Ozvěny dne 10. února 2007

10. únor 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Miloš Melčák už není sociální demokrat

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Miloš Melčák už není sociální demokrat. Z řad ČSSD ho dnes vyloučil ústřední výkonný výbor strany. Shrnutí připravil reportér Marek Janáč.

Marek JANÁČ:
Miloš Melčák, poslanec, který umožnil spolu s dalším zákonodárcem Michalem Pohankou vznik Topolánkovy trojkoaliční vlády, se před ústředním výkonným výborem pokusil obhájit své postoje.

Richard FALBR, europoslanec:
Citacemi z ústavy, pak citacemi ze stanov.

Marek JANÁČ:
Shrnul Melčákovo vystoupení europoslanec Richard Falbr krátce po tajném hlasování. V něm pro Melčákovo vyloučení hlasovalo sto dvaatřicet straníků, proti bylo deset.

Richard FALBR, europoslanec:
Jsem rád, že ho z té strany vyloučili.

Marek JANÁČ:
Miloš Melčák poté jednací sál opustil a přestal zvedat telefon. Na tiskovou konferenci vedení strany přizván nebyl.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Mě samotného překvapila ta výše skóre.

Marek JANÁČ:
Nechal se slyšet předseda strany Jiří Paroubek.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Miloš Melčák prostě neprohrál jen politicky. On prohrál ohromným způsobem také lidsky.

Marek JANÁČ:
Miloše Melčáka ještě začátkem roku podporovala mateřská organizace ve Zlíně. Dnes krajský předseda Petr Navrátil připustil, že Melčák nepatří do jejich řad.

Petr NAVRÁTIL, předseda zlínské ČSSD:
V demokracii se musí jedinec podřídit většině.

Marek JANÁČ:
Také Melčákův kolega z Kroměřížska Josef Smýkal s verdiktem ústředního výboru souhlasí.

Josef SMÝKAL, člen ČSSD, Kroměříž:
Spíš by měl vzdát se mandátu.

Richard FALBR, europoslanec:
Já si myslím, že se nevzdá, že jedním z důvodů, proč nakonec přestoupil, byl ten, že si chtěl udržet poslanecký mandát ty čtyři roky.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Melčák se proti vyloučení z ČSSD může odvolat ke stranickému sjezdu, který se sejde v březnu. Odvolání ale nemá odkladný účinek.

Policie zadržela hledaného Petra Hurtu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Protikorupční policie zadržela šéfa vsetínské firmy H&B Real Petra Hurtu, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Policisté z ostravské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality si pro ní přijeli přímo do sídla společnosti. Hurtu policisté podezírají z toho, že před pěti lety uplatil tehdejšího starostu Vsetína, současného vicepremiéra a předsedu KDUČSL Jiřího Čunka. Petr Hurta ještě před zadržením uvedl v České televizi, že důvodem celostátního pátrání po něm je nervozita policie.

Petr HURTA, šéf vsetínské firmy H&B Real:
Vzhledem k tomu, že se blíží termín pětiletého promlčení, tak je zřejmě policie nervózní, ale zbytečně, já se tomu nebráním.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Předsedu lidovců policie obvinila z přijetí úplatku už včera. Čunek podezření popírá. Jde o první případy, kdy byl člen české vlády obviněn v době, kdy působil ve funkci.

V Česku pokračuje epidemie chřipky a nachlazení

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Česku pokračuje plošná epidemie chřipky a nachlazení. V největší míře jsou nemocní obyvatelé Libereckého a Královéhradeckého kraje. Z každých sto tisíc vyhledalo z těchto důvodů lékaře více než dva tisíce osm set lidí. Relativně vyšší nemocnost zaznamenali hygienici i v kraji Ústeckém. Pod hranicí epidemie zůstává výskyt chřipky a nachlazení pouze v Praze, Jihočeském a Olomouckém kraji. Zákazem návštěv už začaly čelit chřipkové nákaze nemocnice v Semilech a Jilemnici. Na všech lůžkových odděleních platí až do odvolání. Jak zjistil redaktor Milan Brunclík, chřipková epidemie v Libereckém kraji pravděpodobně vrcholí.

Milan BRUNCLÍK:
Hygienici zaznamenali v kraji skoro dva tisíce devět set nemocných na sto tisíc obyvatel, nejčastěji mezi malými dětmi. Tento týden zachytili také výskyt chřipkového viru A, a to v semilském okrese, kde je nemocnost nejvyšší. Počet akutních respiračních onemocnění tady stoupl za týden o víc než padesát procent. Skoro o čtvrtinu přibylo nemocných na Jablonecku. Naopak na Liberecku pacientů v tomto týdnu ubylo.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Chřipky přibývá i jinde v Evropě. Plošnou epidemii hlásí Norsko, Belgie, Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko.

Ruský prezident se vyslovil proti americké základně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ruský prezident Vladimir Putin se znovu jednoznačně vyslovil proti systému protiraketové obrany, který Spojené státy chtějí umístit v Česku a v Polsku. Šéf Kremlu na bezpečnostní konferenci v Mnichově zpochybnil, že Evropané takový systém vůbec potřebují. Putin taky nebývale ostře zaútočil na Spojené státy kvůli jejich počínání v zahraniční politice. Dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

Jiří HOŠEK:
V Mnichově zavanul duch studené války. Tak komentují některá média dnešní Putinovo vystoupení na mnichovské konferenci. Ruský prezident v souvislosti s budováním systému protiraketové obrany sice Česko ani Polsko výslovně nezmínil. Zapochyboval však, že protiraketové střely Interceptor a radar Evropané vůbec potřebují. Američanům pak Putin vyčetl, že jejich raketový systém jen provokuje nové závody ve zbrojení. "Proč je nezbytně nutné umisťovat vojenská zařízení blízko našich hranic? Pochybuji, že to souvisí s dnešními globálními hrozbami," dodal vládce Kremlu, podle něhož je skutečným nebezpečím terorismus. Ruský prezident ve své kritice Washingtonu, která je považována za nejtvrdší od Putinova zvolení do funkce, šel ještě dál. "Co víc? Pozorujeme tu porušování práva, v první řadě ze strany Američanů. Politické hranice porušil Washington snad všemi směry," myslí si Vladimir Putin, který Spojené státy a další západní země rovněž obvinil z vytváření jednopolárního světa.

Kosovští Albánci demonstrují za nezávislost

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kosovští Albánci protestovali v kosovské metropoli Prištině za okamžitou nezávislost jihosrbské provincie. To jim podle jejich mínění nedávno předložený plán organizace Spojených národů neposkytuje. Protesty záhy přerostly v potyčky s policií OSN, která použila k rozehnání davu slzný plyn. Na místě zasahovala i obrněná vozidla italské policie. Přímo z dějiště protestních akcí v Prištině se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu v Srbsku Martin Ježek.

Martin JEŽEK:
Ulicí Matky Terezy v Prištině šel průvod několika tisíc lidí. Členové hnutí Sebeurčení se drželi za ruce a provolávali slávu Kosovské osvobozenecké armádě, UCK. Ta je dodnes ilegální organizací. Demonstranti protestovali i proti chystanému projektu decentralizace státní správy. Vidí v ní srbský separatismus. Spojené státy i Evropa by měly uznat právo Albánců na národní sebeurčení.

V Rakousku havaroval český mikrobus

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Rakousku havaroval český mikrobus, do kterého narazil opilý mladý řidič. Nehoda se obešla bez mrtvých. Jeden člověk v mikrobusu se ale těžce zranil. O havárii informuje spolupracovnice Českého rozhlasu v Rakousku Marie Woodhamsová.

Marie WOODHAMSOVÁ:
K nehodě došlo časně ráno na silně frekventované Innské dálnici A12 v Tyrolsku. Do plně obsazeného českého mikrobusu narazil zezadu rakouský řidič osobního auta. Alkotest prokázal, že byl podnapilý. Mikrobus se dostal do smyku, narazil do svodidel a převrátil se. Údajně skončil na střeše, ale když přijela policie, stál už na kolech. Jak mi řekli na místní policii, devět lidí z českého mikrobusu je zraněno, z toho jeden těžce. Rychle přivolaná záchranka je převezla na Univerzitní kliniku v Innsbrucku a také do nedaleké nemocnice v městečku Halle. Zraněn byl také řidič a jeho spolujezdec z rakouského automobilu.

Palestinská vláda neuzná stát Izrael

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Palestinská vláda národní jednoty, která vznikne na základě dohody v saúdskoarabské Mekce, neuzná existenci státu Izrael. Prohlásil to politický poradce palestinského premiéra Haníji z radikálního hnutí Hamas. Uznání Izraele je ale podmínkou Západu pro obnovu finanční pomoci palestinským institucím. Peníze do Palestiny neplynou už dva roky od výhry Hamasu v parlamentních volbách.

Generál David Petraeus převzal velení v Iráku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Velení nad vojenskými silami Spojených států amerických v Iráku dnes převzal armádní generál David Petraeus. Zdůraznil, že pokud se nepodaří stabilizovat situaci v Iráku, čeká tuto zemi propad do ještě hlubšího násilí. Generál Petraeus velí v Iráku asi sto třiceti tisícům vojáků. Za téměř čtyři roky už USA vydaly na válku v Iráku přes tři sta padesát miliard dolarů.

Zadržení podezřelých z vraždy Anny Politkovské

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dva Čečence zadrželi ruští vyšetřovatelé v souvislosti s vraždou ruské investigativní novinářky Anny Politkovské. Zprávu přinesl deník Komsomolskaja Pravda, podle kterého dva muže z Čečenska chytili na základě analýzy fotografií pořízených v den vraždy z vojenských družic. Ruská armáda byla totiž v plné pohotovosti, protože Politkovská byla zavražděna v den narozenin prezidenta Putina.

Celníci kontrolují zboží na tržnicích

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V areálu příhraniční tržnice Kravin ve Strážném na Prachaticku zahájilo odpoledne na šedesát celníků rozsáhlou kontrolu zboží. Razie zaměřená na prodej padělaného zboží se zatím obešla bez střetů. Většina trhovců totiž při příjezdu celníků své stánky opustila. V otevřených stáncích už bylo zajištěno na pět tisíc pirátských nosičů. Na nich i předpremiérové filmové tituly, například film Krvavý diamant, který u nás teprve vstupuje do kin, anebo Apokalypto Mela Gibsona.

Odstraňování následků po nehodě dvou vlaků

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Železničáři stále odstraňují následky včerejší srážky rychlíku a nákladního vlaku u Káranic na Královéhradecku. Při nehodě byl zraněn strojvedoucí rychlíku a tři cestující. Vývoj situace od včerejška sleduje reportér Martin Pařízek. Martine, dobrý večer.

Martin PAŘÍZEK:
Dobrý večer. Po trati z Hradce Králové do Chlumce nad Cidlinou a naopak podle posledních informací z Českých drah už opět jezdí vlaky. Odklon železniční dopravy kvůli té včerejší nehodě trval zhruba osmadvacet hodin. Železničáři na zprůjezdnění úseku u Káranic pracovali téměř nepřetržitě. Dnes ráno na místě nehody zůstávala jen lokomotiva rychlíku a jeden z vagónů. V průběhu dne se tedy podařilo opravit i samotnou trať, která byla nehodou poničená.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Martine, jak tedy bude vypadat provoz na trati v následujících hodinách?

Martin PAŘÍZEK:
Tak v tom úseku, kde k nehodě došlo, budou i v následujících dnech probíhat práce, které uvedou tu trať do původního stavu. Vlaky tam budou projíždět desetikilometrovou rychlostí. Podle mluvčího Českých drah Aleše Ondrůje by toto omezení nemělo znamenat nějaká zpoždění vlaků.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik aktuální reportér Martin Pařízek.

Dvě osoby zemřely na následky otravy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Smrtelně jedovatý oxid uhelnatý si dnes v Praze 7 vzal dva lidské životy. Na následky otravy zemřeli sedmatřicetiletá žena a její patnáctiletý syn. Plyn pravděpodobně unikal z karmy v bytě. Jak Radiožurnálu řekla mluvčí pražské záchranné služby Simona Cigánková, snaha přivolaných lékařů už byla marná.

Simona CIGÁNKOVÁ, mluvčí pražské záchranné služby:
Před polednem byli pražští záchranáři přivoláni do bytu v ulici V Hájích v Praze 7, kde byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Přes ihned zahájenou resuscitaci již záchranáři nemohli nijak pomoci sedmatřicetileté ženě a jejímu patnáctiletému synovi. Oba zemřeli v důsledku intoxikace oxidem uhelnatým.

Spolkový dům Trávník v Přerově v likvidaci

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přes protesty místních obyvatel a za účasti strážníků a policie začala stavební firma rozebírat Spolkový dům Trávník v Přerově. Objekt přezdívaný Komuna totiž před půlrokem vyškrtlo ministerstvo kultury ze seznamu kulturních památek. Majitel teď chce na jeho místě postavit nákupní centrum. Před několika dny ale na podnět skupiny obyvatel ministerstvo znovu rozhodlo o zahájení správního řízení. Do doby, než rozhodne, jestli se objekt vrátí či nevrátí na seznam památek, by se podle zákona, jak říká náměstkyně primátora Elena Grambličková budova měla chránit před poškozením. Obyvatelé ani zástupci magistrátu ale rozebírání střechy budovy zabránit nedokázali.

Elena GRAMBLIČKOVÁ, náměstkyně primátora:
Dostali jsme přípis ministerstva kultury o tom, že se znovu jedná o zařazení budovy do kulturních památek, takže jsme začali jednat. Protože byly informace o tom, že zřejmě začnou demolice, dnes brzy ráno, nakonec ty demoliční práce začaly už v noci. Majitel by neměl s nemovitostí vůbec hýbat, ale bohužel majitel ještě tady toto rozhodnutí ministerstva kultury nemá k dispozici.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vlastník objektu má ale platný demoliční výměr.

Festival Slovenské divadlo v Praze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
To nejlepší a nejnovější ze slovenské divadelní tvorby představí festival Slovenské divadlo v Praze. Už podvanácté ho pořádá pražské Divadlo Bez zábradlí. Jak dodává redaktorka Michaela Vetešková, začíná přesně za necelou půlhodinu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Zájem diváků o festival neupadá, naopak zvyšuje se. Potvrzuje manažerka Divadla Bez zábradlí Hana Heřmánková. Tradičně je největší zájem o bratislavské Slovenské národné divadlo.

Hana HEŘMÁNKOVÁ, manažerka Divadla Bez zábradlí:
Zahajujeme 10. února představením Slovenského národního divadla Valčík náhody se Zuzanou Fialovou a Lubo Kostelným v režii Lubomíra Bajdičky a letos jsme se rozhodli pro tento soubor nadvakrát, takže představíme divákům ještě jeden titul, který má Slovenské národné divadlo na repertoáru a to je Posledná cigára. Je to velice úspěšný titul u našich slovenských kolegů.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Inscenaci Posledná cigára uvidí diváci zítra v Praze, pozítří v Karlových Varech.

Hana HEŘMÁNKOVÁ, manažerka Divadla Bez zábradlí:
Jednak představovat to poslední, co vzniklo na slovenských jevištích a jinak přivážet sem slovenské kolegy a jejich inscenace, které si stále drží velkou oblibu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Říká ke smyslu festivalu Hana Heřmánková.

Nominace na Cenu Český lev 2006

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V pražském kině Lucerna se večer budou vyhlašovat nominace na prestižní filmovou Cenu Český lev 2006. Loni se v Česku natočilo dvacet celovečerních hraných filmů, takže členové české filmové a televizní akademie měli široký výběr. Moderovat bude herec Jan Budař. Dramaturgem a scénáristou nominačního večera Českých lvů 2006 je Jan Stehlík.

Jan STEHLÍK, dramaturg a scénárista nominačního večera:
Pojali jsme ten večer tak, že skutečně vedle vyhlašování nominací zazní na pódiu i řada písniček, a to nejen od Jana Budaře, ale i od jeho hostů, což kupodivu nebudou zpěváci, ale jeho většinou herečtí kolegové a myslím si, že to bude leckdy i překvapení, kdo se na pódiu objeví.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na nominační večer se můžete podívat v přímém přenosu České televize od dvaceti hodin.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu