je to vůbec poprvé v historii země, kdy vlivnou politickou stranu povede žena.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Iveta Radičová zazářila už loni v prezidentských volbách. Stala se nejoblíbenější slovenskou političkou, a to je podle analytiků hlavní důvod, proč vyhrála. Může přitáhnout nové hlasy pro SDKU, která po celé 4 roky v opozici podporu vytrvale ztrácí. Radičová Českému rozhlasu řekla, že nechce vést kontroverzní předvolební kampaň.

Iveta RADIČOVÁ, lídr SDKU:
V každém případě patřím k zastáncům politiky otevřené, upřímné, věcné a slušné.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Radičová je silná líderka i proto, že za sebou nemá žádné skandály a její konkurenti se do ní budou špatně trefovat. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava.

Německá veřejnost ztrácí důvěru v katolickou církev

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Německá veřejnost ztrácí důvěru v katolickou církev. Je to důsledek skandálu se zneužíváním dětí kněžími na církevních školách. Lidem podle nejnovějšího průzkumu vadí, jak církev k celé kauze přistupuje.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Průzkum institutu Omniquest ukázal, že jen třetina Němců považuje katolickou církev současnosti za čestnou. Dokonce i mezi věřícími je to méně než polovina. Jen každý pátý Němec pak má podle listu Frankfurte Rundschau pocit, že katolická církev účinně přispěje k vyšetření jednotlivých případů zneužívání. Předseda německé biskupské konference Robert Zollitsch ale postup církve považuje za správný. V březnu o něm chce osobně informovat papeže Benedikta XVI. Právní expert liberální FDP Kristian Arent mezitím biskupskou konferenci vyzval k vytvoření speciálního fondu, z něhož by se financovalo odškodné pro oběti zneužívání. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Na Královéhradecku začala likvidace poničených stromů

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Lesníci na Královéhradecku naplno začali s likvidací poničených stromů po lednové sněhové kalamitě. Odstraňování polomů potrvá týdny, neli měsíce. Podle Milana Zerzána z Městských lesů Hradec Králové podobná kalamita zasáhla region v 60. letech minulého století.

Milan ZERZÁN, Městské lesy Hradec Králové:
Máme zprávy, že podobné to bylo na konci těch 60.let. Byla to ale, co jsem slyšel, trošku jiná kalamita, jelikož vlastně nejvíce toho mokrého sněhu napadlo až v březnu, kdy ty stromy měly mízu, takže to fungovalo asi trošičku jinak než teď, když ty stromy byly přemrzlé a praskaly tím mrazem a neudržely se.

Na Sušicku dnes končí analogové vysílání

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Na Sušicku dnes končí analogové vysílání. Úderem půlnoci začne vysílač Svatobor s distribucí digitálního televizního signálu. Diváci, kteří nemají settopbox nebo moderní televizory vybavené digitálním přijímačem od zítřka vysílání nenaladí. Digitální signál bude mít stejné pokrytí jako analog. Problém mohou mít však obyvatelé Nýrska. Hlavní koordinátor přechodu na digitální vysílání Zdeněk Duspiva slibuje plné pokrytí do půlky března.

Zdeněk DUSPIVA, hlavní koordinátor přechodu na digitální vysílání:
Problémová místa, která známe, která se řeší průběžně už od počátku, je to problém oblasti Nýrska, kde již došlo k dohodě mezi regulačním orgánem, operátorem a televizemi o jiném přechodném řešení a potom definitivním dořešením v průběhu března, kdy bude nastaven definitivní kmitočet a posílení toho digitálního signálu dané oblasti, aktuálně se řeší i otázka vysílače Barák na Klatovsku, v zásadě probíhá měření samozřejmě i na základě podnětu diváků z těch problémových oblastí, ideální stav je takový, že by všichni diváci měli mít možnost přístupu k digitálnímu televiznímu vysílání se všemi výhodami.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V problémových oblastech bude televizní vysílání dočasně řešeno takzvanými dokrývači, které zajistí plnohodnotný příjem.

Sledování ptáků na internetu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Neklamným znakem blížícího se jara jsou ptačí poslové. Mezi prvními, kteří přilétají, jsou skřivani a špačkové a postupně také čáp bílý. Teprve v březnu se ale začnou ptáci vracet ve větším množství. Například ale kukačka obecná, která je ptákem letošního roku a rorýs obecný přilétají až v dubnu a právě na kukačku, rorýse, vlaštovku a čápa je zaměřená kampaň Jaro ožívá. Děti, školy i my laici můžeme na internetu zapisovat, kdy a kde jsme jaký druh viděli. Tím vzniká mapa, která ukáže, jak Evropou postupuje jaro.

Blanka ČÍHALOVÁ, redaktorka:
Česko už má letos 4 pozorování čápa bílého, a to nás řadí mezi země, kde jaro už trochu ožilo. Kromě map a statistik toho, jak se ptáci vracejí do Evropy, jsou na stránkách springalive.net také zajímavosti a informace o kukačce, rorýsovi, vlaštovce a čápovi. Ten poslední jmenovaný například táhne pouze ve dne, aby mohl využívat stoupavé vzdušné proudy. Létá rychlostí asi 45 km za hodinu a když má dobrý den, uletí až 500 km. O kukačce se na stránkách dočtete například to, proč v Africe, kde zimuje, nekuká. Blanka Číhalová, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu