Otužování květin

5. duben 2002
Dobrá rada

Pokud máte zahrádku nebo alespoň balkón, možná už uvažujete o tom, že byste dali některé rostliny ven, na čerstvý vzduch. Je už na to ten správný čas? Balkóny nebo zahrádky plné rozkvetlých květin vypadají opravdu pěkně, ale podle zahrádkáře Stanislava Pelešky bychom měli s jejich vynášením ven být opatrní, byť už se oteplilo.

Peleška: Většina pokojových rostlin nesnese chlad a ještě asi budou noční teploty kolem nuly, ty by jim uškodily. Rostliny je lépe dříve otužit, dát na světlejší místo, vyhovuje jim teplota mezi 12 až 18 stupni, pak by měly být připraveny jít za měsíc do volného prostoru.

Květiny tedy otužujeme vždy ve dne a celá kúra by měla trvat týden až 14 dnů. Samozřejmě, záleží na tom, jak moc je rostlina choulostivá.

Peleška: Je potřeba pamatovat na to, že tyto rostliny se měnícím světlem stávají agilnější, aktivnější a odolnější proti nemocem a škůdcům. Měli bychom je tedy mít rozděleny na skupinu velice citlivých, to jsou ty jemnolistové a hrubší jako je třeba pelargonie, které snesou tvrdší podmínky.

Právě teď vysazujeme pro okrasu balkónů jednoleté rostliny, letničky. Jak správně na to?

Peleška: Necháme je na okně až narostou, pak je přepícháme, vysadíme do truhlíků a už otužilé vyndáme na příslušné místo, aby vykvetly a hlavně zdobily.

A ještě důležitá rada Stanislava Pelešky stran zalévání květin. S jarem totiž přišel čas, kdy květinám můžeme dávat trochu více vody.

Peleška: V zimě zaléváme co nejméně, protože je daleko nebezpečnější rostlinu přelít a zahubit vodou. Vytlačí se totiž vzduch, včetně kyslíku, ze zeminy a kořenům v převlhčené půdě se často tvoří mikrotrhlinky a rostlina zajde celá.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu