Ozvěny dne 9. září 2006

9. září 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Na Ústecku přibývají funkční dopravní spoje

Na Ústecku přibývá počet funkčních autobusových spojů. Úředníci ústeckého krajského úřadu neustále jednají s dopravci o obsazování linek, které dnes přestal zajišťovat Dopravní podnik Ústeckého kraje. V okolí větších měst linky přebírají tamní městské dopravní podniky, někde jezdí i dopravci z jiných krajů. Situaci mapovala redaktorka Věra Masopustová.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zatímco například na Mostecku už převzal dopravní podnik měst Mostu a Litvínova sedmadvacet linek a domů se dostanou i obyvatelé horských obcí, problémy ještě čekají na lidi z obcí v Českém středohoří. Potíže s autobusovým spojením budou mít pravděpodobně ještě příští týden i na Chomutovsku, Žatecku, Šluknovsku a v okolí Štětí na Litoměřicku. Ale jak mi potvrdil Pavel Bureš z odboru dopravy ústeckého krajského úřadu, situace se mění z hodiny na hodinu.

Pavel BUREŠ, odbor dopravy ústeckého krajského úřadu:
Aktuální situace je taková, že v poslední době se podařilo zprovoznit tři linky, je to z Ústí nad Labem do Rýdeče, Litoměřic, Ústí nad Labem - Velké Březno, Lovečkovice /nesrozumitelné/ Úštěk a Ústí nad Labem - Velké Březno /nesrozumitelné/ Lešná, kde jezdí Dopravní podnik hlavního města Prahy. Nastoupil na celý víkend, zturnusovali jsme čtyři šoféry a zhruba ve čtrnáct čtyřicet vyrazil první spoj, v patnáct deset druhej a pokryje řádově celej rozsah platnýho jízdního řádu. Od rána od neděle nám na další linku na Ústecku 590040 Dubice zajišťuje Dopravní podnik města Ústí nad Labem v síle dvou autobusů.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Komplikovaná situace byla na Teplicku. Pro jeho horské oblasti už by ale měli mít úředníci připravený rozpis pro pět turnusů autobusů. Tyto spoje by měl obstarat dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova. O dalších spojích se podle Pavla Bureše jedná.

Pavel BUREŠ, odbor dopravy ústeckého krajského úřadu:
Dále oslovujeme Litvínovsko, kde mají ještě nějaké autobusy, také směrujeme do Teplicka a potom následně jednáme s menšíma dopravcema, který mají řádově jeden až dva autobusy.

Paroubek vyzval Topolánka k rezignaci

Vedení ČSSD se pokouší využít své kontakty v policii k politickým útokům. Tak reagoval premiér Mirek Topolánek na vystoupení předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka. Ten v projevu na zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD Mirka Topolánka nepřímo vyzval k rezignaci kvůli podezření z úvěrového podvodu. S informacemi přišla do studia redaktorka Václava Vařeková. Václavo, hezký večer.

Václava VAŘEKOVÁ:
Hezký večer. Mirek Topolánek je podezřelý, že spolu se svými bývalými kolegy ze společnosti VAE podvodně od banky získal úvěr ve výši šedesáti sedmi milionů korun. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by kvůli tomu měl z čela vlády i státu odejít.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Rychle by se měl stát bývalým budoucím premiérem této země, protože prostě toto není možné, toto nemůže projít ani panu Topolánkovi.

Václava VAŘEKOVÁ:
Premiér Mirek Topolánek vyšetřování kauzy nekomentoval. V reakci na slova Jiřího Paroubka se krátce vyjádřil před svým odletem do Finska. Podle něj se vedení ČSSD pokouší zneužít své kontakty v policii, a to k útokům na politické soupeře.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ČSSD/:
Není to poprvé, co se představitelé ČSSD pokusili zneužít své kontakty v policii k politickému útoku na své soupeře. A když to nevyjde, snaží se zakrýt stopy tím, že se sami stavějí do role obětí.

Václava VAŘEKOVÁ:
Premiér Mirek Topolánek také dodal, že s podobnými výpady přichází Jiří Paroubek vždy před volbami.

Raketoplán Atlantis úspěšně odstartoval

Americký raketoplán Atlantis úspěšně odstartoval z Kennedyho vesmírného střediska. Start se podařil až v posledním možném termínu. Předcházela tomu série odkladů, které způsobily rozmary počasí a drobné technické potíže. S dalšími podrobnostmi se teď do Ozvěn dne hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha. Alexi, hezký podvečer.

Alexandr PÍCHA:
Hezký večer. Po všech těch odkladech byl start nakonec ukázkový. Raketoplán se pár vteřin po startu mírně natočil, bílým sloupem páry a dýmu prořízl čistou oblohu nad Kennedyho centrem a rychle stoupal do stratosféry. Nejprve se oddělily dva pomocné motory a asi po osmi minutách Atlantis bezproblémově odhodil i hlavní palivovou nádrž. Tyto první minuty jsou nejkritičtější, protože kdyby něco vážného selhalo, raketoplán nelze obrátit na přistávací manévr. Zatím se podle všeho zdá, že start přečkal bez znatelného poškození i ostře sledovaný tepelný štít raketoplánu. Na mysu Canaveral panuje velká radost.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Alexi, co teď dělá posádka a jaké budou její další úkoly?

Alexandr PÍCHA:
Raketoplán Atlantis je už v klidu na oběžné dráze. Zrychlení je opravdu velké, každou minutu po tisícovkách kilometrů až na rychlost asi osmadvacet tisíc kilometrů v hodině. Takže, teď bude krátká doba odpočinku, protože takové zrychlení je pro lidský organismus opravdu ohromnou zátěží. Ale Rusové odmítli posunout start Sojuzu, takže posádka Atlantisu bude mít doslova nabytý pracovní harmonogram. Hlavní bude namontovat na Mezinárodní kosmickou stanici ohromné solární panely a další zařízení. No a jen pro představu, je to dohromady šestnáct tun konstrukcí, dílů a dalšího materiálu.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik aktuálně v Ozvěnách dne náš zpravodaj ve Spojených státech Alexandr Pícha. Díky a na slyšenou.

Alexandr PÍCHA:
Na slyšenou.

Český občan odsouzen ve Spojených státech na doživotí

Český občan Martin Novotný stráví zbytek života v americké věznici. Novotný ze žárlivosti ubodal svou někdejší brazilskou partnerku Anu Toledovou loni v prosinci. Oba pracovali ve Spojených státech jako au-pair a chodili spolu asi rok. Porota uvěřila obžalobě, podle níž Novotný čin předem naplánoval. Proces sledoval i český konzul v Los Angeles Tomáš Kadlec, který se s odsouzeným Čechem několikrát sešel.

Tomáš KADLEC, český konzul v Los Angeles:
Dvanáct členů poroty shledalo Martina Novotného vinným ve všech bodech obžaloby. Soudce Morris Hoffman okamžitě po výroku poroty odsoudil Martina Novotného na doživotí bez možnosti propuštění. Obhájci Jason Pink a Jay Grant verdikt potvrdili, uvedli, že jejich úloha pravděpodobně končí. Nyní bude vybrán jiný obhájce, který bude údajně zastupovat pana Novotného při odvolání. Dle informací obhájců je verdikt konečný nebo závazný, ale odvolání k vyššímu soudu by mělo prověřit, zda nenastala procesní chyba. Poté by následovalo nové soudní přelíčení.

Papež na návštěvě Bavorska

Papež Benedikt XVI. přiletěl odpoledne na návštěvu svého rodného Bavorska. Zdrží se šest dní, chce navštívit celkem pět měst a bude sloužit tři mše, kterých by se měly zúčastnit statisíce věřících. Zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek byl přímo u papežova příletu na mnichovském letišti.

Jiří HOŠEK:
Takto přivítal Benedikt XVI. asi pětistovku hostů poté, co vstoupil na bavorskou půdu a takto ho zdravili mladí farníci z měst a městeček, kde Josef Ratzinger působil. Koordinátorovi Česko-německého fóra mládeže Sebastianu Kraftovi se líbilo, že papež ve svém krátkém vystoupení nemluvil jen o katolických věřících.

Sebastian KRAFT, koordinátor Česko-německého fóra mládeže:
Zmínil taky ostatní náboženství a když už zmínil, že existují a s nimi začíná dialog, tak už to je velký pokrok podle mě. Proto mi to bylo jasný, že, že taky říká, že zdraví všechny a taky zdraví lidi, kteří nevěří v Boha.

Jiří HOŠEK:
Spolkový prezident Horst Köhler, který Benedikta XVI. přivítal se všemi vojenskými poctami, vyzdvihl papežovo pouto k rodné zemi.

Horst KÖHLER, spolkový prezident:
S pohnutím sleduji, jak se vy, svatý otče, hlásíte ke svému původu a ke své vlasti.

Předvoj francouzského praporu dorazil do Libanonu

Nejméně dvě stě padesát francouzských vojáků dnes dorazilo k libanonským břehům. Jak dodává blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev, jde zatím jen o předvoj francouzského praporu, který se v Libanonu v příštích dnech připojí k mírovým jednotkám UNIFIL.

Jaromír JANEV:
Jde především o logistické a ženijní jednotky, které si s sebou přivezly kolem sto čtyřiceti vozů a mechanismů. V nejbližších dnech by do Libanonu mělo přijet sedm set francouzských a devět set španělských vojáků. Počet mezinárodních sil OSN by tak přesáhl pět tisíc mužů, tedy třetinu předpokládaného počtu. Jejich rozmístění a práci na jihu země ale brání velké množství min. Téměř všechna arabská média přinesla informaci, že na syrsko-libanonských hranicích by údajně mělo být rozmístěno několik set pozorovatelů OSN beze zbraně. V telefonickém rozhovoru s italským premiérem Romano Prodim s tím měl vyslovit zásadní souhlas syrský prezident Bašar Asad. Sýrie tuto informace nepotvrdila, ani nevyvrátila.

Parlamentní volby v Černé Hoře

Černá Hora, nejmladší evropský stát, se připravuje na své historicky první parlamentní volby. V těch se zítra rozhodne, který ze dvou hlavních politických bloků bude stát v čele země příští čtyři roky, jestli to bude proevropská koalice vedená současným premiérem Milem Djukanovičem, nebo opoziční prosrbsky orientované strany. Pokračuje zvláštní zpravodaj v Podgoricy Jaromír Marek.

Jaromír MAREK:
Přesně o půlnoci skončila v Černé Hoře volební kampaň, v zemi jsou už domácí i zahraniční pozorovatelé včetně zástupců OBSE a Evropského parlamentu. Ti budou dohlížet na regulérnost voleb, ze kterých vzejde nová černohorská vláda. Od ní se očekává obnovení asociačních rozhovorů s Evropskou unií a uklidnění rozjitřené atmosféry v etnicky pestrém nově vzniklém státě. O nezávislosti na Srbsku rozhodli občané této jihobalkánské země v referendu letos v květnu. V zemi, kde žije šest set dvacet tisíc obyvatel, se k černohorské národnosti hlásí čtyřicet tři procenta lidí, ostatní jsou Albánci, Chorvaté, Bosňané a především Srbové, ti tvoří asi třetinu všech obyvatel.

Paroubek zveřejnil diskreditující materiál

Předseda ČSSD Jiří Paroubek zveřejnil materiál, který ho měl spolu s jeho stranou údajně zdiskreditovat. Podle ministra vnitra Ivana Langera je to ale pravděpodobně totéž jako pověstný kufřík někdejšího předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana. V roce 1997 se ukázalo, že třicetistránkový dokument o údajném špehování politiků, který Zeman dostal, byl podvrh.

Zubaři požadují zrušení vyhlášky o rámcových smlouvách

Zubaři chtějí, aby ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zrušil vyhlášku o rámcových smlouvách, kterou vydal jeho předchůdce David Rath. Novinářům to dnes řekl prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. Někteří zubaři už podle nové vyhlášky uzavřeli smlouvu, většina ale vyčkává.

Oheň zničil sklad slámy

Ve Vilémovicích na Blanensku vyhořel sklad slámy. Škody se odhadují na tři miliony korun. Zničeno nebo značně poškozeno bylo asi tři sta tun balíkové slámy. Příčina neštěstí zatím není známa.

Demonstrace pravicových extremistů v Rožmitálu

Demonstrace pravicových extremistů v Rožmitálu pod Třemšínem skončila. Akce na protest proti sílící levici se zúčastnilo asi padesát lidí a dohlíželo na ni několik desítek policistů. Českému rozhlasu to potvrdil středočeský policejní mluvčí Pavel Truxa.

Pavel TRUXA, středočeský policejní mluvčí:
Demonstraci sami organizátoři ukončili a rozešli se, k žádnému narušení veřejného pořádku nedošlo.

Chrám svatého Víta v Praze převzala církev

Chrám svatého Víta v Praze tento týden převzala církev, Metropolitní kapitula u svatého Víta. Předcházely tomu třináct let trvající soudní spory. Od tohoto týdne církev zavedla v katedrále stokorunové vstupné. Vstup do chrámu byl dříve pro turisty zdarma, někteří si ho ale zaplatili ve vstupenkách na Pražský hrad. Správa Pražského hradu sice po předání chrám ze svých prohlídkových okruhů vyjmula, vstupné na hrad ale nezměnila. Proč, to vysvětluje Anna Veliká z tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Alena VELIKÁ, tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky:
Katedrála svatého Víta totiž nikdy nebyla samostatně zpoplatněna, vždycky byla součástí návštěvnických okruhů A a B. Kontrola vstupu na základě vstupenek do nejstarší části katedrály, tedy do takzvaného starého chóru, byla především regulačním prvkem pohybu návštěvníků v těch částech katedrály, ve kterých by vlivem nadměrného návštěvnického provozu mohlo podle odborníků na památkovou péči dojít k poškození cenných interiérů a exponátů.

Začaly Dny evropského dědictví

Tento víkend začaly Dny evropského dědictví. Po celé republice se otevřely dveře památek, které běžně nejsou pro veřejnost přístupné. Hlavní důraz je letos kladen na historické objekty, ve kterých žili slavní lidé. Například do Jičína už včera zavítal Albrecht z Valdštejna. Až do 17. září bude po celé zemi otevřeno více než tisíc památek. Například v Jilemnici můžete navštívit městské věže. Ředitel tamního Krkonošského muzea Jan Luštinec má pro návštěvníky několik tipů.

Jan LUŠTINEC, ředitel Krkonošského muzea:
Především spořitelnu, radniční věž a my se připojíme rozšířenými prohlídkami. To znamená, že budou moci naši návštěvníci nejenom si prohlédnout naše expozice, ale také velmi zajímavý interiér zdejšího kostela svatého Vavřince. To všechno tedy s podrobným komentářem. Připomínám, že to bude náš dar vlastně k tomu významnému dni, nebude se zvyšovat vstupné.

Divadlo Járy Cimrmana vstupuje do čtyřicáté sezóny

Unikátní Divadlo Járy Cimrmana vstupuje do čtyřicáté sezóny. V Galerii hlavního města Prahy si můžete při této příležitosti prohlédnout výstavu s názvem Stopy Járy Cimrmana. V expozici je řada artefaktů i předmětů denní potřeby z doby života velikána. Zároveň mapuje historii cimrmanovského divadla. Dva hlavní představitelé této scény - Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak Českému rozhlasu řekli, jaké mají s divadlem nejbližší plány.

Ladislav SMOLJAK:
My jsme si teď řekli, že se pokusíme objevit novou Cimrmanovu hru, my se do ní teprve teď pustíme. Nám to vždycky trvá tak nejmíň dva, tři měsíce, když něco píšeme.

Zdeněk SVĚRÁK:
Až půl roku.

Ladislav SMOLJAK:
A potom to nastudování už je asi tak stejně dlouhý, že jo.

Zdeněk SVĚRÁK:
A my se ještě jistíme tím, že možná, že ta hra, kterou objevíme, nebude dobrá, protože Cimrman, když byl stár, tak psal i hlouposti. Takže, když to bude ten případ, tak ji ani neuvedeme, abychom mu neublížili.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu