Ozvěny dne 27. května 2009

27. květen 2009
Ozvěny plus

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Prezidenta NKÚ Františka Dohnala zřejmě čeká za údajné chyby v hospodaření kárné řízení. Rezignovat nehodlá.

František DOHNAL, prezident NKÚ:
Uvažoval bych o odstoupení z funkce, pokud bych se cítil jakýmkoliv způsoben vinným, ale skutečně jsem přesvědčen o tom, že jsem neporušil zákon a už vůbec ne vědomě, to si nedokážu představit.

Pavel PROUZA, moderátor:
Ve vaječnou střelnici se proměnil předvolební meeting ČSSD na pražském Andělu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Napětí na Korejském poloostrově roste. Severní Korea může počítat s reakcí OSN. Podle americké velvyslankyně při Spojených národech si práce na rezoluci vyžádá určitý čas.

americká velvyslankyně při Spojených národech:
Sdílíme společné cíle, které mají jednoznačně ukázat, že KLDR narušila regionální mír a stabilitu, jednala v rozporu s mezinárodním právem a naši odpověď musí být pádná a zodpovědná.

Pavel PROUZA, moderátor:
Zítra bude polojasno až oblačno, od severozápadu přeháňky nebo bouřky, teploty do 18, na východě až 20 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Pavel Prouza.

Prezidenta NKÚ Františka Dohnala zřejmě čeká kárné řízení

Pavel PROUZA, moderátor:
Kárné řízení zřejmě čeká prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala. Volá po něm sněmovní kontrolní výbor, podle kterého šéf NKÚ porušil několik zákonů.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Poslancům se kromě jiného nelíbil pronájem luxusního bytu a užívání 3 drahých aut za státní peníze prezidentem NKÚ Františkem Dohnalem. Podle místopředsedy sněmovního kontrolního výboru Libora Ježka z ODS bylo chybou, že NKÚ nikdo po léta nekontroloval.

Libor JEŽEK, místopředseda sněmovního kontrolního výboru /ODS/:
Jestliže dlouho nikoho nekontrolujete, tak můžou některé orgány toho orgánu zvlčet a výsledek může být tento.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
František Dohnal považuje zprávu poslanců za politickou, tendenční a zkreslenou.

František DOHNAL, prezident NKÚ:
Já musím prostě znovu trvat, že jsem zákon neporušil, takže, když jsem dneska viděl, jakým způsobem je to jednání nachystáno, tak to ze mě spadlo, protože bylo celkem jedno, co řeknu, jako bylo dopředu rozhodnuto o tom, jaké bude usnesení, a bylo to, myslím, zjevné z toho jednání.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Zatímco Dohnal požaduje profesionálně odvedenou kontrolu v hospodaření NKÚ, členům výboru stačí poslanecká kontrola. O kárném řízení rozhodli poslanci až na 1 hlas jednohlasně. Pokud se kárná komora úřadu vysloví pro odvolání prezidenta úřadu z funkce, může navrhnout prezidentu republiky jeho odvolání. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Pavel PROUZA, moderátor:
O hospodaření NKÚ a případném kárném řízení budeme mluvit i v Radiofóru po skončení Ozvěn dne.

Ve vaječnou střelnici se proměnil předvolební meeting ČSSD

Pavel PROUZA, moderátor:
Útoky vejci na předvolebních mítincích ČSSD dnes vyvrcholily v Praze. Na Andělu odpůrci sociální demokracie zasypali čelné politiky strany stovkami vajec.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Několik stovek lidí dnes odpoledne přišlo na pražský Smíchov na předvolební meeting ČSSD. Část z nich nepřišla stranu podpořit, ale vyjádřit svůj nesouhlas, například transparenty, skandováním hesel a také házením vajec. Lídři kandidátky ČSSD své projevy přednesli za neutuchající spršky vajec. Zpočátku se na pódiu snažili před palbou krýt, třeba středočeský hejtman David Rath se schovával za deštník. Zásah vejcem si nakonec odnesli nejen politici, ale i přihlížející a novináři pod pódiem. Jednalo se zatím o největší protest svého druhu na meetingu ČSSD, uzavřen byl i východ z metra směrem na Anděl. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Pavel PROUZA, moderátor:
Před malou chvílí dorazila z mimořádného briefingu ČSSD reportérka Věra Masopustová. Věro, jak s odstupem několika desítek minut po meetingu na pražském Andělu vedení ČSSD událost hodnotilo?

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Tak vedení sociálních demokratů vidí plnou morální odpovědnost za vajíčkové útoky na straně ODS. Mezi vrhači vajec prý v davu viděli členy modrého týmu občanských demokratů. Podle Jiřího Paroubka to nebyla akce spontánní, ale organizovaná, no, a tady musím připomenout, že reakci ODS samozřejmě sháníme. Podle Jiřího Paroubka tam také došlo k porušení shromažďovacího zákona a svobody slova, protože dav nepustil sociální demokraty právě k tomu slovu. ČSSD také právě teď počítá škody, které jí při útocích vznikly, prý by měly být přes půl milionu korun.

Pavel PROUZA, moderátor:
Nechystá se tedy ČSSD podat trestní oznámení například na neznámého pachatele?

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Tak to podle Jiřího Paroubka zatím ne, ale prý požádá o podporu a solidaritu sociálnědemokratické strany ze zemí Evropské unie. Jiří Paroubek také kritizoval práci policie, policejní prezidium podle něho nezvládlo situaci tak, jak mělo.

Pavel PROUZA, moderátor:
Tolik reportérka Věra Masopustová. Prezident Václav Klaus podobné praktiky jako byl dnešní vaječný protest odsoudil. Rostoucí projevy násilí, nenávisti a netolerance v nynější předvolební kampani považuje za útok na principy demokratické soutěže stran, projevům násilí proti politickým soupeřům by se podle Klause měl každý postavit. Vaječnému protestu na pražském meetingu ČSSD se budeme věnovat i v Radiofóru.

Speciální ústavní zákon, kterým se má rozpustit sněmovna, není jedinou cestou k předčasným volbám

Pavel PROUZA, moderátor:
Speciální ústavní zákon, kterým by se měla rozpustit sněmovna, míří podle senátní ústavní komise proti smyslu ústavy a rozhodně není jedinou cestou k předčasným volbám. O ústavním zákoně, který by měl zajistit předčasné volby letos v říjnu, budou senátoři rozhodovat zítra. Řadě z nich se ale tato cesta nelíbí a preferovali by dlouhodobější řešení na místo jednorázového. Výsledek jednání komise Radiožurnálu potvrdila její předsedkyně Jiřina Rippelová.

Jiřina RIPPELOVÁ:
Ta základní myšlenka je zcela určitě taková, že je více cest, jak měnit ústavu. Ten návrh, který byl předložen, tak jde mimo rámec ústavy, určitě by byl preferovanější z úst komise, aby to, co v ústavě nefunguje, se změnilo přímo v rámci ústavy.

Napětí na Korejském poloostrově roste

Pavel PROUZA, moderátor:
Severní Korea dál zvyšuje napětí na Korejském poloostrově. KLDR dnes pohrozila vojenským útokem na svého jižního souseda. Komunistickému státu se nelíbí, že se Jižní Korea přidala k americkému systému námořních kontrol, které mají zabránit pašování jaderných zbraní do KLDR. Už v pondělí Pchjongjang pokusně odpálil jadernou bombu a vypustil i několik raket, svět za to Severní Koreu odsoudil.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Vyhlášení války, to už byl příliš silný kalibr i na Rusko, které dosud vůči KLDR vystupovalo shovívavě. Rusové dnes přijali preventivní civilní i vojenská opatření a posílili taky radarovou kontrolu u hranic se Severní Koreou. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes po telefonu mluvila se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem o tom, jak bude vypadat příští rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Podle americké velvyslankyně při Spojených národech Susan Riceové si práce na rezoluci vyžádá čas. Riceová dodala, že členové rady bezpečnosti se shodují v následujících bodech KLDR ohrozila mír a bezpečnost v celém východoasijském regionu, porušila mezinárodní práva a její jednání si žádá tvrdou odpověď. Jak ostrá rezoluce rady nakonec bude, závisí ale hlavně na Číně. Ta má v radě právo veta a je tradičním ochráncem Severní Koreje. Vojtěch Berger, Radiožurnál.

EK: V budoucnu nesmí přijít nová finanční krize podobná té dnešní

Pavel PROUZA, moderátor:
V budoucnu nesmí přijít nová finanční krize podobná té dnešní, říká to Evropská komise, která dnes předložila návrhy na zpřísnění regulace finančních trhů. Ty mají podle Bruselu opakování krize předejít.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
V Evropě mají podle komise vzniknout 2 nové orgány, první by sledoval finanční trh a včas upozornil na možnost problémů, druhý by měl na starosti především nadnárodní banky. Na ty dnes dohlížejí orgány v řadě zemí najednou. Nová instituce by měla řešit případné spory mezi nimi. Česká národní banka by tak v případě krize mohla přijít o část pravomocí, protože velké české banky vlastní zahraniční ústavy. Předseda komise José Manuel Barroso zdůraznil, že změny musejí přijít okamžitě. "Je to teď nebo nikdy, když finanční systém nezměníme v době skutečné krize, tak kdy jindy?" Návrhy v červnu posoudí lídři členských zemí Unie. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Hasiči nepotvrdili další požár v budově Evropské komise v Bruselu

Pavel PROUZA, moderátor:
Hasiči nepotvrdili další požár v budově Evropské komise v Bruselu. V paláci Berlaymont hořelo minulý týden, kdy se z dosud neznámých příčin vzňaly kabely v suterénu objektu. Tentokrát požární poplach nevyvolal oheň, ale prasklé teplovodní potrubí.

Pavel NOVÁK, redaktor:
"Omlouvám se, ale protože dnes není první čtvrtek v měsíci, toto není obvyklé požární cvičení. Musíme opustit objekt, prosím, zachovejte klid," oznámil na tiskové konferenci mluvčí Evropské komise, když se ozval pištivý zvuk. Všichni, kdo byli v budově, se museli evakuovat. Hasiči ji pak zkontrolovali. Alarm spustilo čidlo, které se ohřálo od unikající páry z potrubí, při nehodě se opařil jeden člověk, je v nemocnici. "Není to nic vážného, lidé se mohou do budovy vrátit," řekl po kontrole objektu velitel zásahu Arman Denjes. Pavel Novák, Český rozhlas Brusel.

Narovnání vztahů mezi státem a církvemi zůstává i nadále otevřeným problémem

Pavel PROUZA, moderátor:
Narovnání vztahů mezi státem a církvemi zůstává i nadále otevřeným problémem. Současné vládě v jeho řešení brání omezený mandát, přesto premiér Jan Fischer doufá, že po předčasných volbách se najde politická vůle tento chronický problém řešit, prohlásil to dnes schůzce s církevními reprezentacemi.

Eva HŮLKOVÁ, redaktorka:
Premiér ujistil představitele církví, že hodlá s dialog s nimi rozvíjet, a to v kontextu celé vlády. Církve považuje za významné i v sekulárním Česku zejména v kritičtějších situacích.

Jan FISCHER, premiér:
Hledání dobrého dialogu s dobrým obsahem, ale nejen tím věcným každodenním, ale i hodnotovým.

Eva HŮLKOVÁ, redaktorka:
Připravenost k dialogu zdůraznil i arcibiskup Jan Graubner.

Jan GRAUBNER, arcibiskup:
Je tu otevřenost k tomu, abychom byli v kontaktu a společně hledali.

Eva HŮLKOVÁ, redaktorka:
Reprezentanti křesťanských církví i Federace židovských obcí zájem Fischera oceňují, i když je jasné, že jeho vláda má omezený mandát a principiální věci řešit nemůže. Eva Hůlková, Radiožurnál.

Přechody pro chodce v místech křížení s tramvajovou tratí bez semaforu se už rušit nebudou

Pavel PROUZA, moderátor:
Přechody pro chodce v místech křížení s tramvajovou tratí bez semaforu se už rušit nebudou. Zástupci resortu dopravy, policie, pražského magistrátu i občanských aktivit se shodli na společném řešení, které bude mít 3 časové fáze. První okamžitou popisuje mluvčí ministerstva Martin Kupka.

Martin KUPKA, mluvčí ministerstva:
Našli jsme řešení, které spočívá v tom, že ty přechody, které kříží tramvajový pás, by nově byly opatřeny výraznou výzvou upozorněním pro chodce, že tam může jet tramvaj, která jim přednost nedává na rozdíl od osobních automobilů.

Pavel PROUZA, moderátor:
V kolejišti bude bílá zebra přerušená a z obou směrů přecházení ji nahradí velký nápis "pozor tramvaj". V dalších etapách dojde ke změně vyhlášky, která přechody rušila. Návrh se zamlouvá i sdružení Pražské matky, které se proti likvidaci téměř 80 přechodů nejvíce bouřilo.

Pomník připomíná atentát na Heydricha

Pavel PROUZA, moderátor:
67 let po atentátu na Reinharda Heydricha připomíná tuto událost důstojný pomník. Dnes odhalené dílo, socha 3 mužů na 9metrovém sloupu připomíná nejúspěšnější akci československého zahraničního odboje. Pomník stojí přesně v místech, kde k atentátu došlo. Jeden ze 4 autorů Jiří Gulbis vysvětluje, jak by mělo dílo působit na své okolí.

Jiří GULBIS, spoluautor pomníku:
Vycházeli jsme z toho, že tady především protýká obrovský množství aut, takže jsme udělali vysokej sloup, kterej je nahoře osazenej teda figurama a ty jsou osvětlený, což v noci vytváří takovou lucernu, takže při vjezdu do Prahy nebo při výjezdu z Prahy to vytváří takovou bránu jakoby pomyslnou, takovej orientační bod ve městě, takže to má nějaký jako urbanistický dopady. Z našeho pohledu doufáme, že se to tak i osvědčí.

autoři: pap , ves
Spustit audio

Více z pořadu