Ozvěny dne 13. března 2010

13. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Volebnímu programu ČSSD řekli delegáti konference své ano. Ministryně zdravotnictví slíbila lékařům změnu vyhlášky o atestacích. Vatikán vidí v německých pedofilních skandálech kněžích útok na papeže Benedikta XVI. Zítřek bude zatažený až oblačný s občasným sněžením a teplotami do 7 stupňů.

Programová konference ČSSD

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Sociální demokraté si schválili program pro květnové sněmovní volby. Voličům slíbili snížení schodku veřejných financí pod 3 procenta do roku 2013, vyplacení mimořádných důchodů a zavedení více daňových pásem.

Václava VAŘEKOVÁ:
Lidem s příjmy nad 100 tisíc měsíčně by daně vzrostly na 38 procent. Naopak těm, kteří vydělávají málo, by klesly tak, aby byli motivovaní pracovat.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Zavazuji se, že má vláda předloží s účinností k 1. lednu 2011 takovou změnu daňové soustavy, která zajistí obnovení férových daní.

Václava VAŘEKOVÁ:
Sociální demokraté budou podle svého předsedy Jiřího Paroubka dál usilovat o zrušení poplatků u lékaře a znovuproplácení prvních 3 dnů nemoci. /výpadek signálu/ ministr vnitra Fischerovy vlády Martin Pecina, pražský kandidát ČSSD. Priority strany, za kterou kandiduje, chce prosazovat až po volbách.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Aby nejvyšší státní zástupkyně byla skutečně nezávislá, zvýšení daní tak, aby nebylo možné prostřednictvím daně ze mzdy prát špinavé peníze. To jsou legislativní věci a ty musí přijít po volbách.

Václava VAŘEKOVÁ:
Úvod programové konference provázela demonstrace proti prolomení těžebních limitů. S ekologickým aktivisty dorazil i místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Vladimír BUŘT, místostarosta Horního Jiřetína:
Chtěli jsme poukázat na to, že vzhledem k tomu, že ta konference je tady, v severních Čechách, tak že právě limity jsou velmi důležitým tématem pro celý Ústecký kraj.

Václava VAŘEKOVÁ:
Václava Vařeková, Radiožurnál.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Jen dodejme, že kandidátky ČSSD už jsou kompletní a měnit by se neměly.

Reakce ostatních stran na volební sliby ČSSD

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Projev předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na dnešní programové konferenci strany a jeho plány vyvolaly ostrou kritiku ODS.

Tomáš MEDEK:
Místopředseda občanských demokratů Ivan Langer považuje volební program sociální demokracie na nesplnitelné sliby.

Ivan LANGER, místopředseda ODS:
Program sociální demokracie je stejně věrohodný jako patnáctitisícový důchod, který slíbil a vzápětí popřel Zdeněk Škromach. Její program je stejně věrohodný jako přestěhování Jiřího Paroubka a Teplic. Prostě jsou to nesplnitelné sliby a jak říkám, sliby jsou chyby.

Tomáš MEDEK:
Podle předsedy lidovců Cyrila Svobody se Paroubek podbízí části voličů.

Cyril SVOBODA, předseda KDUČSL:
Mně se zdá, že se slibuje velmi mnoho, že se slibuje i na úkor naší budoucnosti. Některé sliby jsou za hranicí reality.

Tomáš MEDEK:
Šéf ČSSD Jiří Paroubek dnes také řekl, že považuje případnou vládní koalici s komunisty za vyloučenou, protože si ji značná část sociálních demokratů nepřeje. Podle předsedy KSČM Vojtěch Filipa je tak jeho vzkaz voličům jasný.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
Já jsem přesvědčen, že pan předseda Paroubek vzkázal voličům jedinou věc. Že po volbách chce uzavřít velkou koalici s ODS.

Tomáš MEDEK:
Tomáš Medek, Radiožurnál.

Ministryně zdravotnictví slíbila nápravu atestační vyhlášky

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Občanské sdružení Mladí lékaři nesouhlasí se současným zněním atestační vyhlášky. Loni v létě ji totiž změnilo ministerstvo zdravotnictví a podle ní musí lékaři trávit poměrně dlouhou dobu na pracovištích, která nejsou v mnoha případech součástí jejich oborové přípravy. Dnes ale ministryně zdravotnictví Dana Jurásková slíbila nápravu.

Eva RAJLICHOVÁ:
Řada mladých lékařů raději odchází do zahraničí, kde je možnost vzdělávání o něco jednoduší. To potvrzuje i zkušenost neurologa Petra Fibricha.

Petr FIBRICH, neurolog:
Tady v Čechách byl nedostatek lékařů, čili nemocnice nebyla schopna nás vysílat na jednotlivé stáže. Ta příprava před atestací trošku vázla. Musím říct, že tady v Německu ty podmínky jsou výhodnější a nikdo mi v tom nebrání.

Eva RAJLICHOVÁ:
S vyhláškou není spokojena ani Česká lékařská komora. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková po dnešní diskusi se zástupci odborné veřejnosti, studenty a čerstvými absolventy lékařských fakult slíbila možnost nápravy.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Samozřejmě já jsem připravena i za ministerstvo zdravotnictví připravit změny, po kterých mladí lékaři volají.

Eva RAJLICHOVÁ:
Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Zima způsobila vysoké školy na silnicích

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Letošní tuhá zima způsobila na dálnicích a silnicích první třídy škody za šest a půl miliardy korun. Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury přitom počítá pouze s částkou 2 miliardy a 700 milionů. Ministerstvo dopravy proto v pondělí požádá vládu o dodatečné peníze. Resort doufá, že by mohl získat navíc alespoň 2 a čtvrt miliardy, a to hlavně z privatizačních příjmů ministerstva financí. Jak říká náměstek ředitele fondu dopravy Tomáš Čoček, fond se také bude snažit převést peníze na opravy silnic z nějaké dopravní stavby.

Tomáš ČOČEK, náměstek ředitele fondu dopravy:
My se rozhodně budeme snažit využít ty všechny možné rezervy, které by se ukázaly v průběhu roku uvnitř rozpočtu ministerstva dopravy nebo státního fondu, nicméně ty školy, na které nebudou prostředky, tak bohužel odstraněny nebudou moci být. Ta letošní zima jasně ukázala, že pokud se šetří na opravách komunikací, tak potom ty škody jsou výrazně větší, než kdyby byly v ideálním stavu. Potom by takto vysoké náklady nevznikly.

Skandál kolem zneužívání dětí kněžími v Německu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Skandál kolem zneužívání dětí kněžími je podle Vatikánu přímým útokem na papeže. Německý deník Suddeutsche Zeitung upozorňuje na případ kněze obviněného z pedofilie v Essenu a následně přeloženého do Mnichova. I tam se ale později dopustil dalšího zneužívání. V mnichovské diecézi dřív působil současný papež Benedikt XVI. ještě jako arcibiskup Joseph Ratzinger.

Vědunka LUNARDI:
Podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho plány zaplést do této aféry papeže Benedikta XVI. ztroskotaly. Tehdejší mnichovský arcibiskup Joseph Ratzinger schválil v rámci příslušného církevního grémia přemístění kněze obviněného z pedofilie v Essenu do mnichovské diecéze. Později, když bylo opět odhaleno jeho pedofilní chování, byl kněz odsouzen. Plnou odpovědnost za tento případ na sebe vzal tehdejší generální vikář monsignor Gruber. Katolická církev se zatím chystá zrušit desetiletý termín pro promlčení trestných činů sexuálního zneužívání. V budoucnosti nebude trestný čin pedofilie nikdy promlčen. Z Říma Vědunka Lunardi.

Thajské hlavní město se červená košilemi stoupenců bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Thajské hlavní město se červená košilemi stoupenců bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry. Sjíždějí se po desítkách tisíc, aby mu zítra v ulicích demonstrovali svoji podporu. Velká demonstrace loni v dubnu přerostla v násilné střety se 2 mrtvými. Momentální situaci v metropoli popsal stanici France 24 šéf jedné ze stran podporujících Tchaksina Šinavatru.

šéf jedné ze stran podporujících Tchaksina Šinavatru:
Bangkok je zaplavený vojáky, kterých sem dorazilo na padesát tisíc. Jsou tady rozmístěni, aby ochránili vládu. Všude chodím s ochrankou. Myslím, že jsme se dostali do bodu, odkud není návratu.

Rammstein se vrací do Česka

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Po 3 měsících se do Česka vrací německá skupina Rammstein. Zvuk kapely je originální, a to díky fúzi metalu a elektronické taneční hudby. 25.listopadu 2009 kapela přivezla do pražské O2 arény nové album Liebe ist für alle da. Dnes ho přijela představit fanouškům v ostravské ČEZ aréně.

Jitka BENEŠOVÁ:
Rammstein se podařilo prorazit na anglofonním trhu. Pomohl producent Trent Reznor, když si vybral 2 skladby na soundtrack Lynchově temné jízdě po Lost Highway. Hudebníci rádi kombinují protiklady, tvrdý zvuk i balady s texty o lásce. Jsou mistry šou s pověstí výborné koncertní kapely. Jitka Benešová, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu