Ozvěny dne 31. května 2008

31. květen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Naděje, to je název nového předvolebního programu sociálních demokratů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Naděje, to je název nového předvolebního programu sociálních demokratů. Strategii volebního boje v podzimních volbách do Senátu a krajských zastupitelstev představili na konferenci v Pardubicích. Jedním z hlavních témat je ostré vymezení se proti politice vládní ODS.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Podrobujeme kritice vládní reformy.

Drahomíra BAČKOROVÁ, redaktorka:
Řekl ve svém projevu předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Místopředseda Zdeněk Škromach pak naznačil strategii před podzimními volbami.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/:
Vyslovení nedůvěry referendu vládě Mirka Topolánka, abychom mohli napravit problémy, které způsobila.

Drahomíra BAČKOROVÁ, redaktorka:
Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře sociální demokracie pouze opakuje staré stereotypy.

Petr TLUCHOŘ, předseda poslaneckého klubu ODS:
Není to nic nového, ukazuje se, že pokračuje sociální demokracie v hledání jenom toho nepřítele.

Drahomíra BAČKOROVÁ, redaktorka:
Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím nesouhlasí.

Bohuslav SOBOTKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Nabízíme řešení tak, aby lidé věděli, že se nám ty reformy nejenom nelíbí, ale aby také věděli, jaký máme my alternativní program.

Drahomíra BAČKOROVÁ, redaktorka:
Občanský demokrat Petr Tluchoř opakuje.

Petr TLUCHOŘ, předseda poslaneckého klubu ODS:
Sociální demokracie nemá žádné celostátní téma jiné, než kritika ODS.

Drahomíra BAČKOROVÁ, redaktorka:
Sociální demokraté dnes pojali konferenci jako hokejové utkání a přivezli i figuríny hráčů. Ti hodní v oranžovém dresu byli na ledě, ti zlí, modří, na trestné lavici. Podobný boj očekávají před volbami.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Teď se nacházíme zhruba v první třetině.

Drahomíra BAČKOROVÁ, redaktorka:
Dodal předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Zítra bude konference pokračovat a očekává se rezoluce proti výstavbě radaru v Brdech.

Miloš Zeman nevylučuje kandidaturu na křeslo prezidenta

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Bývalý premiér sociálnědemokratické vlády Miloš Zeman nevylučuje kandidaturu na křeslo prezidenta. Příští prezidentská volba by ale musela být přímá a musela by mít širokou politickou podporu. O tu se ale Zeman zatím neuchází. Naopak o návrat bývalého předsedy ČSSD do politiky usiluje sdružení Přátelé Miloše Zemana. Podle dnešního Práva stojí v čele organizace bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Miloš Zeman jejich iniciativu neodmítá, ale návrat do politiky zatím neplánuje.

Ceny nafty překonaly hranici třicet pět korun za litr

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ceny nafty překonaly hranici třicet pět korun za litr. Tolik podle společnosti CCS průměrně zaplatí zákazníci českých čerpacích stanic. Za skokové zdražování v posledních týdnech mohou ceny ropy na světových trzích a také zvýšená poptávka po pohonných hmotách s blížící se letní turistickou sezónou. Podle analytika Davida Marka z Patria Finance budou ceny nafty ještě stoupat.

David MAREK, analytik, Patria Finance:
V okamžiku, kdy rostou ceny ropy, zpravidla o něco málo klesají petrochemické marže, otázkou je také, jak se zachovají obchodníci se svými maržemi. Nicméně určitě nás čeká zdražování v řádu desítek haléřů, možná i korun na litr benzinu či nafty.

Chorvaté zakázali dovoz potravin, čeští turisté ruší zájezdy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
První klienti cestovních kanceláří už zrušili zájezd do Chorvatska. Důvodem je zpřísnění dovozu potravin, které chtějí Chorvaté od začátku června uplatnit. Zákaz dovozu se vztahuje na maso, mléko a výrobky z nich.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Víc než polovina Čechů cestuje do Chorvatska bez předplacené stravy. Většinou využívají vlastních zásob. Zákaz dovozu masných a mléčných výrobků se nevztahuje jen na kojeneckou stravu a potraviny, které turista potřebuje ze zdravotních důvodů. Podle Radka Tyla z cestovní kanceláře Adria Sun někteří klienti už zájezd zrušili.

Radek TYL, cestovní kancelář Adria Sun:
Jsme zaznamenali teda zrušení několika rezervací vyloženě z tohoto důvodu, jak nám uváděli klienti, mají strach z toho, že samozřejmě na hranicích jim to můžou odebrat.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Majitele cestovní kanceláře Dalmacia tour Tomislava Vojnoviče kontaktovalo kvůli podrobnostem o možnosti dovozu asi pět procent turistů mířících do Chorvatska. Sám má zkušenost, že vlastní stravu vozí rok od roku méně Čechů.

Tomislav VOJNOVIČ, majitel cestovní kanceláře Dalmacia tour:
Jakoby, když to řeknu lidově, končí éra takzvaných paštikářů a lidé víc si jako můžou dovolit.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové záleží na celnících samotných, jak přísně budou dovoz potravin kontrolovat.

Zuzana OPLETALOVÁ, mluvčí ministerstva zahraničí:
Bohužel ale na tady to spoléhat nemůžeme, může se stát, že skutečně lidé narazí na nějakého celníka, který bude mít, když to tak řeknu, třeba špatnou náladu a bude do posledního puntíku vyžadovat dodržování tohoto nařízení.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Za dovoz vybraných potravin pokuta nehrozí. Celník je může zabavit.

Skinheadi a anarchisti se poprali na náměstí Republiky v Praze

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Skinheadi a anarchisti se poprali na náměstí Republiky v Praze. Dvě skupinky mladých lidí se zřejmě potkali náhodou krátce před polednem. Podle jednoho z účastníků potyčky údajně zaútočili jako první anarchisté. Při střetu se zranilo několik lidí, řekl to Radiožurnálu mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Ladislav BERNÁŠEK, mluvčí pražské policie:
Podle mých informací na místě zůstali čtyři zranění a v podstatě útočníci z místa utekli. Neustále po nich policie pátrá, ve věci zahájila úkony trestního řízení podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Tam samozřejmě záleží na rozsahu zranění a právní kvalifikaci je ještě možno změnit.

Barmská vláda záměrně komplikuje práci záchranářům

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Barmská vláda záměrně komplikuje práci záchranářům. Vojenskou juntu z toho obviňují humanitární organizace, které se snaží pomoci v oblastech postižených cyklonem Nargis. Přírodní katastrofa po sobě zanechala přes sto třicet tisíc mrtvých nebo pohřešovaných a asi jeden milion lidí stále potřebuje základní pomoc. Vojáci ale údajně vyhánějí utečence z provizorních táborů a nutí je vrátit se do poničených domovů. Úřady tvrdí, že čtyři týdny od pohromy je zapotřebí vrátit se k normálnímu životu. Podle mnohých tak ale posílají obyčejné lidi do ještě větší bídy nebo dokonce na smrt. Řekl to v televizi BBC Chris Webster z organizace World Vision.

Chris WEBSTER, organizace World Vision:
Lidé jsou teď velmi zranitelní, potřebují pomoc, potřebují stany, vodu, potraviny a zdravotní péči. Nejsou ještě v situaci, která by jim dovolovala vrátit se domů, a měli by si sami rozhodnout o tom, kdy nastane ten správný čas na návrat.

Američtí demokraté udělají důležité rozhodnutí v souboji stranických kandidátů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Američtí demokraté udělají důležité rozhodnutí v souboji stranických kandidátů. Ve Washingtonu zasedl výbor pro stranická pravidla, který určí, jestli budou o konečném prezidentském kandidátovi rozhodovat i delegáti z Floridy a Michiganu. Tamní primárky totiž byly kvůli předčasnému termínu anulovány. Jejich vítězem byla senátorka Hillary Clintonová, která v souboji s Barackem Obamou zatím tahá za ten kratší konec. V případě, že výbor rozhodne v její neprospěch, Clintonová patrně ztratí poslední možnost zkomplikovat boj o demokratickou nominaci. Očekává se, že výbor se přikloní ke kompromisu, připustí sporné delegáty v polovičním počtu, nebo jim přisoudí poloviční hlasy. Zasedání otevřel předseda výboru Howard Dean, podle kterého je zapotřebí sjednotit se před volbami.

Howard DEAN, předseda výboru pro stranická pravidla:
Myslím, že dnes nasměrujeme Demokratickou stranu znovu k jednotě. Tu musíme ukázat ani ne za tři měsíce na nominačním sjezdu v Denveru. Tato jednota nás bude provázet také v následujících měsících při přípravách na volby a ukážeme ji Američanům i při inauguraci nového prezidenta v lednu 2009.

Bič na podnapilé řidiče chystá vláda v Belgii

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Bič na podnapilé řidiče chystá vláda v Belgii. Nový zákon má soudcům umožnit ukládat recidivistům, kteří řídí často opilí, zvláštní opatření. Museli by mít v autě namontovaný alkozámek, zařízení, které auto zablokuje, pokud si za volant sedne opilý řidič.

Pavel NOVÁK, redaktor:
S návrhem montovat do aut notorických pijáků měřice alkoholu v krvi, přišel už dnešní premiér Yves Leterme ještě v době, kdy byl v dočasné vládě Guyho Verhofstadta ministrem dopravy. Podle deníku /nesrozumitelné/ mají soudy nařizovat instalaci alkotestů těm, které policie opakovaně přistihne za volantem s alkoholem v krvi. Řidič by musel před jízdou dýchnout do přístroje, který pokud by vyhodnotil, že majitel není úplně střízlivý, prostě by odpojil zapalování. Současný ministr dopravy Etienne Schouppe už vypracoval návrh zákona, který by mohl začít platit ještě letos. Zatím ale není jasné, jestli by neukáznění řidiči museli jezdit s alkotestem jen po soudem určenou dobu, nebo už doživotně.

Česko zažívá tropické dny

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Česko zažívá tropické dny. Hned na několika místech republiky padly dnes odpoledne teplotní rekordy. V pražském Klementinu meteorologové naměřili už během dne třicet celých čtyři desetiny stupně Celsia. Je to o jednu desetinu více než dosavadní teplotní rekord pro tento den z roku 1868. Rekord padl i v Hradci Králové a Pardubicích, dodává Dušan Čičman z tamní pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Dušan ČIČMAN, Český hydrometeorologický ústav:
V Hradci Králové byl naměřenej rekord v roce 1947, kdy byla naměřena teplota třicet a půl stupně Celsia. A dneska v patnáct hodin v Hradci Králové bylo naměřena teplota už třicet jedna stupňů Celsia. Rovněž i v Pardubicích byl k patnácté hodině vyrovnanej rekord z roku 1979, kdy naměřili třicet celých šest stupňů Celsia.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
První letošní takzvaný tropický den, kdy teploty překročí třicet stupňů, byl už včera. Loňský květen jich přinesl patnáct. Podle meteorologů se ale dnes trochu ochladí a večer můžou přijít bouřky.

V Madridu odstartoval už pětasedmdesátý ročník populárních knižních trhů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Madridu odstartoval už pětasedmdesátý ročník populárních knižních trhů. Podle starosty španělské metropole jde o jednu z největších kulturních akcí svého druhu na světě. Poprvé se knižní trhy konaly už v roce 1933, přerušené byly jen v době občanské války.

Lubica ZLOCHOVÁ, redaktorka:
Série Del Libro, tedy knižní trhy, jsou v Madridu každoročně v tomto období očekávaným /nesrozumitelné/. Setkávají se totiž na nich čtenáři s oblíbenými autory a literární díla si je možné koupit za výhodnější ceny. Trhy se konají v populárním madridském parku El Retiro v příjemném prostředí a na čerstvém vzduchu. Tento rok tu stojí až tři sta šedesát čtyři stánků, prodává tu sto devatenáct knihkupectví a kromě autogramiád autorů je po dobu dvou týdnů trvání trhů připravených až čtyři sta padesát doprovodných aktivit, také debaty autorů v čítárně a přednášky. Kromě domácích literátů jsou tentokrát v centru pozornosti latinskoameričtí autoři.

Spustit audio

Více z pořadu