Ozvěny dne 15. května 2010

15. květen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Thajská armáda chce ukončit dva měsíce trvající protesty opozice, mrtví přibývají. British Airways chystají právní kroky proti stávkujícím zaměstnancům. Na severu Moravy a ve Slezsku se mohou rozvodnit menší řeky. Noc bude oblačná až zatažená s přeháňkami. I neděle bude zatažená s deštěm a maximálně 11 stupni.

Nepokoje v Bangkoku

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
V Bangkoku dále umírají lidé. Premiér Apchisit Vedžadžíva nehodlá ustoupit protestantům a vyhlásit nové volby. Vojenský zásah byla podle něj jediná možnost, jak rychle a co nejmenšími ztrátami ukončit konflikt. Od čtvrtka už při střetech mezi thajskou armádou a stoupenci opozice přitom zahynulo nejméně 22 lidí a více než 140 utrpělo zranění. Vojáci vyhlásili v centru thajské metropole zónu ostré střelby. Boje se přenesly i do blízkosti zahraničních zastupitelských úřadů.

Robert MIKOLÁŠ:
Ulice Bangkoku se proměnily v bojiště. Červení, tedy příznivci expremiéra Tchaksina Šinavatry se odmítají vzdát. Vyzbrojeni jsou zápalnými lahvemi, tyčemi i podomácku vyrobenými zbraněmi. Armáda, která centrum metropole uzavřela a obehnala ostnatým drátem se demonstranty pokouší rozehnat střelbou a to i ze střech okolních budov. Její velitelé navíc oznámili, že jednotky zasáhnou i proti hlavnímu táboru červených, pokud se sami nerozejdou. Nejmenovaní diplomaté označovali situaci v Bangkoku za naprostý chaos. Bojuje se navíc v blízkosti ambasád a například Spojené táty už nabídli evakuaci rodinných příslušníků zaměstnanců velvyslanectví. Robert Mikoláš, Český rozhlas, jihovýchodní Asie.

Záchrana eura

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
750 miliard eur na záchranu měny je podle německé kancléřky Merkelové jen prvním krokem. Řekla to v rozhovoru Die Deutsche Zeitung.

Klára STEJSKALOVÁ:
Problém Evropské měnové unie je podle německé kancléřky začít třeba řešit od základů. Za důležitý krok považuje Angela Merkelová silnější integraci rozpočtové a hospodářské politiky v Evropě. Spolkový vicepremiér a ministr zahraničí Guido Westerwelle trvá na vytvoření spolehlivých pravidel pro finanční trhy tak, aby nebylo tak jednoduché s měnou spekulovat. Problémy eura se odrážejí na stále menší oblibě spolkové vlády. Mezi Němci narůstá nostalgie po stabilní německé marce. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

British Airways chce zamezit stávce

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Britská letecká společnost British Airways připravuje právní kroky, aby zamezila plánovaným stávkám. Ty zaměstnanci palubního personálu plánují začít příští týden a s přestávkami mají trvat 20 dní. Firma se odvolává na neregulérní postup při hlasování o zahájení stávky, což je argument, se kterým už v minulosti u soudu uspěla. Odbory ale pochybení při hlasování odmítají a do sporu se chystá vstoupit i britská vláda. Plánované stávky jsou součástí dlouhodobých sporů o platy a pracovní podmínky.

Na severní Moravě a ve Slezsku hrozí zvedání hladin řek

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Na severní Moravě a ve Slezsku hrozí zvedání hladin řek. Prudký déšť v noci a zítra by mohl některé toky znovu rozvodnit, i když teď nepřekračují první stupeň povodňové aktivity.

Libor PROCHÁZKA:
V noci a zítra má na východě Česka napršet až 50 mm srážek. Hladiny hlavně v Beskydech a v Jeseníkách se proto můžou rychle zvedat a dosáhnou prvního a druhého stupně povodňové aktivity. Dopoledne hlásili hydrometeorologové bdělost v jižních Čechách na Malši, i tam se ale situace vrátila k normálu. Libor Procházka, Radiožurnál.

14 letou dívku zabilo sportovní auto

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
14 letou dívku zabilo sportovní auto. Vůz vylétl z trati během závodu u Berouna do Chýňavy v rámci série Triola Cup. Nikdo jiný zraněn nebyl, Triola Cup není součástí mistrovství České republiky v závodech do vrchu. Záleží taky jen na pořadatelích, jestli se pojistí a dodržují bezpečnostní standardy mezinárodní automobilové federace. Triola Cup pojištěný nebyl, řekl Radiožurnálu pořadatel mistrovství České republiky Eduard Patera.

Eduard PATERA, pořadatel mistrovstí:
Na našich závodech by se tento případ nemohl stát. Od těchto typů závodu se distancuji a všem jezdcům doporučuji, aby už vzhledem k té pojistce, aby na těchto závodech nestartovali.

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Šéf závodu Triola Cup František Pišta se pro Radiožurnál odmítl vyjádřit.

Den otevřených dveří na Pražském hradě

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Prohlídka místností, kde prezident přijímá návštěvy, podepisuje významné dokumenty nebo pořádá mimořádná setkání. Tak vypadal den otevřených dveří na Pražském hradě. Zájemci viděli například stůl, na kterém prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv podepsali dohodu o strategickém snižování jaderných zbraní. Pražský hrad ale letos hlásí rekordní počet návštěvníků, celkem jich přišlo 4500, loni to bylo o 500 méně.

Martina ZPĚVÁČKOVÁ:
Veřejnosti většinou nepřístupné, dnes ale otevřené a doprovázené výkladem průvodců. Dveře reprezentačních prostor Pražského hradu se na jeden den otevřely běžným návštěvníkům. Ti se mohli podívat například do Španělského sálu, kde prezident podepisuje významné dokumenty nebo pořádá koncerty jako Jazz na hradě. Obdivovali i Habsburský salón, který si uchoval svoji původní podobu a kde jsou vystaveny portréty slavných Habsburků. A nevynechali ani Trůní sál.

František KADLEC, ředitel odboru turistického ruchu Pražského hradu:
Kde se odehrávají veškerá přijetí na Pražském hradě, kde diplomaté předávají prověřovací listiny, kde prezident vítá všechny své oficiální hosty.

Martina ZPĚVÁČKOVÁ:
Říká ředitel odboru turistického ruchu Pražského hradu František Kadlec. Martina Zpěváčková, Radiožurnál.

Den otevřených dveří Českého rozhlasu

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Nejenom Pražský hrad se dnes otevřel veřejnosti. Stejně tak se lidé mohli podívat do běžnému člověku těžko přístupných prostor, třeba do Studiového domu v Římské ulici i v rámci dne otevřených dveří Českého rozhlasu. Zájem byl velký, od 9 do 17 hodin sem přišlo 1086 lidí. Došlo i na samé počátky vysílání.

Eva RAJLICHOVÁ:
Budovy Českého rozhlasu na Vinohradské a také v Římské ulici v Praze ožily dnes pod náporem návštěvníků. Nejvíce se zajímali o vysílací techniku, rozhlasovou historii a v neposlední řadě i možnost potkat některé moderátory. Podle produkční Evy Senetové bylo složení návštěvníků různé.

Eva SENETOVÁ, produkční:
Já bych tak tipovala, že jsou to spíše starší naši občané, kteří hlavně poslouchají Český rozhlas 2 Prahu i tu Vltavu, ale najdou se i ti mladí a ti mají pak docela zajímavé dotazy, hlavně když jsou v tom studiu, zajímají se o zvuk, o tu digitalizaci.

Eva RAJLICHOVÁ:
Mezi zájemci o téměř hodinovou prohlídku byla i řada mimopražských.

osoba:
My už jsme se sem chtěli vlastně podívat loni, ale to jsme kvůli počasí nějak nezvládli, tak letos už jsme rádi, že nám to vyšlo. Zajímalo nás to, my jsme z Českých Budějovic, tak jsme to udělali vlastně v rámci těch oslav Prahy.

Eva RAJLICHOVÁ:
Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Tradiční pochod PrahaPrčice

Jana VESELOVSKÁ, moderátorka:
Tisíce lidí přilákal tradiční pochod PrahaPrčice. Původním záměrem akce, ze které se po letech vyklubal nejmasovější dálkový pochod bylo pěšky překonat vzdálenost 100 tisíc loktů českých. Dnes je pro účastníky hlavně příjemně strávenou sobotou.

Jana HUZILOVÁ:
Jubilejního 45. ročníku pochodu PrahaPrčice se zúčastnilo přes 14 300 turistů. Bylo to o více než 2500 méně než vloni. Organizátoři to přičítají k chladnému počasí a celkové nepříznivé květnové předpovědi. Celkem bylo pro turisty připraveno 23 tras, z toho 19 pěších a 4 cyklotrasy. Novinkou bylo obnovení 44 kilometrové trasy z Bechyně a vydání nové mapy pochodu PrahaPrčice. Účastníci pochodu také naposledy viděli současnou podobu Vítkova náměstí v Sedlci Prčici. Náměstí totiž projde rozsáhlou rekonstrukcí a příští rok by mělo přivítat účastníky 46. ročníku už v novém kabátě. Pro Radiožurnál ze Sedlce Prčice Jana Huzilová.


autor: jve
Spustit audio

Více z pořadu