Ozvěny dne 19. 11. 2001

19. listopad 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Miloš Kužvart zrušil druhou nejdelší sjezdovku na Pradědu v Jeseníkách

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart zrušil druhou nejdelší sjezdovku na Pradědu v Jeseníkách. O udělení výjimky požádal provozovatel vleku Tatrapoma v lokalitě C Malá Morávka Josef Figura. Ministr výjimku neudělil s odvoláním na stav životního prostředí. Podrobnosti zaznamenala reportérka Radiožurnálu Eva Hůlková.

K tankodromu přirovnal ministr Kužvart stav sjezdovky u druhého nejdelšího vleku na Pradědu a zrušil ji. 610 metrů dlouhý vlek Tatrapoma v lokalitě C působil podle Kužvarta vážné narušení území Národní přírodní rezervace Praděd. Majitel podle Kužvarta nerespektoval podmínky pro úpravu sjezdovek těžkou technikou.

Miloš Kužvart, ministr životního prostředí ČR: U toho vleku C, který nedostal výjimku ze zákona, byly v uplynulých letech opakovaně ukládány pokuty, ukládána nápravná opatření pro nedodržování těchto podmínek. Ten konečný verdikt nikoho nemohl překvapit.

Provozovatel vleku Josef Figura Radiožurnálu řekl, že jeho firma podmínky ochrany přírody vždy plnila.

Josef Figura: Nikdy se nestalo, aby těžká technika nebo rolba vjela do národní přírodní rezervace bez povolení správy CHKO. Pan ministr mate veřejnost a neříká pravdu.

Argumentem odpůrců rušení vleku byla vysoká nezaměstnanost na Bruntálsku. Ministr Kužvart tvrdí, že i tento aspekt analyzoval s tím, že nezaměstnanost 14,6 % nemůže zrušení jednoho vleku ovlivnit.

ČR a SR budou koordinovat své kroky na cestě do EU

Česká a Slovenská republika budou koordinovat své kroky na cestě do Evropské unie. Premiér Miloš Zeman se na tom během návštěvy Slovenska dohodl se svým protějškem Mikulášem Dzurindou. Předseda české vlády také ubezpečil slovenské ústavní činitele, že občanů obou republik se v běžném přeshraničním styku nedotknou připravovaná vízová opatření. Slovo má bratislavská zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová.

Celou záležitost by měli ve čtvrtek vyřešit ministři vnitra obou zemí. Zeman řekl, že v případě takzvaných pobytových víz budou při zaměstnávání v Česku Slováci upřednostňováni.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Pro obě naše země by bylo výhodné, kdybychom do určité míry preferovali, samozřejmě v případě jejího zájmu, právě slovenskou pracovní sílu, protože by neexistovaly jazykové bariéry.

Premiér Dzurinda řekl, že krok veřejnost ale znepokojuje.

Mikuláš Dzurinda, předseda vlády SR: Při každém rozhodnutí bychom měli mít na mysli především to, abychom ani o minimum nesnížili dosaženou úroveň komfortu vzájemných slovensko-českých vztahů.

Oba představitelé ocenili, že na dořešení dosud existujících problémů, jako je zamezení dvojího zdanění či dohoda o ochraně investic, se intenzivně pracuje. Oba také věří, že Slovensko dostane příští rok pozvánku do NATO a do Evropské unie vstoupí obě země společně s ostatními kandidáty.

Aero Vodochody našlo řešení k nápravě závady na bitevníku L-159 Alka

Aero Vodochody našlo řešení k nápravě komunikační závady na lehkém bitevníku L-159 Alka. Kvůli ní nesmí tato letadla od 14. listopadu vzlétnout. Podle viceprezidenta firmy Viktora Kučery řešení spočívá v namontování jednoduchého konektoru, které už bylo vyzkoušeno. Firma každý den tímto způsobem vybaví čtyři letouny. Náklady ponese Aero. Jde řádově o stovky korun za kus. Společnost tento návrh dnes předložila ministerstvu obrany, které se má vyjádřit do zítřka.

Na tři sta studentů demonstrovalo na pražském Palachově náměstí

Na tři sta studentů dnes demonstrovalo na pražském Palachově náměstí kvůli špatné finanční situaci vysokých škol. Protest zorganizovala iniciativa studentů Univerzity Karlovy. Na Palachově náměstí byla také reportérka Radiožurnálu Vlasta Valentová.

Iniciativu založili studenti pěti humanitních fakult, kteří na shromáždění poukazovali zejména na realitu každodenního života dnešních studentů, kterou představují například zastaralé koleje s nedostačující kapacitou, špatné vybavení fakult a také malá sociální prestiž kantorů.

Protestující studenti: Jsme tady kvůli situaci ve školství, jaká je, no, protože si myslím, že tam je celkem velký nedostatek financí a že nemáme třeba nějaké kvalitní pomůcky, třeba na histologii máme staré mikroskopy a podobně, no.

Pokud jde o peníze, tak si myslím, že jde hlavně o vybavení, o učitele, kteří odcházejí, protože nemají takové dobré ohodnocení, které by odpovídalo jejich vzdělání.

Řekli mi studenti lékařské a pedagogické fakulty. Podle mluvčího iniciativy Filipa Huňka dvoumiliardové navýšení státní dotace pro vysoké školy na příští rok problémy nevyřeší. Podle něj by pomohlo zvýšení dotací na jednotlivého studenta. Účastníci demonstrace odmítli školné a zdůraznili, že i vysoké školy musejí efektivněji nakládat s penězi.

Protestující student: Tady jde o to, že ať bude u moci kterákoli strana, ta strukturální změna potřeba je jednoznačně, je potřeba o tom debatovat. Ministr školství začal psát Bílou knihu, o které se momentálně jaksi především diskutuje, moc se o ní neví, což znamená, že my jsme tady čistě jako studenti, kteří chtějí něco změnit.

Protestující studenti pak při pochodu centrem města vzkřísili v rakvi nesoucí bohyni moudrosti Sofii a happening ukončili opět na Palachově náměstí.

Řešením bezpečnostních otázek v JETE se zabývá skupina odborníků

Řešením bezpečnostních otázek v jaderné elektrárně Temelín se zabývá skupina odborníků z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Jedenáct expertů z Francie, Německa, Velké Británie, Španělska, Bulharska a pozorovatel z Rakouska budou celý týden posuzovat především technická řešení jednotlivých problémů.

V centru Vídně trvá protest ekologických aktivistů v budově vládní lidové strany

Už více než devět hodin trvá v centru Vídně protest ekologických aktivistů, kteří obsadili budovu vládní lidové strany. Stoupenci ekologických organizací Greenpeace a Global 2000 tak chtějí zabránit schválení kapitoly energetika při vstupních jednáních Česka s Evropskou unií. Domnívají se totiž, že rakouská vláda s tímto postupem souhlasí. Situaci sleduje přímo na místě vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Aktivisté Greenpeace a Global 2000 jsou tu od rána a jsou odhodlaní vydržet až do zítřejšího poledne. Část z nich je na balkoně a část uvnitř budovy. Chtěla jsem s nimi hovořit, ale policie nesmí pouštět dovnitř ani v Rakousku akreditované novináře. Snahy o rozhovor mezi oběma stranami ztroskotaly, neboť vedení ÖVP bylo ochotno jednat pouze pod podmínkou, že aktivisté opustí balkon. Oni to odmítli. Zatím jde o pokojný protest, ale nelze vyloučit, že dojde k zostření situace. Podle informací organizátorů nemají aktivisté možnost použití sociálního zařízení, přísunu potravin a bylo jim vypnuto i topení.

Americké vojenské letouny bombardují pozice talibanských milicí

Americké vojenské letouny bombardují v Afghánistánu pozice talibanských milicí u měst Kunduz a Kandahár, která jsou jako jedny z posledních stále v rukou Talibanu. Kunduz obléhají vojáci Severní aliance, kteří znovu přerušili boje, aby mohli s Talibanci dále vyjednávat o jejich možné kapitulaci. Talibanští velitelé se ale chtějí vzdát pouze pod podmínkou, že opozice zaručí bezpečnost třem tisícům cizinců, kteří bojují po jejich boku. Ozbrojenci Talibanu brání i svou hlavní baštu Kandahár. Někteří tamní vůdci paštúnských kmenů se ale údajně chtějí vzdát. Asi 120 kilometrů od Kandaháru se podle Severní aliance skrývá Usáma bin Ládin. Američané bombardují i město Gardez, a to i přesto, že ho už déle než týden ovládají kmeny stojící proti Talibanu. V Afghánistánu stále vyjednává vyslanec OSN o uspořádání konference o nové afghánské koaliční vládě. Ta by se mohla prý uskutečnit už tento týden.

V Afghánistánu přišli o život další západní novináři

V Afghánistánu přišli o život další západní novináři. Neznámí ozbrojenci zastřelili nejméně čtyři žurnalisty na silnici mezi afghánskou metropolí Kábulem a městem Dželálábád. Pokračuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu ve střední Asii Petr Voldán.

Desítky žurnalistů z celého světa, z nichž mnozí se chtějí odtud z Tádžikistánu dostat na afghánské území, v podvečer vzrušila zpráva o tom, že nejméně čtyři jejich kolegové zahynuli mezi afghánskými městy Dželálábád a Kábul. Právě po této trase se podle všeho chtěla dostat skupina zahraničních zpravodajů do hlavního města Afghánistánu. Dvě auta ale byla napadena ozbrojenci. V této oblasti prý operují skupiny protalibanských arabských žoldáků. Jak potvrzuje Červený kříž a hlásí i ruská média, přišli nejméně čtyři novináři při útoku o život. Mělo jít o Španěla, Itala, Australana a Afghánce, který pracoval pro Reuters. Některá média ale tvrdí, že obětí na východě Afghánistánu je pět a mezi nimi jsou zpravodajové listů El Mundo a Corriere della Sera.

Colin Powell předložil plán Bílého domu na řešení blízkovýchodní situace

Americký ministr zahraničí Colin Powell předložil plán Bílého domu na řešení blízkovýchodní situace. Podle washingtonské zpravodajky Českého rozhlasu Olgy Krupauerové šéf americké diplomacie zdůraznil, že základem strategie zůstává zpráva takzvané Mitchellovy komise.

Spojené státy mají podle Colina Powella pozitivní vizi Blízkého východu, ve které Izrael a Palestina dokáží existovat v míru vedle sebe. V projevu na Louisville univerzitě v Kentucky Colin Powell zdůraznil, že i přes vývoj v Afghánistánu zůstává situace na Blízkém východě jednou z hlavních priorit americké zahraniční politiky. Palestinci musejí podle Powella ukončit násilí proti Izraeli. "Jsou potřeba výsledky, smlouva a prohlášení nestačí," zdůraznil Powell. Americký ministr zahraničí zároveň vyzval Izrael k ukončení okupace palestinských území, která vyvolává napětí především mezi mladými Palestinci. Powell zároveň kritizoval existenci a budování židovských osad na palestinských územích. "Spojené státy budou i nadále hrát aktivní roli při vybudování cesty k nadějnější budoucnosti," uvedl ministr. Powell zároveň oznámil, že prezident Spojených států George Bush pověřil diplomata Williama Burnse, aby se vrátil na Blízký východ, kde bude působit jako prostředník mezi Izraelci a Palestinci.

Vítězem parlamentních voleb v Kosovu se stal Demokratický svaz Ibrahima Rugovy

Vítězem parlamentních voleb v Kosovu se stal Demokratický svaz Ibrahima Rugovy. První oficiální výsledky právě v tuto chvíli v tiskovém středisku v Prištině vyhlašují představitelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Podle prvních výsledků velký počet hlasů překvapivě získali i kosovští Srbové. Tiskovou konferenci sleduje náš zvláštní zpravodaj Robert Mikoláš.

Předběžné výsledky, které se však už nebudou nijak výrazně lišit, nyní vyhlašuje šéf mise OBSE v Kosovu Dan Evert. Po sečtení zhruba 90 % odevzdaných hlasů zvítězil Ibrahim Rugova, který získal 46 %. Jeho LDK tak ale nebude mít v novém 120členném parlamentu nadpoloviční většinu. Demokratická strana Kosova Hashima Thaciho se umístila na druhém místě s 25 %, na třetím pak Srbská koalice Návrat, která získala 11 % hlasů. Až čtvrtý tak skončil Ramush Haradinaj a jeho Aliance pro budoucnost Kosova. Účast v letošních volbách pak dosáhla 64 %. Parlament má zvolit prezidenta. Hlavním kandidátem je Ibrahim Rugova. Už nyní je však jasné, že se bude muset s někým spojit. Thaci i Haradinaj, bývalí šéfové Kosovské osvobozenecké armády, to v minulosti odmítali. Kdyby se ale spojil se Srby, mnoho Albánců by to považovalo za zradu.

Centrální banka má na vývoj ekonomiky podobný názor jako odbory

Centrální banka má na vývoj ekonomiky podobný názor jako odbory. Vyplynulo to ze schůzky hlavních představitelů obou institucí. Pokračuje náš reportér Dušan Valenta.

Guvernér Zdeněk Tůma a odborový předák Richard Falbr mají strach o vývoj českého hospodářství. Je jasné, že se nás světová recese dotkne. Centrální banka ale vylučuje opakování takzvaných ozdravných balíčků. Situace je totiž jiná než v roce 1997.

Zdeněk Tůma, guvernér ČNB: Těžko momentálně předbíhat naši probíhající analýzu, další situační zpráva diskuse k měnovým otázkám bude za čtrnáct dní, takže nelze očekávat, že bych byl schopen momentálně předjímat budoucí rozhodnutí bankovní rady.

Říká guvernér národní banky Zdeněk Tůma s tím, že se v prognózách s odbory prakticky shoduje. Rozdíl je pouze v odhadu inflace, kterou Českomoravská konfederace předpovídá jako pětiprocentní. Podle Richarda Falbra to ovlivní průběh kolektivního vyjednávání.

Richard Falbr, předseda ČMKOS: Budeme doporučovat nárůst mezd o sedm až osm procent nominálně, to znamená zhruba okolo tří procent reálně.

Odbory se dále bojí vyšší nezaměstnanosti, zejména kvůli privatizaci energetiky a úplnému spuštění jaderné elektrárny Temelín.

4K vyzývá Klause, aby odeslal do Senátu původně schválenou novelu obchodního zákoníku

Představitelé Čtyřkoalice vyzvali předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause, aby odeslal do Senátu k dalšímu projednání původně schválenou novelu obchodního zákoníku. Nedávné opakované hlasování sněmovny, kterým se vlastně po dvou týdnech změnil obsah už jednou přijaté normy, považují zákonodárci Čtyřkoalice za bezprecedentní, neplatný a protiústavní krok. Pokud Klaus původně schválenou novelu do Senátu neodešle, obrátí se Čtyřkoalice na Ústavní soud. Podle předsedkyně Unie svobody Hany Marvanové by to byla jedna z variant žaloby Senátu vůči sněmovně.

Hana Marvanová, předsedkyně Unie svobody: Druhá varianta je, poté, co by takto novela obchodního zákoníku s porušením zákonnosti, ústavnosti byla zveřejněna ve sbírce, to znamená, Poslanecká sněmovna by nerespektovala tyto výzvy, tak pak po zveřejnění ve sbírce je možné podat ústavní stížnost k Ústavnímu soudu, na to je zapotřebí podpis 17 senátorů nebo 41 poslanců. Obě tyto cesty zvažujeme, minimálně jednu z nich hodláme podniknout.

V. Klaus a V. Železný hovořili o svobodě podnikatelského prostředí v ČR

O svobodě podnikatelského prostředí v České republice dnes hovořil předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus s generálním ředitelem televize Nova Vladimírem Železným. Podle Klausova poradce Ladislava Jakla se setkání uskutečnilo po vzájemné domluvě na žádost Železného.

Ladislav Jakl: Rozhovor mezi nimi se vedl především o potřebě chránit svobodné podnikatelské prostředí a postarat se o to, abychom nedovolili, aby se stalo toto prostředí obětí politických kampaní. Také mluvili o potřebě hájit nestrannost státních orgánů při dohlížení na dodržování zákonů a o potřebě bránit jejich zneužívání některými ambiciózními zájmovými skupinami. Také mluvili o nutnosti odmítnout mediální skandalizace a vytváření klimatu nepřátelství, nesnášenlivosti a účelových odsudků, kterých jsme byli v nedávných dnech svědky.

Vladimír Železný byl minulý týden zadržen kvůli obvinění z pokusu o poškozování věřitele.

Dnešek je vyhlášen jako Světový den prevence týrání dětí

Dnešek je vyhlášen jako Světový den prevence týrání dětí. Zástupci nevládních organizací proto v Praze na Václavském náměstí projevili úctu týraným dětem. U sochy svatého Václava zapálili svíčky těm obětem, které násilí podlehly. Jak Radiožurnálu řekl Tomáš Přenosil z Dětského krizového centra, občané mohli k soše také přinést hračky pro svěřence dětských domovů.

Tomáš Přenosil: Tichá vzpomínka se bude konat každý rok 19. listopadu, což je předvečer přijetí Úmluvy o právech dítěte, která byla přijata v roce 1989 právě 20. listopadu, a nejenom my, zástupci pořádajících organizací, ale vlastně všichni lidé, kteří přijdou, přijdou vyjádřit svůj nesouhlas s týráním a zneužíváním dětí. Fyzické týrání je nejvíce vidět, ale psychické týrání zanechává největší následky na dítěti. Takže pokud člověk není schopen sám pomoci týranému dítěti, tak je možné se obrátit na některou z linek důvěry a tam vyhledat pomoc a pokusit se to dítě zachránit tím, že se s někým spojí, s nějakým odborníkem.

Ozvěny z burzy

Česká koruna od rána posilovala a ke konci obchodování se dostala ke společné evropské měně na nové maximum. Rekordních 33 korun 14 haléřů za euro odpovídá 16 korunám 95 haléřům za německou marku. Za posilováním domácí měny stálo oslabení eura k dolaru a také zpevňování polského zlotého a maďarského forintu. Začátek týdne byl překvapivě dobrý také pro akciový trh. Radiožurnálu to potvrdil Ivo Prokop z Raiffeisen Capital and Investment.

Ivo Prokop: Navzdory skeptickým očekáváním se burza hned po otevření vydala vzhůru. Tahounem byly hlavně akcie Českých radiokomunikací, které pokračují ve svém rostoucím trendu, v odpoledních hodinách se obchodovaly kolem 394 korun, což představovalo téměř desetiprocentní mezidenní nárůst. Ostatní tituly se k růstu přidaly, za zmínku aspoň akcie Philip Morris, které posílily o 4 %, Komerční banka překonala tisícikorunovou hranici. Jediným klesajícím titulem je Česká spořitelna, jejíž akcie poklesly po delší době pod 300 korun.

K věci

Jak bylo před malou chvílí řečeno, česká koruna se dnes vyšplhala na historicky nejsilnější hodnotu k euru. O posilování naší měny teď se šéfredaktorem týdeníku Ekonom Zbyňkem Fialou mluví Jaroslav Skalický.

Příjemný podvečer, pane Fialo.

Zbyněk Fiala: Dobrý večer.

Ekonomové předpovídají, že by česká měna mohla zpevnit až na 33 korun za euro. Silná koruna, to zní sice hezky, v současné době je ale pro naši ekonomiku spíše problémem.

Zbyněk Fiala: Je to jenom půl pravdy. Je to problém pro vývozce, protože vývozci, pochopitelně, když mají vyšší domácí náklady a pronikají na zahraniční trhy, tak jsou na tom trochu hůř v konkurenci, pokud by se koruna oslabovala, tak by mohli se stejnými náklady venku prodávat za nižší cenu, to by se jim prodávalo lépe, ale zajímavé je, že náš nejvýznamnější vývozce, to je Škoda Mladá Boleslav, hovoří o těchto problémech, ale ve světě, v okolním světě se zdá, že právě výrobci automobilů teď prožívají obrovský rozkvět, protože lidé se začali bát letecké dopravy a dávají přednost pozemní. A potom, druhá strana věci jsou dovozci. My dovážíme především ropu a stroje a zařízení, a například u té ropy, která byla loni drahá, tak nám to vlastně snědlo velkou část přírůstku hrubého domácího produktu, protože oslabovala koruna a byla drahá ropa, a teď je to opačně. Teď posiluje koruna a je levná ropa, dokonce dneska zase spadla hlouběji a je kolem 17 dolarů za barel, což je naprosto úžasné, dokonce vidím, že poslední údaj byl, ano, na této hranici kolem 17 dolarů za barel. A koruna také prorazila jednu historickou bariéru, byť proti euru, ropu kupujeme za dolary, ale zdá se, že koruna teď je na tom mnohem lépe než loni.

Dá se stanovit nějaký optimální kurs koruny?

Zbyněk Fiala: S těmi optimy je to obtížné, protože záleží na tom, jak se na to díváme. Když chceme investovat v České republice, dovážet technologii, tak samozřejmě nás zajímá silná koruna, abychom za stejný počet korun, které vyděláme tady, mohli co nejlepší nebo co nejvíc toho zařízení dovézt, ale dá se říci, že to, co nechtějí ekonomové, není ani tak silná nebo slabá koruna, to, co nechtějí podniky, oni chtějí předvídatelnou měnu, oni chtějí stabilní měnu, oni si nepřejí velké výkyvy, protože nemohou je zahrnout do svých kalkulací, ale těžko říci, jestli jim v tom může pomoci centrální banka nějakou intervencí. Všichni víme, že před měsícem zhruba se o to pokusila, srazila korunu asi o 70 haléřů a těch 70 haléřů už je zase pryč. Zdá se, že centrální banka nemůže jít proti nějakému trendu a musí prostě respektovat to, co se na trhu děje, ale může ovlivňovat úrokovými sazbami přitažlivost investic, řekněme těch portfoliových, kterých zrovna tolik není, ale dejme tomu, že by byly, a zdá se, že se odstup českých úrokových sazeb od těch zahraničních zvyšuje, protože v Evropě a v Americe se snižují úrokové sazby a české úrokové sazby zatím zůstávají stejné na úrovni nad pěti procenty.

Je tedy načase, aby centrální banka snížila úrokové sazby?

Zbyněk Fiala: Já si myslím, že by měla snížit úrokové sazby, a dokonce si myslím, že to brzy udělá, i když možná se trochu obává, že máme nevyrovnanou obchodní bilanci, ale to se bude teďka zmírňovat, když je levná ropa, a že se zhoršuje rozpočtové hospodaření, ale s tím se v bezprostřední budoucnosti stejně nedá nic dělat.

Hostem dnešního pořadu K věci byl šéfredaktor týdeníku Ekonom Zbyněk Fiala. Díky a na slyšenou.

Zbyněk Fiala: Na shledanou.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu