Orbánovo vítězství znamená faktický konec Visegrádské čtyřky, myslí si politolog Mlejnek

4. duben 2022

Po volbách v Maďarsku zůstává u moci premiér Viktor Orbán. Ze střetu se širokou opoziční koalicí vychází dokonce posílen o několik parlamentních křesel. Orbánova vítězná řeč, v níž za svého oponenta označil i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, napověděla, že kurz jeho politiky zřejmě zůstane stejný jako doposud. „Můžeme očekávat další konfrontační rétoriku vůči Evropské unii,“ odhaduje analytička Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Pavlína Janebová.

„Výsledky maďarských voleb znamenají de facto konec uskupení Visegrádské čtyřky, nebo jeho dlouhodobější vypnutí,“ domnívá se politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Čtěte také

A připomíná před pár dny zrušený summit V4 v Maďarsku, na který odmítla odjet česká ministryně zahraničí Jana Černochová (ODS) a nádledně i zástupce Polska. Důvodem, proč se setkání nechtěli zúčastnit, byl postoj Viktora Orbána k válce na Ukrajině.

Že polistopadovému uskupení zemí Visegrádské čtyřky zvoní hrana, se domnívá i bruselská zpravodajka Hospodářských novin, Aktuálně.cz a týdeníku Respekt Kateřina Šafaříková, která naznačuje, že i bez oficialit nastane faktický konec středoevropské aliance.

Zřejmě nenastane žádný formální rozpad, ale předpokládám, že ta spolupráce bude nadále nemožná. Protože na těch základních hodnotových a strategických pilířích se s Orbánem ti zbývající tři lídři,“ míní novinářka.

Zdálo se, že šance byly 

Analytička Janebová připomíná slova lídra opozice Pétera Márki-Zaye, že ve světě podle Viktora Orbána – v souvislosti s tím, jak nastavil politický systém a jaké vymezil opozici možnosti – nelze Orbána porazit. 

Čtěte také

„Pozorovatelé i opozice se zmiňují o tom, že tyto volby nelze považovat za zcela spravedlivé, jako tomu bylo ostatně u voleb v letech 2014 a 2018. Vzhledem k tomu, že nastavení volebního rámce zvýhodňuje Orbánovu stranu Fidész,“ soudí.

A dodává, že nikdy v minulosti paradoxně nebyla šance na porážku strany Fidesz tak velká jako právě letos. „Proto je ta nastalá situace pro všechny poměrně překvapivá.“

Hosty byli:
Ladislav Novák, zpravodaj v Budapešti, Český rozhlas
Pavlína Janebová, analytička Výzkumné centrum Asociace pro mezinárodní otázky
Josef Mlejnek, politolog, Institut politologických studií, Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy
Kateřina Šafaříková, bruselská zpravodajka Hospodářských novin, Aktuálně.cz a týdeníku Respekt

Za velice pravděpodobný scénář považuje analytička rozpad opoziční koalice: „Na skupinu stran, která měla od začátku jen limitovanou ideologickou soudržnost, bude mít ten volební debakl určitě velice demoralizující efekt.“

Co má společného narativ o Trianonské smlouvě s pádem Sovětského svazu? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související