Otazníky nad Slovanskými epopejemi Alfonse Muchy

20. březen 2008
Zblízka

Teď se podíváme na Muchovu slavnou Slovanskou epopej. Město Praha by o ni totiž mohlo přijít. Do roku 2010 by na základě darovací smlouvy měla být epopej umístěna do nového pavilonu. Jeho návrh ale zatím existuje jen na papíře a stavební řízení pro už schválenou stavbu bylo zastaveno. Proč? Na to se zblízka podívala kolegyně Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Na místě, kde by měla do roku 2010 vyrůst nová výstavní hala pro dvacet rozměrných obrazů Alfonse Muchy, je dnes rozsáhlá betonová plocha. Se stavbou se mělo začít už v roce 2005, ale nezačalo. Proč?

Milan RICHTER, radní pro kulturu, Magistrát hlavního města Prahy:
Jo, tak to já nevím, protože já jsem na magistrátu od roku 2007.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Říká radní pro kulturu z Magistrátu hlavního města Prahy Milan Richter a dodává:

Milan RICHTER, radní pro kulturu, Magistrát hlavního města Prahy:
Naší snahou je, aby byla naplněna závěť Alfonse Muchy, to znamená, aby Slovenská epopej se vrátila do Prahy.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Proto se snaží pro cyklus najít dočasný prostor.

Milan RICHTER, radní pro kulturu, Magistrát hlavního města Prahy:
V tuto chvíli vedeme diskuse s Inchebou, zda by nebylo možno v jednom z areálů na výstavišti umístit Slovanskou epopej.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Společnost Incheba má výstaviště v pražských Holešovicích dlouhodobě pronajaté. Stejně tak ale vlastní zámek v Moravském Krumlově, ve kterém jsou plátna epopeje od roku 1963 umístěna. Zástupci města chtějí Prahu požádat o prodloužení zápůjčky.

Tomáš TŘETINA, místostarosta Moravského Krumlova:
Na co té Praze bude? Ta má tolik kulturních skvostů, že jeden soubor obrazů navíc, byť takto významný, je pro Prahu kapkou v moři, pro Krumlov je alfou a omegou.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Potvrzuje místostarosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Na epopej se do tamního zámku přijde podívat až dvacet pět tisíc lidí ročně. Podle architekta Jindřicha Smetany ale epopej patří do Prahy. Uvádí, že společnost Incheba už loni v prosinci nečekaně uvedla, že se stavbou nového pavilonu podle návrh jeho týmu nesouhlasí.

osoba:
Tuhle záležitost s jiným pavilonem považuju za utopii. Toto provizorium by stálo obrovské náklady, které jsou nesmyslné a stejně by to nesplnilo darovací podmínky Alfonse Muchy.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Společnost Incheba ale v tiskové zprávě uvádí:

redaktor:
"Přesun díla plně podporujeme a vedeme jednání s Magistrátem hlavního města Prahy, jestli bude epopej umístěna v nové budově postavené za tímto účelem nebo dočasně umístěna ve stávajících prostorách Výstaviště PrahaHolešovice. Problémem, který je třeba vyřešit při plánování a stavbě Muchovy galerie, je dopravní infrastruktura v okolí areálu."

Michaela VETEŠKOVÁ:
Loni v říjnu městský úřad pro Prahu 7 stavební řízení na stavbu nového pavilonu zahájil. V únoru jej přerušil. A tak si zatím můžeme pavilon pro epopej prohlížet pouze na maketě.

osoba:
Když se podíváte na ten tvar i v řezu i v půdorysu, tak se sestává z jakýchsi jehlanků zasunutých do sebe a to je v podstatě správná vizuální zóna viditelnosti jednotlivých obrazů pro diváky.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Jednoduše jde návrh popsat jako krabici od bot, která je postavená na bok. Po stěnách jsou rozvěšená velká plátna. K jednotlivým obrazům se divák dostane pomocí výtahu. Tam se může posadit a dívat se.

osoba:
Ta krabice od bot mě ani neuráží, protože to je v souladu s tou naší tezí, že pro některá silná díla se silným obsahem je správný, aby vnějškově se to tvářilo jako nulová architektura, tedy aby to nemráčilo svým vnějškem, ale vnitřkem. Vůbec pořadí těch obrazů má tři varianty. Jednu si vytvořil sám Mucha, potom kunsthistorický názor byl publikován po něm a je dost pravděpodobné, že může být ještě to vlastní pořadí vyhodnoceno kunsthistoriky jednou.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Jak budou ta plátna umístěna, to je věc ještě dalších diskusí, nicméně teď je otázka, jestli vůbec tento pavilon vznikne na pražském výstavišti.

osoba:
Ano, to je otázka.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio