Orbán dostal poprvé nůž na krk. Odchod z EU ani konec maďarské ságy ale nečekám, říká analytička

7. listopad 2022

Problémy Maďarska s porušováním principů právního státu se táhnou už řadu let, v posledních měsících se však situace vyhrotila. „Orbán má poprvé za více než deset let, kdy je v Maďarsku premiérem, nůž na krku,“ říká v nové epizodě Bruselských chlebíčků ředitelka pro výzkum Asociace pro mezinárodní otázky Pavlína Janebová. Maďarský premiér si to podle ní uvědomuje a snaží se, aby jeho země nepřišla o přístup k unijním penězům.

Hrozba, že Maďarsko přijede v přepočtu o téměř 190 miliard korun z evropských fondů, podle Janebové zafungovala jako motivace k ústupkům. Vláda Viktora Orbána proto vůbec poprvé pracuje na reformách.

Pavlína Janebová (vpravo) během rozhovoru se Zdeňkou Trachtovou

Zda ale myslí snahu o nápravu fungování maďarského soudnictví či mediálního systému vážně, podle analytičky není jisté. Zároveň se totiž v posledních měsících vyostřuje Orbánova protievropská rétorika.

Orbán vs. EU

„Situace, ve které se aktuálně Viktor Orbán nachází, zejména pokud jde o ekonomiku, je v řadě ukazatelů tragická a neexistuje perspektiva, že by se to v nejbližší době zlepšilo. Vidíme, že Viktor Orbán a jeho vláda vsadili na to, že budou vinit Evropskou unii a sankce uvalené na Rusko,“ říká Pavlína Janebová.

Situací v Maďarsku se v listopadu pod vedením českého předsednictví budou znovu zabývat ministři pro evropské záležitosti.

Jaké kroky činí maďarská vláda, aby o unijní peníze nepřišla? Budou ostatním členským zemím stačit, aby rozpočtovou pojistku nespustili? A proč má Viktor Orbán už tolik let výraznou podporu Maďarů? Pusťte si nejnovější epizodu Bruselských chlebíčků.

Bruselské chlebíčky ŽIVĚ!

U příležitosti výročí událostí 17. listopadu chystáme další živé natáčení Bruselských chlebíčků. Jsme 33 let po sametové revoluci nejen Češi, ale také Evropané? Pomůže předsednictví vrátit Česko do Evropy? Jak se na nás dívají ostatní v Bruselu? A je Evropanství jen luxusem pro bohatší?

  • KDY? 17. listopadu od 20:00
  • KDE? Divadlo Na zábradlí, Praha
  • HOSTÉ: politoložka Vladimíra Dvořáková, ekonom Tomáš Sedláček a překladatel Petr Štědroň

Přijďte si s námi povídat! Těšíme se na vás.

autoři: Zdeňka Trachtová , Viktor Daněk , Filip Nerad | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.