Ozvěny dne 11. listopadu 2009

11. listopad 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Jan BUMBA, moderátor:
Dva pacienti s prasečí chřipkou bojují o život v pražské vinohradské nemocnici. Její ředitel ale varuje před panikou.

osoba:
Virus H1N1 je jedním z chřipkových virů a speciální opatření jdou až v situaci vyhlášení epidemie.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Jednání odborů s vedením pražského dopravního podniku zatím uvízlo na mrtvém bodě. Odbory čekají na stanovisko ke svým požadavkům do půlnoci.

osoba:
My se k tomu nějakým způsobem musíme postavit a je možná, že bude vyhlášená stávka.

Jan BUMBA, moderátor:
Václav Havel vystoupil v Evropském parlamentu se slavnostním projevem k 20. výročí demokratických změn v Evropě.

Václav HAVEL:
Jsme na jedné lodi a ta loď má dobrý směr. A bude ho mít, dokud všichni její pasažéři ponesou sdílenou odpovědnost a nebudou tedy hrát každý jen svou hru a jen sám za sebe.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
A ještě počasí, zítřek bude oblačný, přechodně i polojasný, ojediněle déšť, na horách by mělo sněžit. Teploty do 9 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Jana Lejpová a Jan Bumba.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Hezký podvečer.

Ve vinohradské nemocnici leží 6 pacientů z prasečí chřipkou

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
V pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady leží 6 pacientů s prasečí chřipkou. Dva z nich jsou v ohrožení života. Prvnímu je 69, dřív prodělal rakovinu a přišel o jednu plíci. Druhý je čtyřicátník, který trpí leukémií. Jejich stav je ale stabilizovaný.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Oba pacienti jsou připojeni na ventilaci. Prasečí chřipku mají také 3 zdravotníci z nemocnice, jeden lékař a dvě sestry. Hematologická klinika, kde leželi oba nakažení, přijímá jen pacienty, u kterých by nepřijetí ohrozilo jejich zdravotní stav. Potvrdil to ředitel nemocnice Marek Zeman.

Marek ZEMAN, ředitel nemocnice:
Jsou oba v izolovaných boxech, personál, který je opečovává, léčí, nosí respirátory, nosí specielní oblek, který je jenom pro tu místnost a používá další zvláštní desinfekci a podobně.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Ministerstvo zdravotnictví, stejně jako nemocnice zatím žádná speciální opatření přijímat nebude. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Praze hrozí stávka dopraváků

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Situace v pražském dopravním podniku je stále napjatá. Dnešní jednání odborů s krizovým štábem magistrátu bylo neúspěšné. Odborářům materiály připravené managementem dopravního podniku nestačily a ze schůzky proto odešli. V tuto chvíli začíná v depu Hostivař tisková konference stávkového výboru, kterou sleduje i reportér Radiožurnálu Jan Herget. Honzo, už je známo, s čím odbory na tuto schůzku jdou?

Jan HERGET, redaktor:
Dobrý večer. Odboráři by měli říct, jak chtějí postupovat dál. V pondělí přišli se 7 požadavky, které mají stabilizovat situaci dopravního podniku a do dnešní půlnoci chtějí mít písemné stanovisko krizového štábu. Na polední schůzce pro ně měl radní Radovan Šteiner a generální ředitel dopravního podniku Martin Dvořák připravenou reakci na 3 body.

nejmenovaná osoba:
My jsme na toto jednání na určitou část těch bodů měli připraveno písemné stanovisko, akorát jsme ho chtěli bod po bodu procházet a diskutovat a vysvětlovat.

Jan HERGET, redaktor:
K tomu ale nedošlo, protože odboráři podpoření asi stovkou zaměstnanců místnost opustili. S přístupem krizového štábu nebyli spokojeni.

Jiří OBITKO, šéf odborové organizace Metro:
My se k tomu nějakým způsobem musíme postavit a je možná, že bude vyhlášená stávka.

Jan HERGET, redaktor:
Zdůraznil šéf odborové organizace Metro Jiří Obitko. Stávkový výbor bude čekat na odpovědi do dnešní půlnoci. Pokud je nedostane, začne jednat o vyhlášení stávky. S dalšími informacemi se přihlásím po skončení tiskové konference odborů. Z depa Hostivař Jan Herget, Radiožurnál.

Poslanci hodnotili kvality nového českého eurokomisaře

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Kandidát na post eurokomisaře Štefan Füle vzbuzuje nejednotné reakce. Poslanci z evropského výboru totiž dnes nepřijali usnesení k jeho kandidatuře, protože se řadě z nich nelíbí jeho předlistopadové členství v KSČ. Na nominační proces to ale nemá vliv. Podle zákona stačí, že evropský výbor návrh projednal.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
To, že jednání výboru k nominaci na post eurokomisaře skončí bez usnesení, bylo jasné ještě než začal. Dohodlo se totiž na tom jeho vedení. Velký podíl na tom má právě předlistopadové členství Štefana Füleho v KSČ. Potvrdila to předsedkyně výboru se Strany zelených Kateřina Jacques.

Kateřina JACQUES, předsedkyně evropského výboru /SZ/:
Skutečně právě 20 let po změně politického systému u nás to asi není úplně optimální signál, který tímto Evropě vysíláme.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Nicméně odborné kvality Štefana Füleho nikdo z výboru nezpochybnil. Naopak. Poslankyně ČSSD Anna Čurdová.

Anna ČURDOVÁ, poslankyně /ČSSD/:
Jeho působení v diplomatických službách po roce 89 ukazuje, že to je člověk, který má zkušenosti a domnívám se, že tyto zkušenosti uplatní potom i v rámci Evropské komise.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Českou nominaci na eurokomisaře by měli mít v Bruselu už dnes. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Štefan Füle by chtěl mít na starosti rozšiřování Evropské unie

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Bývalému prezidentu Václavu Havlovi Füleho komunistická minulost nevadí. Jeho výběr je dobrá volba, řekl Havel. Štefan Füle by chtěl mít jako eurokomisař na starosti další rozšiřování Evropské unie. Zisk tohoto místa v Evropské komisi je podle něj hlavní snahou České republiky. Spokojen by byl i s portfoliem dopravy. Po bruselské schůzce s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem uvedl, že v budoucí komisi může zastávat celou řadu míst.

Štefan FÜLE, nový český eurokomisař:
Ta portfolia vypadají asi tak, že tvoří jakési dva košíky. V tom prvním je rozšíření a doprava, v tom druhém je řada dalších, jako je energetika, životní prostředí, regionální politika, věda, ale i sociální otázky.

Václav Havel promluvil v Evropském parlamentu

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
20. výročí demokratických změn ve východní Evropě si dnes připomněli poslanci Evropského parlamentu v Bruselu. Bývalý český prezident Václav Havel přednesl na jeho plenárním zasedání slavnostní projev, ve kterém se ohlížel do minulosti, ale hleděl i do budoucna a ten projev sledoval zpravodaj v Bruselu Pavel Novák. Dobrý večer.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Dobrý večer.

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Pavle, na co se Václav Havel hlavně zaměřil?

Pavel NOVÁK, redaktor:
Nejdříve k minulosti řekl, že rozhodnutí přijmout východoevropské země do Evropské unie byl dobrý tah, zabránilo se třeba vzestupu radikálních a nacionalistických proudů a i přes všechny potíže, které s námi jsou, to bylo dobře. Požádal Evropu o trpělivost s námi. Mluvil také o tom, že členství v Evropské unii, že tím jednotlivec ani stát svou suverenitu neztrácí, ale ta suverenita jednoho je samozřejmě omezená suverenitou druhého, není bezbřehá, řekl, že nemůžeme rozdělovat Unii na my doma v České republice a oni v Bruselu. Podle Václava Havla jsme všichni na jedné lodi. Vyslovil také myšlenku změn v rozhodování Evropské unie, více pravomocí by mělo podle něj náležet volenému parlamentu než Radě Unie, tedy té reprezentované vládami. Přivítal by také, kdyby někdy v budoucnu existovala tenká a srozumitelná evropská ústava, které by rozuměly i děti ve škole. Výňatky z projevu Václava Havla v Evropském parlamentu vám nabídneme v Radiofóru, které začíná na Radiožurnálu po Ozvěnách dne. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Na Česko čekají léta výrazného šetření

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Na Česko čekají léta výrazného šetření. Podle Evropské komise musíme do roku 2013 snížit schodek státního rozpočtu pod 3 % HDP. To znamená, že bychom od roku 2011 měli snižovat deficit o jedno procento ročně. Náměstek ministra financí Tomáš Zídek už prohlásil, že splnit tento závazek bude pro Česko velmi obtížné. Komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia je ale jiného názoru.

Joaquín ALMUNIA, komisař pro hospodářské a měnové záležitosti:
Potenciální hospodářský růst Česka je vyšší než je průměr Unie. Základy české ekonomiky jsou lepší než u ostatních ekonomik v regionu. Takže podle mě je námi stanovený cíl dosažitelný a jsem si jistý, že příští vláda, ať už bude ve volbách zvolen kdokoliv, ukáže jasné odhodlání tenhle cíl splnit.

Vrah ze soudní síně dostal doživotí

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Vrah Egypťanky Marvy elŠerbíniové půjde na doživotí za mříže. Rozhodl o tom Zemský soud v Drážďanech. Případ brutální vraždy, která se stala přímo v soudní síni, vyvolal v islámském světě bouřlivé reakce.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Pachatel, kterým je 28letý ruský Němec Alex W., musí podle soudu pozůstalým uhradit taky všechny materiální a nemateriální škody, které svým vražedným útokem způsobil. Soud konstatoval zvlášť závažné provinění rodáka z Permu, což v praxi znamená, že dotyčný nemá šanci vyjít z vězení dříve než za 15 let. Znalci shledali pachatele krvavého činu příčetným a plně trestně zodpovědným. Alex W., který žije v Německu od roku 2003, jednal podle soudkyně Birgit Wiegandové z xenofobních pohnutek a z nenávisti vůči islámu. V jeho očích byli všichni muslimové islamisty, dodala soudkyně, podle níž se pachatel zcela utopicky chtěl stát perfektním Němcem. Doživotí je trestem, po kterém volal muslimský svět. Z Německa Jiří Hošek, Český rozhlas.

Policie stále pátrá po uprchlém vězni Pavlu Tauchenovi

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Policie stále pátrá po uprchlém vězni Pavlu Tauchenovi. K útěku mu pomohla jeho manželka, a to v době, kdy ho eskorta doprovázela z lékařského ošetření v plzeňské Fakultní nemocnici Na Borech. Podle policistů je možné, že už jsou v zahraničí.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Policie zatím nenašla ani modrou Škodu Fabii s ústeckou značkou, ve které Tauchen, jeho žena a pravděpodobně ještě jeden komplic uprchli.

Jana VÁCLAVOVÁ, policejní mluvčí:
V současné době provádíme pátrání ve vytipovaných lokalitách. Nemůžeme vyloučit, že manželé Tauchenovi opustili území České republiky. O případu jsme ještě v nočních hodinách informovali německou policii.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Říká policejní mluvčí Jana Václavová. Zároveň probíhá vyšetřování okolností útěku Tauchena. Je možné, že někdo při eskortování vězně pochybil. Podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové jsou členové včerejší eskorty postaveni mimo službu.

Daniela KOVÁŘOVÁ, ministryně spravedlnosti:
Generální ředitel Vězeňské služby přijal okamžité opatření, že postavil všechny členy eskorty mimo službu až do definitivního vyšetření události.

Jan DVOŘÁK, redaktor:
Po útěku Pavla Tauchena jsou eskorty vězňů zesílené. Tak aby se podobný útěk už neopakoval. Pro Radiožurnál Jan Dvořák, Plzeň.

Cyril Svoboda prohrál spor o dům

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Předseda lidovců Cyril Svoboda prohrál spor o dům. Obvodní soud pro Prahu 6 zamítl Svobodovu žalobu na určení dědictví. Předseda lidovců se pokusil zpochybnit závěť majitelky domu v pražských Dejvicích Marie Kaprálkové, která jako dědice určila charitativní organizaci Domov svaté rodiny. Tento dům v hodnotě více než 50 milionů korun ale předtím v roce 1992 odkázala právě Svobodovi.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
V listopadu 2004 ve svých 92 letech a rok před svou smrtí Kaprálková sepsala novou závěť, ve které svůj majetek rozdělila mezi Domov svaté rodiny, Nadaci Jedličkova ústavu a manžele Kopecké. Svoboda tvrdil, že Kaprálková před svou smrtí trpěla duševní poruchou a k sepsání nové závěti ji donutili Kopečtí. Soud mu ale za pravdu nedal. Právní zástupce Domova svaté rodiny Ondřej Trnka verdikt soudu přivítal.

Ondřej TRNKA, právní zástupce:
Žaloba neobsahovala taková tvrzení, aby jim mohlo být vyhověno. Pan doktor Svoboda ani jeho právní zástupce po celou dobu toho řízení neuvedli dostatečné důkazy pro podporu svých tvrzení.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Cyrila Svobodu rozhodnutí soudu nepřekvapilo.

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
Nečekal. Po tom, co se děje ve veřejnosti, jak se tady vytváří obraz hamižného Cyrila Svobody, který někoho chce okrást, tak neočekávám statečnost.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Rozsudek zatím není pravomocný. Svoboda se nejspíš odvolá a případem se bude zabývat Městský soud v Praze. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Tady bylo Husákovo

Jana LEJPOVÁ, moderátorka:
Před pár minutami, tedy v 18 hodin začala v pražské galerii Louvre výstava Tady bylo Husákovo. Prostřednictvím pětašedesáti černobílých fotografií se můžete přenést do 80. let. Nechybí snímky ze spartakiády, obrázky šedavých pražských ulic a nebo pohled do výkladních skříní socialistického Československa. Dokumentární snímky prý jejich autor, fotograf Lubomír Kotek fotil také proto, aby si uchoval duševní zdraví.

Lubomír KOTEK, fotograf:
Já jsem se tím vlastně jakoby uchovával zdravej rozum. Že ty věci, z kterejch jsme měli takový ty depky a strašily nás a my jsme zase dělali, že je nevidíme, tak já naopak jsem se na ně díval a prostě fotil jsem je, a tím že jsem vlastně je jakoby pojmenovával, toho císaře, který je nahý, tak vlastně jsem si sám čistil tu hlavu a zůstával jsem normálnějším, než bych asi byl, kdybych to někde zasouval do podvědomí.

autoři: jal , bum
Spustit audio

Více z pořadu