Ozvěny dne 28. března 2010

28. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Po Michaelu Kocábovi se resortu pro menšiny ujme sám premiér Fischer. Několik stovek lidí demonstrovalo proti rozšíření Letiště Vodochody. Volvo mění majitele. Kupuje ho čínská automobilka Geely. Zítra bude oblačno až zataženo, místy s deštěm, a to hlavně v Čechách. K večeru se od jihozápadu začne vyjasňovat. Teploty do 16 stupňů.

Po Michaelu Kocábovi se resortu pro menšiny ujme sám premiér Fischer

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Zelení by se podle občanských demokratů měli vrátit do vlády. ODS chce, aby úřednický kabinet dokončil svůj mandát na základě dohody, která vznikla před rokem při jeho sestavování. Rozvržení sil teď ale podle občanských demokratů nahrává ČSSD.

Václava VAŘEKOVÁ:
Stahovat ministry z vlády 2 měsíce před volbami by podle vedení ODS bylo zbytečné. Situace by podle prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky měla v příštích dnech vyřešit jednání s premiérem Janem Fischerem.

David VODRÁŽKA, 1. místopředseda strany /ODS/:
Já souhlasím s tím, aby zelení obsadili resorty, které dle dohody mají mít obsazeny, myslím si, že 2 měsíce do voleb by to neměl být problém.

Václava VAŘEKOVÁ:
Pokud ODS nebude se situací spokojená, jí nominovaní ministři by nemuseli podpořit některé vládní návrhy. Předseda Strany zelených Ondřej Liška si ale pro podporu Fischerovy vlády klade podmínky.

Ondřej LIŠKA, předseda /SZ/:
Že by vláda přestala jít na ruku ČEZu. To znamená, že by vláda přiměla ČEZ k tomu, aby předložil lepší a kvalitnější variantu rekonstrukci elektrárny v Prunéřově, že by znova schválil a předložil sněmovně novelu horního zákona.

Václava VAŘEKOVÁ:
Poslední ministr za zelené pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb podá demisi v pondělí. Jeho resort by měl převzít přímo premiér.

Michael KOCÁB, ministr pro lidská práva a národnostní menšiny:
Stejně si musíme říct a vytipovat body, které budou mít přednost. Čím lépe to bude předáno, tím větší naděje, že to bude pokračovat zdárně ke konci a máme před sebou nějaké 2, 3, 4 měsíce.

Václava VAŘEKOVÁ:
Václava Vařeková, Radiožurnál.

Petr Nečas dnes odmítl, že by jeho strana po volbách vytvořila velkou koalici s ČSSD

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Nový volební lídr ODS Petr Nečas dnes odmítl, že by jeho strana po volbách vytvořila velkou koalici s ČSSD. Toho se obávala místopředsedkyně KDUČSL Michaela Šojdrová, když se z kandidátky stáhl Mirek Topolánek. Nečas ale v televizi Prima ujistil, že nic takového nehrozí.

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/:
Jsem rozhodný a zásadní odpůrce velké koalice. Zvláště velké koalice s tímto vedením, které má sociální demokracie. Čili tím, že odešel Mirek Topolánek z pozice volebního lídra a na jeho místě je Petr Nečas, tak se ve vztahu k velké koalici s Paroubkovou sociální demokracií nezměnil ani jeden jediný milimetr. Co milimetr, setina milimetru.

300 lidí demonstrovalo u Klíčan u Prahy proti rozšíření Letiště Vodochody

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
300 lidí demonstrovalo u Klíčan u Prahy proti rozšíření Letiště Vodochody. Společnost Penta chce malé letiště změnit v mezinárodní terminál, což se mnoha lidem v okolí nelíbí.

Jana KÁNINSKÁ:
Demonstraci přímo u ranveje Letiště Vodochody začali starostové 15 protestujících obcí organizovat teprve v pátek večer, kdy se dozvěděli, že společnost Lufthansa bude na letišti o víkendu provádět zkušební lety.

Petr UTĚKAL, organizátor protestu:
Tohle by nám až tak nevadilo. Nám skutečně vadí to veřejný letiště, kdyby to tady bylo těch 35 tisíc pohybů za rok. To by bylo prostě k nepřežití.

Jana KÁNINSKÁ:
Říká jeden z organizátorů protestů Petr Utěkal. Lidé se obávají zejména hluku z budoucího množství letadel.

osoba:
Samozřejmě, že je to kravál, no, kdo má pod tímhle tím žít? A navíc nám jako vadí to, že s náma vůbec nikdo z tý Penty nejedná.

Jana KÁNINSKÁ:
Mluvčí společnosti Penta Martin Danko řekl, že dnešní demonstrace postoj společnosti k rozšíření letiště nezmění. Důležité bude teprve vyjádření ministerstva životního prostředí, zda jejich studie splňuje normy. A dnešní trénink letadel nazval začátkem spolupráce s leteckou společností. Pro Radiožurnál Jana Káninská, Vodochody.

Čínská automobilka Geely koupí Volvo

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Čínská automobilka Geely koupí Volvo. Od amerického Fordu jí získá skoro za 2 miliardy dolarů. Geely se tak stává první čínskou firmou, která ovládne významného zahraničního výrobce aut. Závaznou smlouvu o převzetí Volva dnes podepsali zástupci obou společností.

Robert MIKOLÁŠ:
Geely, která z dohodnuté částky zaplatí hotově 1,6 miliardy dolarů, chce ponechat ústředí i dosavadní produkci Volva ve Švédsku. Zároveň ale vybuduje továrnu na výrobu těchto vozů nedaleko Pekingu, kde chce pro domácí trh ročně produkovat až 300 tisíc vozů. Finální dohodu obě strany připravovaly už od října loňského roku, především co se týče ochrany duševního vlastnictví. Někteří experti ale neskrývají obavy kvůli tomu, že čínské společnosti nemají zkušenosti s řízením tak velké zahraniční automobilky. Zástupci závodu Geely však slibují, že udělají maximum, aby si značka Volvo i v budoucnu udržela kredit, jaký dosud má. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

Roztržka kvůli vízům mezi Evropskou unií a Libyí skončila

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Roztržka kvůli vízům mezi Evropskou unií a Libyí skončila. Státy evropského schengenského prostoru zrušily vízová omezení pro občany Libye. Španělsko, které Unii tento půlrok předsedá oznámilo, že všechna jména libyjských občanů z černé listiny přijaté Švýcarskem, jako členskou zemí schengenu, zmizela. Zákaz vstupu pro libyjské prominenty byl švýcarskou reakcí na zadržení dvou obchodníků v Tripolisu.

Pavel NOVÁK:
Švýcarskolibyjská vízová válka začala v létě 2008. V Ženevě policie krátce zadržela syna libyjského vůdce Kadáfího kvůli podezření z napadení jeho domácí obsluhy. Libye následně uvěznila 2 švýcarské podnikatele a jednoho zadržuje dosud. Španělsko se za celou Unii Libyi omluvilo. Za obtíže způsobené jejím občanům. Zdůraznilo, že černou listinu jmen Libyjců, kteří nemají dostávat schengenská víza, přijala jedna země z tohoto prostoru. Ne celá Unie. Ta doufá, že se podobné situace nebudou v budoucnu opakovat. Věří v pokračování dobrých vztahů s Velkou Džamahírií. Autoritářský režim Muammara Kaddáfího je pro Unii strategicky důležitým partnerem jako dodavatel ropy a plynu. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Nad British Airways visí hrozba další stávky

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Nad British Airways visí hrozba další stávky. Odbory palubního personálu jsou v těchto dnech už ve druhé březnové stávce, a pokud neuspějí se svými požadavky na mzdy a zachování pracovních míst, budou v protestech v nejbližších dnech pokračovat.

Jitka MALÁ:
Obě strany sporu říkají, že jsou ochotné jednat, žádné datum rozhovorů ale ještě neurčily. K domluvě je znovu vybídla i vláda. "Chceme, aby se zaměstnanci British Airways vrátili do práce," ujišťovat v BBC premiér Gordon Brown, kterého opozice kvůli stávce obviňuje ze slabosti. Vláda podle něj udělá co je v jejích silách, aby se stávkující s aerolinkami dokázali domluvit. Odbory už varovaly, že pokud jednání selžou, další stávka přijde po velikonocích. Jitka Malá, Český rozhlas.

Evropské banky možná budou odvádět poplatek na prevenci krizí

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Německá vláda uvažuje o zavedení bankovního poplatku na odvrácení nových finančních krizí. Ten by podle představ spolkového ministra financí Schäubleho odváděly do zvláštního fondu všechny evropské bankovní domy. Výše poplatku zůstává otevřená.

Jiří HOŠEK:
Berlínská vláda chce do projektu co nejdříve zapojit taky Francii, aby měla iniciativa na evropské úrovni větší šanci na úspěch. Na středeční zasedání kabinetu tak dorazí francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Německým bankám se myšlenka zavedení protikrizového poplatku nelíbí. Argumentují tím, že by na něj doplatili hlavně občané i firmy, kteří by prý od bank už nemuseli dostávat půjčky nebo by museli platit vysoké úroky. Aby prý mělo opatření smysl, muselo by podle finančních domů platit celosvětově. Spolková vláda si představuje, že by se poplatek netýkal jedině pojišťoven. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Už jen první stupně povodňové aktivity evidují vodohospodáři na východě Čech

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Už jen první stupně povodňové aktivity evidují vodohospodáři na východě Čech. Hladiny klesají hlavně díky ochlazení. Tím se zpomalilo i tání sněhu na horách. Podle dispečera Povodí Labe Zdeňka Nováka budou hladiny řek klesat i v následujících hodinách.

Zdeněk NOVÁK, dispečer Povodí Labe:
Vzestup je málo pravděpodobný, zejména proto, že ochladilo se, potom i srážky jsou očekávané v rozmezí do 5 milimetrů, jak dnes, jak během dnešního dne, tak i v pondělí. Takže změna by se konat neměla, ty toky stále budou na trvalém poklesu.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Druhý stupeň povodňové aktivity platí aktuálně už jen na Dyji na jihu Moravy.

Už jen 3 dny máme na podání daňového přiznání

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Už jen 3 dny máme na podání daňového přiznání. Posledním termínem, kdy ho lze bez sankce odevzdat, je středa 31.března. Pokud člověk využije daňového poradce, lhůta se prodlužuje až na poslední červen. Vyřídit své záležitosti na úřadech můžete ve všední dny až do 18 hodin. Základní rady, na co nezapomenout, připomíná Jan Křivánek z jihlavského finančního úřadu.

Jan KŘIVÁNEK, Finanční úřad, Jihlava:
Správně vyplnit do daňové přiznání, nezapomenout na konci ho podepsat. Neoddělitelnou součástí daňového přiznání jsou různé přílohy. U fyzických osob například potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatelů nebo potvrzení od bank o zaplacených úvěrech z hypotečních úvěrů, potvrzení od pojišťoven za zaplacené životní pojištění nebo případně penzijní připojištění.

Malostranská beseda uvede baletní horor

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
O půl osmé večer má v pražské Malostranské besedě premiéru taneční horor Jessie a Morgiana v provedení souboru UltraMinimalBallet. Příběh dvou sester, ošklivé, zatrpklé Morgiany a její krásné a obdivované sestry Jessie napsal Alexandr Grin. Autorka choreografie Alena Pešková pracovala i tentokrát s malým prostorem, jednoduchou výpravou i minimalistickou hudbou skladetelky a herečky Gabrielou Vermelho.

Alena PEŠKOVÁ, choreografka:
Právě, že je to UltraMinimal, takže je to všechno vlastně na týhle tý srandě postavený, takže my vlastně děláme minimalistický pohyby, Gábina trošku tam hodila minimal musik ...

Gabriela VERMELHO, herečka:
Minimalisticky zpívám, minimalisticky hraju.

Alena PEŠKOVÁ, choreografka:
Jsou tam nějaký náznaky minimalistický hudby samozřejmě a navíc nás je, my jsme 4 tanečníci, takže tam, kde by měl bejt třicetičlennej sbor, tak my to zvládneme ve 4 lidech.


0:00
/
0:00
autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu