Ozvěny dne 9. srpna 2009

9. srpen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Michaela van ERNE, moderátorka:
Máme pro vás Ozvěny dne. Tajfun Morakot, který zdevastoval Tchajwan teď řádí v Číně. Na španělské Mallorce opět vybuchly dvě nálože. Nikoho ale nezranily. Británie odmítá obvinění, že financovala protesty proti íránskému režimu. Zítra bude oblačno až zataženo, od jihozápadu přijdou přeháňky nebo déšť. Teploty do 28°, na horách kolem 17°.

Tajfun Morakot zasáhl pevninskou Čínu

Michaela van ERNE, moderátorka:
Tajfun Morakot zasáhl po Tchajwanu také pevninskou Čínu. Na Tchajwanu si vyžádal při nejmenším 2 oběti a 27 dalších lidí se stále pohřešuje. Přestože čínské úřady preventivně evakuovaly z východního pobřeží země milion lidí, zabíjel dnes živel také tam. V ohrožené oblasti je přerušená námořní i letecká doprava.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Tajfun Mokrakot zasáhl dvě čínské provincie Fuťien a Čeťiang, kde v troskách zříceného domu uvízli čtyři dospělí a jedno dítě. Čtyřletý chlapec nakonec svým zraněním podlehl. V ohrožené oblasti jsou uzavřeny některé dálnice. Neprůjezdných je celkem na 6 desítek silnic. Přerušena je letecká i lodní doprava. V pohotovosti je také armáda. Jen v provincii Čeťiang je připraveno pomoci na 50 tisíc vojáků. Na Tchajwanu mezitím pokračují záchranné práce. Při největších záplavách za posledních 50 let bylo postiženo na 600 tisíc lidí. Hospodářské škody pak dosáhly více než 24 milionů dolarů. Robert Mikoláš, Český rozhlas, výhodní Asie.

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení

Michaela van ERNE, moderátorka:
Zemětřesení o síle 7,1 Richterovy škály zasáhlo střední Japonsko. Centrum otřesu leželo hluboko pod mořským dnem asi 300 kilometrů na jihozápad o metropole Tokia. Kromě krátkého přerušení vlakové dopravy nehlásilo Japonsko žádné vážnější škody. Podobné otřesy jsou tam poměrně běžné a veškeré stavby musejí splňovat přísná kritéria na odolnosti proti zemětřesení.

Na Mallorce vybuchly opět nálože

Michaela van ERNE, moderátorka:
Na španělské Mallorce vybuchly dnes dvě nálože. Anonym navíc pohrozil ještě třetí explozí. Podle svědků byly oba dosavadní výbuchy velmi slabé. Díky varování se navíc podařilo okolí včas vyklidit a nikdo tak neutrpěl zranění. Podobným způsobem varuje někdy před svými akcemi baskická teroristická organizace ETA. Ta o sobě dala vědět i dnes ráno, když se přihlásila ke dvěma bombovým útokům z nedávné doby. Při prvním z nich zranil výbuch nálože 65 lidí ve městě Burgos, a při druhém právě na ostrově Mallorca zemřeli 30.července dva policisté.

Íránské úřady sesadily několik dozorců z teheránské věznice

Michaela van ERNE, moderátorka:
Íránské úřady sesadily několik dozorců z teheránské věznice Kahrízak, které, kde podle opozice docházelo k týrání zatčených účastníků povolebních nepokojů. Ředitel věznice dokonce sám skončil za mřížemi kvůli poměrům, které v Kahrízaku panovaly. Oznámilo to íránská agentura Fars.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Podle šéfa íránské policie, generála Esmáíla Ahmadí Mokaddama, vyšetřování prokázalo, že v Kahrízaku opravdu byly nestandardní poměry. Už v červenci nejvyšší vůdce země ajatolláh Chameneí nařídil uzavření střediska. Co se týká vězňů, měly je úřady buď propustit nebo řádně soudit. V Kahrízaku přišli o život nejméně tři zadržení. ajatolláh Ahmadí Mokaddam popírá, že by šlo o výsledek týrání a tvrdí, že zemřeli na virové onemocnění. Z vedení revolučních gard a provládních poslanců mezitím znovu zazněla výzva, aby bezpečnost zatkla opozičního vůdce Mir Hosseina Mousavího. Právě on prý byl hlavním iniciátorem demonstrací a násilností. Opoziční poslanci ale tvrdí, že tyto apely jsou jenom propagandou konzervativců. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký Východ.

Londýn se ohradil kvůli nařčení íránské televize

Michaela van ERNE, moderátorka:
Britský ministr zahraničí David Miliband se ostře ohradil proti obviněním, že Londýn platil protesty proti íránskému režimu. Podle íránské tiskové agentury IRNA, se vedoucí analytického oddělení britského velvyslanectví v Teheránu Hossejn Rassám přiznal, že ambasáda dostala 300 tisíc liber na podporu demonstrací proti prezidentu Mahmúdu Ahmadínežádovi. Rassám měl prý také z Londýna příkaz navazovat kontakty s opozicí a sbírat informace o nepokojích.

Ivan KYTKA, redaktor:
Britské televize odvysílaly záznam ze soudního přelíčení a citovaly z Rassámovy výpovědi, ve které měl přiznat účast na organizaci červnových nepokojů. David Miliband přiznání nekomentoval, samotné soudní přelíčení však podle něj, dále diskredituje íránský režim. Vztahy mezi Londýnem a Teheránem jsou dlouhodobě napjaté. Británie viní íránský režim z podpory teroristů a z toho, že usiluje o jadernou pumu. Teherán obvinění popírá a vůči Británii, jako bývalé imperiální mocnosti, zachovává mimořádnou podezřívavost. Pro Radiožurnál, Ivan Kytka, Londýn.

Rumunští Romové pohřbili mladíka

Michaela van ERNE, moderátorka:
Rumunští Romové pohřbili mladíka, který zemřel ve vinohradské nemocnici na následky tonutí. Dnešním dnem půstu se tak uzavřelo třídenní truchlení, kterého ze zúčastnili stovky lidí z různých koutů Evropy. Smuteční slavnosti doprovázela celá řada tradičních zádušních obřadů olašské romské komunity.

Nemocnicím chybí některé skupiny krve

Michaela van ERNE, moderátorka:
Některým nemocnicím chybí dostatečné zásoby krve. V letních měsících každoročně ubývá dárců a transfúzní stanice mají některých skupin méně, než je optimální množství. Pacienti ale nejsou ohroženi. Nemocnice si v případě nouze navzájem vypomáhají.

Jan HERGET, redaktor:
Dvě pražské stanice mají zatím mírný nedostatek skupiny A Rh+. Situace ale rozhodně není krizová a ohrožení zdraví pacientů nehrozí.

Jana JELÍNKOVÁ, mluvčí vinohradské nemocnice:
I když je krevních zásob méně v letních měsících, tak transfúzní oddělení je dopředu na to připraveno a zásoby má připravené, takže nikdo nemůže být ohrožen na životě.

Jan HERGET, redaktor:
Vysvětluje mluvčí vinohradské nemocnice Jana Jelínková. Některé stanice komunikují s pravidelnými dárci přes mobilní telefon a můžou je v případě potřeby povolat. V létě ale odběrům brání například dovolené.

Jana JELÍNKOVÁ, mluvčí vinohradské nemocnice:
V letních měsících odjíždějí pravidelní dárci na dovolenou a nejen ti pravidelní a poté je potřeba dodržet určitou karanténu, přibližně sedmidenní na to, aby mohli znova darovat krev.

Jan HERGET, redaktor:
Přesné informace o tom, které skupiny jsou aktuálně potřeba, najdou dárci na webových stránkách příslušných transfúzních stanic. Jan Herget, Radiožurnál.

České dráhy nabízejí nové spojení na trase Praha Norimberk

Michaela van ERNE, moderátorka:
České dráhy nabízejí ode dneška nové spojení na trase Praha Norimberk. Ve spolupráci se svým západním partnerem, Německými drahami, zapojily do železniční dopravy také autobus. V něm bude platit stejný tarif jako pro vlaky a bude navazovat na další železniční trasy, říká výkonný ředitel marketingu Českých drah, Aleš Ondrůj.

Aleš ONDRŮJ, výkonný ředitel marketingu ČD:
Ten autobus díky zahraničnímu spojení dvou měst nabídne velmi atraktivní jízdní dobu. Je to 3 hodiny, 45 minut a ukazuje se, že o toto nové spojení je zájem, protože v tuto chvíli vlastně za tři týdny, kdy byl zahájen prodej jízdenek na tento autobus, je prodáno již více než 3 tisíce jízdenek.

Michaela van ERNE, moderátorka:
Dohromady bude na trase Praha Norimberk jezdit v každém směru 6 autobusů.

V Kunovicích zahynul parašutista

Michaela van ERNE, moderátorka:
31ti letý parašutista dnes zemřel při nehodě na letišti v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Podle prvních výsledků vyšetřování zřejmě prováděl s padákem riskantní manévr, který nezvládl. Podle mluvčího uherskohradišťské policie Aleše Mergentala se parašutista zřítil přímo v prostoru letiště, odkud vzlétl.

V Brně začíná festival Flamenca

Michaela van ERNE, moderátorka:
Brno ode dneška patří špičkovým hráčům na kytaru a jejich příznivcům. Nocí Flamenca ve 20 hodin na nádvoří hradu Špilberk odstartuje 18.ročník mezinárodního kytarového festivalu. Kromě 6 koncertů přinese i kurzy mimořádné kvality. Ředitel festivalu Vladislav Bláha prozrazuje, kdo z umělců světového jména na festival přijede.

Vladislav BLÁHA, ředitel festivalu:
Letos jsme měli úžasné štěstí, že se nám podařilo sem dostat takovou sbírku umělců jako je třeba José Antonio Rodríguez, který je vítězem tří nejvíce prestižních soutěží Flamenca. A nebo některé americké Grammy, Andrew York a Scott Tennant. Velmi pěkný koncert bude Juan Paco Ortiz, původem Španěl, který učil ve Francii.

autor: mve
Spustit audio

Více z pořadu