Ozvěny dne 5. května 2007

5. květen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Praha si připomněla povstání z května 1945

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Praha si dnes připomněla dvaašedesáté výročí povstání proti německým okupantům. Asi dvě stovky lidí se sešly odpoledne u budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě. Při těžké bitvě o rozhlas s německými jednotkami SS tady 5. května 1945 padlo devadesát českých povstalců. Dohromady se do bojů v Praze v posledních dnech druhé světové války zapojilo třicet tisíc lidí. Podle dostupných pramenů jich tři tisíce sedm set zemřelo. Při vzpomínce u budovy rozhlasu byl odpoledne s mikrofonem reportér Vít Dvořák.

Vít DVOŘÁK:
Hlavně starší přišli na Vinohradskou k rozhlasu dnes schválně, ti mladší se zastavili, když šli okolo.

osoba:
Náhodou jdu okolo. Tak jsem se spíš zastavil, abych se podíval, kdo tady je a tak, no.

Vít DVOŘÁK:
Vedle řady politiků tu byla i předsedkyně Svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková a postěžovala si. Zásluhy těch, co v Pražském povstání bojovali, prý dodnes nebyly doceněny a historicky dostatečně probádány.

Anděla DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Svazu bojovníků za svobodu:
Zlehčuje se ta účast a teda to, co ty lidi dokázali.

Vít DVOŘÁK:
Těch, co bojovali o rozhlas, je dnes naživu už jen pár. Hodně z nich se v pětačtyřicátém muselo bránit často prý velké přesile.

Václav ŠAFR, pamětník:
Němci šli, jestli jich bylo dvacet, nebo třicet. "Ruce vzhůru!" volali německy, "velezrada, velezrada."

Vít DVOŘÁK:
Vzpomínal dnes u rozhlasu pan Václav Šafr, má už osmdesát sedm, tehdy mu bylo pětadvacet.

Slavnosti svobody v Plzni

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Plzeň si tento víkend připomíná dvaašedesáté výročí osvobození města americkou armádou. Slavnosti svobody provázejí pietní akty u pomníků obětem války, koncerty a výstavy. V Plzni jsou i američtí veteráni, kteří v roce 1945 osvobozovali západ Čech. A jak doplňuje redaktorka Martina Klímová, na Slavnosti svobody poprvé přijel také americký velvyslanec Richard Graber.

Martina KLÍMOVÁ:
Ten v rámci oslav předal zástupcům města v Americkém centru historické materiály.

Richard GRABER, americký velvyslanec:
Kniha, která je vlastně vybavena pro výměnu adres mezi americkými a českými vojáky z roku čtyřicet pět, a také jsme přivezli mimo jiné velice půvabnou publikaci, která je vlastně ilustrovaným vydáním české národní hymny a je podepsaná americkými vojáky.

Martina KLÍMOVÁ:
Velkou atrakcí pro malé i velké návštěvníky oslav je vojenský kemp před Peklem. A jak dodává velitel tábora, poručík Michal Johnson Reed, přístupný bude od devíti do dvaceti hodin.

Michal Johnson REED, velitel tábora:
Je to replika druhoválečného tábora, to znamená tábora americké armády z dubna roku 1945. Je vidět prostory pro ubytování mužstva. Zároveň zákopy, neboli kulometná hnízda, ve kterých jsou vojáci, kteří ten tábor střeží.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Plzni budou slavnosti k výročí osvobození města pokračovat i zítra.

Na jihu Kamerunu se zřítilo letadlo

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na jihu Kamerunu se zřítilo letadlo Keňských aerolinií. Na palubě letounu typu Boeing 737 cestovalo sto pět lidí a devět členů posádky. Jestli někdo z nich havárii přežil, zatím není jasné. Stroj odstartoval ze západoafrického Kamerunu a mířil do keňského hlavního města Nairobi. Aktuální situaci popisuje ředitel Kenya Airways Titus Naikuni.

Titus NAIKUNI, ředitel Kenya Airways:
Postižené místo, ve kterém probíhá intenzivní pátrání, je zatím lokalizováno přibližně sto kilometrů jihozápadně od hlavního kamerunského města Yaoundé. Záchranáři nad touto oblastí létali celé dopoledne, ale bohužel se jim zřícený letoun zatím nepodařilo vypátrat.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podle agentury AFP v letadle cestovali většinou Afričané, ale také několik Indů, Číňanů, Britů, jeden Američan, jeden Švýcar a jeden Švéd. Na palubě s největší pravděpodobností nebyl žádný Čech. O příčinách havárie se zatím nic neví.

Školské odbory nesouhlasí s vládní reformou veřejných financí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Školské odbory nesouhlasí s plánovanou reformou veřejných financí. Vládou prosazovaná varianta by podle nich ohrozila kvalitu vzdělávání. Delegáti sjezdu Českomoravského odborového svazu pracovníků školství odsouhlasili prohlášení, ve kterém zásadně odmítají, aby se reforma veřejných financí stala záminkou pro odklad řešení naléhavých problémů školství. Radiožurnálu to potvrdil šéf školských odborů František Dobšík.

František DOBŠÍK, předseda školských odborů:
Co delegáti rozhodně nemohli přijmout, je navrhované jedno a půlprocentní zvyšování platů v následujících letech, protože si myslíme, že školství, vzdělávání, že tento resort je potenciální investicí a možností rozvoje této země a že šetřit v tomto resortu je to nejhorší, co by vláda mohla udělat.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odboráři teď budou ve školách zjišťovat postoje svých kolegů, kteří nejsou v odborech, jestli by byli ochotni podpořit jejich požadavky a zúčastnit se případných demonstrací, nebo i stávky.

V senátních volbách na Přerovsku uspěl Jiří Lajtoch

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vítězstvím sociálního demokrata Jiřího Lajtocha skončily na Přerovsku doplňovací volby do Senátu. V souboji o místo po Jitce Seitlové, která se stala zástupkyní ombudsmana, porazil Lajtoch komunistu Josefa Nekla. I druhé kolo poznamenala nízká účast voličů. Jak říká redaktorka Jana Zemková, k urnám přišla ani ne desetina voličů.

Jana ZEMKOVÁ:
Zvolením nového senátora za Přerovsko je horní komora s jedenaosmdesáti členy po třech měsících opět kompletní. Poměr sil v Senátu se ale příliš nemění, sociální demokraté teď budou mít v horní komoře celkem třináct senátorů. Třiapadesátiletý Jiří Lajtoch, jehož jméno je řadu let spojené s vedením přerovské radnice, na své zvolení reagoval následovně.

Jiří LAJTOCH, nově zvolený senátor /ČSSD/:
Mám velkou radost. Jsem rád, že jsem to teda dokázal a zvítězil, i když jsem ze začátku viděl ty těsné výsledky, tak jsem se trošku obával, že to voliči KSČM, ta jejich disciplína, že bych mohl dopadnout obdobně jak na Chomutovsku, ale nicméně zvítězil jsem o osm set hlasů, takže to mě potěšilo.

Happening proti zbraním v Brně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zatím v klidu je brněnský happening proti zbraním. StreetFest je spojený s tancem a hlučnou techno hudbou. Na dvě stovky mladých lidí dohlížejí policisté, kteří jsou připraveni zabránit případnému střetu tanečníků s neonacisty.

Obyvatelé Příkosic odmítli vybudování amerického radaru

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Obyvatelé Příkosic na Rokycansku v anketě jednomyslně odmítli vybudování amerického radaru v nedalekém vojenském prostoru Brdy. O radarové základně dnes hlasují taky lidé v nedalekých Vískách. Výsledky lokálních referend ale nejsou nijak závazné pro vládu ani pro parlament.

Demonstrace zastánců marihuany na Letné

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Stovky zastánců legalizace marihuany se sešly na pražské Letné. Připojily se tak k mezinárodní akci Milion Marihuana March. Pořadatelé chtějí, aby se k měkkým drogám přistupovalo stejně jako k alkoholu nebo tabáku a umožnilo se také lékařské využití marihuany.

Druhé kolo prezidentských voleb ve Francii

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Druhé kolo francouzských prezidentských voleb začalo už dnes hlasováním v některých zámořských departmentech. Většina Francouzů bude ale volit až zítra. Jak doplňuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd, podle posledních průzkumů je favoritem kandidát pravice Nicolas Sarkozy.

Jan ŠMÍD:
V zámoří se hlasuje už dnes hlavně proto, že vzhledem k časovému rozdílu šli často voliči k urnám v době, kdy už svými hlasy nemohli nic změnit a byli tedy demotivováni. Překvapivým rysem závěru kampaně byla neobvyklá útočnost Ségoléne Royalové, která prohlásila, že pokud bude zvolen Sarkozy, hrozí Francii násilnosti a brutalita. Sdělovací prostředky se ke kandidátu vyslovují podle své politické orientace. Le Figaro podpořil Sarkozyho, Le Monde a Liberation Royalovou. Jednoho výrazného rysu francouzských voleb si všímá velvyslanec České republiky v Paříži Pavel Fischer.

Pavel FISCHER, velvyslanec České republiky v Paříži:
Já si myslím, že velmi zajímavý je fenomén vysoké účasti voličů a to, že se do druhého kola nedostal žádný extremista. Já si myslím, že do jisté míry to směřuje francouzskou politiku s občany.

Jan ŠMÍD:
Neoficiální výsledky francouzských voleb budou známy zítra večer ve dvacet hodin.

Snahy o zabránění exekuci kultovního berlínského squatu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zabránit nucené exekuci kultovního berlínského squatu, to je hlavní cíl asi dvou tisíce příslušníků a sympatizantů krajní levice, kteří v tuto chvíli protestují v centru německé metropole. Nechtějí se smířit s představou, že by měl alternativní prostor jménem Köpi zaniknout. Policie se obávala pouličních střetů, podobných, jako před několika týdny v Kodani. Podle berlínského zpravodaje Českého rozhlasu Jiřího Hoška ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se tento scénář měl opakovat.

Jiří HOŠEK:
Za podpory kodaňských squaterů z nedávno vyklizeného domu mládeže si to přívrženci alternativní scény namířili středem Berlína před centrálu Commerzbank. Právě tento bankovní dům totiž podal návrh na nucenou exekuci takzvané Köpi, proslulého squatu v Köpenicker Strasse.

Severin, organizátor protestu:
Už dvakrát dražba nic nepřinesla a doufáme, že to podobně dopadne i teď v úterý. Dnes chceme ukázat, kolik lidí je s Köpi solidárních a že rozhodně nehodláme jen tak vyklidit pole.

Jiří HOŠEK:
Řekl Českému rozhlasu jeden z organizátorů protestu, který se představil jako Severin. Podle něj není cílem akce vyprovokovat násilnosti, které před několika týdny otřásaly dánskou metropolí. Policie nevylučuje, že by v pozdních večerních hodinách mohlo dojít ke škodám na majetku. Větší střety ale policejní mluvčí Michael Gassen nepředpokládá.

Michael GASSEN, policejní mluvčí:
Preventivně jsme provedli osobní prohlídky účastníků demonstrace, jestli u sebe dotyční nemají zbraně, nebo jiné nebezpečné předměty. To je celkem běžná praxe před každou podobnou akcí.

Jiří HOŠEK:
Podle nepotvrzených informací policisté několik osob zadrželi.

Karlovy Vary zahajují lázeňskou sezónu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Karlovy Vary zahajují lázeňskou sezónu. Magistrát připravil velkolepé oslavy, které zakončí zítřejší koncert Karlovarského symfonického orchestru. Všechno sleduje redaktor Jiří Brechličuk.

Jiří BRECHLIČUK:
Oslavy zahájení lázeňské sezóny mají už tradičně program, který začíná v sobotu dopoledne vysvětlením termálních pramenů, aby i v dalším roce přinášely lidem zdraví a užitek. Své nezastupitelné místo má i historický průvod v čele s Karlem IV. a jeho družinou. Koná se od roku 1990, kdy byla obnovena jeho tradice, a letos poprvé zamíří i do obchodní a správní části Karlových Varů.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu