Ozvěny dne 17. 5. 2002

17. květen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Obchod s masem mezi Slovenskem a Českem

Do 30 dnů se mají sejít ministři zemědělství Česka a Slovenska, aby vyřešili problémy vzájemného obchodu s masem a masnými výrobky. Rozhodla o tom na dnešním jednání rada celní unie. Jak informuje Aleš Heřmánek, spory se netýkají tolik hovězího masa. Tam se obchod kvůli nebezpečí nákazy nemocí šílených krav téměř zastavil. Ale vývozu vepřového, drůbeže a masových konzerv.

Slovensko má totiž přísnější předpisy pro složení krmiv prasat a drůbeže. Ty zakazují určité prorůstové přísady, které u nás jsou povolené. Podle náměstka ministra zemědělství Rudolfa Jánského, česká strana nemá nic proti tomu, že Slovensko zakazuje dovoz určitých výrobků, protože nesplňují příslušné normy.

Rudolf Jánský, náměstek ministra zemědělství: To my nezpochybňujeme, ale z obchodního hlediska se domníváme, že to uplatnila pouze vůči ČR.

Slovensko podle státního tajemníka ministra zemědělství Ivana Rosívala nikoho nediskriminuje.

Ivan Rosíval, státní tajemník ministra zemědělství: Tento výnos platí pro všechny země světa. Respektive, tento výnos platí pro uvádění do oběhu na Slovensku. A je jedno, zda kuře pochází z Číny nebo z ČR.

Naši zástupci ale požadují schůzku ministrů zemědělství, aby problém vyřešili stejně tak, jako otázku rostoucího vývozu masových konzerv a řepkového oleje. Podíl těchto českých výrobků se na Slovensku neustále zvyšuje. A proto Slováci začínají mít obavy o osud svých producentů. O případných dovozních kvótách ale zatím teprve uvažují.

Dopravní nehoda v Pelhřimově

Tři životy a několik zraněných si vyžádala ranní dopravní nehoda v Pelhřimově. Kamion sjížděl s přívěsem ze svahu a kvůli technické závadě najel do rodinného domu na svatovítském náměstí. Jak nám sdělil jeden ze záchranářů Milan Papež, v odstraňování trosek se stále pokračuje. A kdy budou práce ukončeny se zatím nevím.

Milan Papež, záchranář: Aktuální situace je taková, že se stále vlastně odklízejí trosky toho domu odkud byl vyproštěnej ten nákladní automobil. A bude se to odklízet do tý doby, dokud to nebude vyčištěný a nebudeme si jisti, že už tam nikdo jinej není. Nic nenasvědčuje zatím tomu, že by ta další oběť.

Sutiny poničeného domu likvidují pelhřimovští hasiči. Jejich velitel Miroslav Šimon nám řekl, že práce v domě hrozící zřícením je nebezpečná. Žádný z hasičů však nebyl ohrožen.

Miroslav Šimon, hasič: Máme tam permanentně 11 lidí a v jednu chvilku 16. A máme tam permanentně vyprošťovací techniku. To znamená, nůžky, vyprošťováky, rozpínáky a takový ty věci co s tím souvisí. Nějaký podpěry, nějaký trámy. Vytáhli jsme vozidlo ven a prohledáváme prostor.

Majitel poničeného domu údajně několikrát radnici upozorňoval na nebezpečí od projíždějících nákladních kolosů. Starosta Pelhřimova Miroslav Březina to však rezolutně popírá.

Miroslav Březina, starosta Pelhřimova: Nevím o této iniciativě. Nikdy jsem nebyl přítomen žádnému takovému požadavku, ani projednávání. Takže jestli to není z oblasti takových šumů, které vždycky vyvstanou, pokud se stane nějaké neštěstí. A co se týká nastalé situace, samozřejmě je to věc nemilá, která souvisí s dnešní intenzitou provozu. A jen potvrzuje dlouholetou snahu města o to, aby se v co nejkratší době vybudoval obchvat města, který by měl ulehčit právě tranzitní dopravě.

Obrazové svědectví z místa pelhřimovské havárie naleznete na zpravodajském serveru Českého rozhlasu 1 izurnal.cz.

Jimmy Carter navštívil Kubu

Jimmy Carter ukončí historickou návštěvu Kuby. Bývalý americký prezident se během své mise pokusil zmírnit více než 40 let trvající nepřátelství mezi Spojenými státy a Kubou. Carterovu cestu sledovali v USA proticastrovští kubánští exulanti a zastánci zrušení amerického embarga vůči Kubě. A sledovala ji samozřejmě i zpravodajka Českého rozhlasu ve Spojených státech Olga Krupauerová.

Americká média považují za vrchol Carterovy cesty projev před kubánskou veřejností, ve kterém bývalý americký prezident vyzval Fidela Castra k demokratickým změnám ve společnosti. A zároveň apeloval na Spojené státy, aby zrušily embargo. Za bezprecedentní krok je považováno i zveřejnění celého necenzurovaného Carterova projevu kubánským komunistickým deníkem Granma. Carter se před ukončením své cesty sešel s více než dvěma desítkami význačných kubánských disidentů. Současný prezident George Bush ale hodlá pokračovat v izolaci ostrova. A hodlá v pondělí oznámit zostření opatření vůči Kubě. Bush naráží na odpor desítek členů amerického Kongresu, kteří volají po postupném zrušení embarga a omezení cest Američanů na Kubu.

Děvčátko jménem Půlnoční bouře je opět u matky

Devítiměsíční děvčátko jménem Půlnoční bouře opustilo se svou matkou Kojenecký ústav v Plzni. Z rozhodnutí Okresního soudu v Klatovech tady strávilo tři týdny. Úřady odebraly rodičům dítě kvůli tomu, že mu nevystavili rodný list a nedocházeli s ním pravidelně k lékaři. Případ sleduje plzeňský redaktor Lubomír Smatana.

Rodiče Půlnoční bouře žijí na Šumavě, mají svérázné názory na život a zcela odlišné názory na výchovu své dcery, než odbor sociální péče v Klatovech. První dva dny po odebrání byla Půlnoční bouře od své matky zcela odloučena. Pro Blanku Fuchsovou to byly nejhorší chvíle jejího života.

Blanka Fuchsová: Soudní vykonavatelka mi malou vzala z ruky s tím, že už to odebírání probíhá velice dlouho, že jindy jsou s takovouhle záležitostí během deseti minut hotoví, a u nás, že už tráví hodinu. Takže malou vzali, naložili do auta. Mohla jsem jí ještě dát pusu a odjeli.

Matka Půlnoční bouři přejmenovala na Elišku. Dítě poté získalo rodný list a začalo právně existovat. Ředitelka kojeneckého ústavu Jana Titlová propustila dítě k rodičům zatím na tak zvanou návštěvu. Podle Titlové dítě bylo a je v dobrém zdravotním stavu.

Jana Titlová, ředitelka kojeneckého ústavu: My jsme samozřejmě rádi, že neonemocněla. Měla pouze slabou rýmu, která záhy ustoupila.

Devítiměsíční kojenec bude u svých rodičů na návštěvě 14 dnů. Tedy do doby, než rozhodnutí o propuštění nabude právní moci. Teprve potom bude Půlnoční bouře opravdu doma.

Organizátoři pyramidových her unikají spravedlnosti

Organizátoři pyramidových her zatím úspěšně unikají spravedlnosti. Severomoravští policisté potvrdili, že několikaměsíční šetření společností Sky Line, Astran a dalších nevyústilo v žádné trestní stíhání. Policistům se nepodařilo prokázat, že organizátoři těchto pyramidových her, kteří už nalákali desítky důvěřivých lidí, páchají podvody. Více už Andrea Čánová.

Principy pyramidových her jsou už notoricky známé. Člověk má vložit nemalou částku, přemluvit k tomu další lidi, a za to se mu jeho peníze mají výrazně znásobit. Těm, kteří jsou na špici pyramidy, se to skutečně podaří. Desítkám lidí, kteří do toho vloží desetitisíce, však ne. Martin Válek ze severomoravské policie potvrdil, že organizátorům pyramidových her neprokázali podvodné jednání.

Martin Válek, policista: Takové ty výhody, které ty lidi čekají, tak to je napsané takovým písmem, že by si toho i slepý všiml samozřejmě. Ale potom v tom konci je takovým opravdu drobným písmem, že člověk si na to musí vzít lupu, napsáno, že třeba se tímto tomu člověku, který tam ty peníze uloží, negarantuje to, že nějakým způsobem musí být splněno to, co tam je uvedeno. Ale ti lidé prostě si toho nevšimnou, podepíšou. No, a potom je opravdu velmi složité hovořit o podvodu.

Jedním z mnoha, kdo na pyramidovou hru Sky Line doplatil, je Jiří Růžička, který přišel zhruba o 80 tisíc korun.

Jiří Růžička: Jelikož jsem si na to bral pochopitelně půjčku, takže jsem přišel o těch oněch 80 tisíc. A tím pádem jsem přišel o tři roky mého života, kdy ten úvěr budu splácet. Sáhlo mi to určitě hodně do mého rozpočtu.

Organizátoři pyramidových her se nyní na svých setkání chlubí dokladem od policie, kde je potvrzeno, že šetření proti nim bylo odloženo a že nejde o trestný čin.

Zloději aut to budou mít těžší

Zloději aut to budou mít těžší. Policie spouští nový digitální spojovací systém. Přesto, že realizace projektu Pegas Matra v prvních fázích vázla, nyní už jeho úplnému nastartování nic nebrání. Podrobnosti od Dušana Valenty.

Realizaci uspíšilo pražské zasedání světových finančníků před dvěma lety. Od té doby je systém, umožňující navíc komunikaci s hasiči a zdravotníky, nepřetržitě zkoušen. Takhle Radiožurnálu popsal první dojmy jeden z pražských policistů.

Policista: Systém dokáže při dobrý kameře snímat vozidla, jak ve dvou pruzích ve stejném směru, tak obousměrně ty registrační značky. A ihned nám to na místě řekne, o jaký vozidlo se jedná. To znamená, jede okolo mě felicie modrá. V případě, že je v pátrání, ihned mě na to zvukově upozorní. Na obrazovce se mi objeví, z jakého důvodu je to vozidlo v pátrání, nebo proč je zájmové pro policie a tak dále.

Zavádění francouzských vysílaček za zhruba 5 miliard korun provází také kritika. Systém prý nefunguje optimálně. Hlídky se v terénu občas neslyší. Podle autorů projektu je to tím, že se nepodařilo změnit systém řízení policejní práce.

Učitelé chtějí svoje peníze

Jihomoravští učitelé chtějí svoje peníze. Pokud je nedostanou, budou stávkovat. Podle brněnské reportérky Reginy Květoňové se dnes takto radikálně vyjádřili školští odboráři ze Znojma.

Pouze o 9, nikoli o vládou slíbených 11 % vzrostly platy pedagogům v Jihomoravském kraji. O peníze se ale učitelé připravit nenechají, zdůrazňuje šéfka jihomoravských školských odborů Růžena Šalomonová.

Růžena Šalomonová, odborářka: Jestliže se 23. května nedohodneme na tom, že nám ministerstvo peníze dorovná, a předesílám, že nás vůbec nezajímá, kde to vezme, bychom okamžitě vyhlásili stávkovou pohotovost Jihomoravského kraje.

Ministerstvo školství ústy tiskové mluvčí Vladimíry Al Malikiové ale tvrdí, že s problémem nemůže nic dělat.

Vladimíra Al Malikiová, tisková mluvčí: Ministerstvo ty peníze prostě nemá. My jsme jenom v roli prostředníka, který na základě toho, jaké údaje nám pošle kraj, tak dá příkaz k vyplacení financí.

Kraje ale odmítají nést za vzniklou situaci odpovědnost. Vedoucí odboru školství Jihomoravského kraje Miloš Šifalda.

Miloš Šifalda: Bohužel z rozpisu rozpočtu tak, jak jej máme, ukazuje, že přesto, že jsme si žádnou rezervu nenechali, tak v podstatě všechny školy mají o něco méně než by odpovídalo jejich mzdové inventuře.

Personál britské vojenské polní nemocnice onemocněl

Personál britské vojenské polní nemocnice v afghánském Bagramu prořídl vinou neznámé infekce. Nemocnice je zavřená, protože už 40 britských zdravotníků onemocnělo něčím, co by podle odborníků mohla být forma střevního kataru. Dočasně by je mohli nahradit čeští zdravotníci. Všichni zahraniční vojáci v Afghánistánu musí dodržovat přísná hygienická opatření. Spolupracovnice Radiožurnálu Petra Procházková z agentury Epicentrum zjistila, že se nesmějí ani dotknout místních potravin a vody. Vše se dováží z Evropy a ze Spojených států.

Dokonce i brambory a rýže, které je v této části Asie dostatek, nesmějí cizinci nakupovat na místních tržištích. Jde o první vážnější epidemii v řadách cizinců, kterých je nyní v Afghánistánu mnoho tisíc. Absurdní je, že nákaza postihla vojáky protiteroristických jednotek na zcela izolované základně Bagram. Ti se do styku s místním obyvatelstvem totiž dostanou téměř výhradně při bojových operacích, protože jakékoliv vycházky za brány základny jsou přísně zakázané.

Šestidenní motocyklová soutěž

Pořadatelé 77. ročníku mezinárodní motocyklové soutěže Šestidenní Enduro 2002, která se pojede na území Libereckého kraje koncem září, už uzavřeli smlouvu s Lesy ČR. Jak řekl Českému rozhlasu organizátor Jan Bajgar, podmínkou smlouvy bylo buď složení kauce, nebo pojištění ekologických škod.

Jan Bajgar: Pojišťovny jsou v tuto chvíli vybrány dvě. A jedná jenom se o to, kterou si vybereme, která dá výhodnější podmínky. Pojištění je v řádech desítek milionů korun. A týká se nejen škod na ekologii, což asi v tuto chvíli je nejvíc aktuální, ale týká se veškerý odpovědnosti, kterou prostě pořadatel nese. Musí v tom být zahrnuto spoustu dalších druhů pojištění jako je třeba pojištění pro případ odcizení věcí, motocyklů a podobně. To tak prostě musí být.

Sudetoněmecký sraz v Norimberku

Poválečné vyhnání a Benešovy dekrety. To jsou hlavní témata sudetoněmeckého srazu v Norimberku, na kterém vystoupí i konzervativní kandidát na kancléře Edmund Stoiber. Více už zpravodaj Českého rozhlasu v Německu David Šťáhlavský.

Předseda landsmanšaftu Posselt navrhuje budovat mosty porozumění mezi Čechy a Němci. Ostřejší tón naopak zaujal mluvčí sudetoněmeckých organizací, předseda zdejšího bavorského Parlamentu Johann Böhm. Benešovy dekrety pro nás nejsou právem, ale bezprávím. Z Československa byla vyhnána čtvrtina obyvatel. To je, jako bychom nyní z 80 milionů obyvatel Spolkové republiky vyhnali 20. Böhm tvrdí, že prezident Beneš jednal v zájmu volebního úspěchu komunistů a na pokyn z Moskvy. Ublížil svému národu neméně než Němcům. Böhm popírá, že by spojenci kdy dali Československu mandát k vysídlení sudetských Němců.

Volby v Královéhradeckém kraji by vyhrála ODS

Volby v Královéhradeckém kraji by teď vyhrála ODS. Podle exkluzivního průzkumu agentury STEM pro Český rozhlas a ČT následují druhá ČSSD, třetí koalice a čtvrtí komunisté. Podrobnosti má Vít Dvořák.

ODS 23,2 %, ČSSD o rovná 3 % méně. Koalice 16 a komunisté necelých 12 % hlasů zúčastněných voličů na Královéhradecku.

Věra Haberlová, STEM: Tím favoritem byl mohla být ODS, která nad sociálními demokraty má přece jenom určitý náskok. A je to zejména u těch lidí, kteří jsou pevně rozhodnuti jít volit a pevně vědí koho budou volit.

Upřesňuje Věra Haberlová z agentury STEM výsledky průzkumu. Žádná z menších stran šance na vstup do sněmovny zatím nemá. K volbám by na Královéhradecku určitě nebo asi šlo bezmála 8 lidí z 10.

Věra Haberlová, STEM: Zcela na úrovni průměru.

Královéhradecko, kde žije 551 tisíc lidí, patří mezi menší kraje.

Podrobné výsledky předvolebního průzkumu k volbám v Královéhradeckém kraji najdete na internetové adrese rozhlascz/volby, nebo na naší tradiční adrese izurnal.cz.

Nový vlastník Unipetrolu

Agrofert Andreje Babiše odevzdal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže příslušné podklady. Ty jsou nutné pro rozhodování o tom, zda se Agrofert může stát vlastníkem Unipetrolu. Poněkud tak oslabily spekulace, že by Agrofert mohl od koupě odstoupit.

Lotyšsko nabídlo azyl rozhlasovým stanicím

Lotyšsko nabídlo azyl rozhlasovým stanicím Svobodná Evropa a Svoboda. Přemístěním do Rigy by vyřešily problémy, se kterými se potýkají v ČR.

Večer zahraničních choreografů

Brněnské Národní divadlo uvádí Večer zahraničních choreografů. Navazuje tak na tradici představování významných osobností světového tance v moravské metropoli. O programu dnešního večera nás informoval umělecký šéf brněnského baletního souboru Zdeněk Prokeš.

Zdeněk Prokeš, šéf baletního souboru: Uvidíme dílo švýcarského choreografa Franze Brodmana, který nastudoval etudy pro smyčcový orchestr. Současného švýcarského skladatele Franka Martina. A dvě díla kanadského choreografa na šansony takový rozsáhlý taneční duet. A potom dílo z quebecké provincie na kanadskou lidovou hudbu podle kanadské lidové legendy.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu