Ondřej Soukup: Vůdce ruské Wagnerovy armády Prigožin je po smrti

24. srpen 2023

„Všichni skončíme v pekle. Ale i v pekle musíme být nejlepší,“ říká muž v maskáčích na videu, které bylo hojně sdíleno na ruských sociálních sítích. Jevgenij Prigožin podle všech dostupných informací ve středu večer zahynul na palubě soukromého letadla Embraer v tverské oblasti.

Stalo se tak na den přesně dva měsíce poté, co vyvolal vzpouru své žoldácké Wagnerovy skupiny a málem došel do Moskvy. Takže nyní s největší pravděpodobností zjišťuje, jak to s tím prvenstvím v pekle vlastně je.

Tak či onak, skončila tím pozoruhodná kariéra muže, který si v dětství na předměstí tehdejšího Leningradu nemohl představit, že zemře na palubě vlastního tryskáče. Jeho otčím se ho sice snažil dát na kariéru vrcholového sportovce, ale mladý Prigožin se spíše zajímal o světské radosti a prostředky na ně si získával ne úplně zákonnými prostředky.

Výsledkem bylo odsouzení za loupeže, přepadení a třeba také za zatažení nezletilé do prostituce. Z vězení se dostal po devíti letech v roce 1990, tedy v době, kdy již bylo povoleno podnikání.

Osobní kreatura Vladimira Putina

Začínal se stánky s párkem v rohlíku, postupně se ale vypracoval a vlastnil několik restaurací, včetně jedné, která byla v tehdy již Petrohradu nejluxusnější. A do které chodil jistý náměstek petrohradského primátora jménem Vladimir Putin. 

Čtěte také

Tím to začalo. Pak přišly kontrakty na dodávky jídel pro ministerstvo obrany nebo moskevskou radnici. Prigožin založil nechvalně slavnou trollí farmu, ze které následně vytvořil celý mediální holding.

Začal v roce 2014 financovat vznikající Wagnerovu skupinu, což původně měla být jednotka pro špinavou práci, která během války na Donbasu například likvidovala příliš nezávislé polní velitele separatistů. Prigožin z této skupiny vytvořil jednotku, která nyní působí minimálně ve čtyřech afrických státech. A která si na sebe i vydělává díky různým koncesím na těžbu cenných kovů nebo třeba ropy. 

Novinář Ondřej Soukup

Důležité je ale říct, že Jevgenij Prigožin byl osobní kreaturou Vladimira Putina. Bez něj by nikdy žádný kontrakt s ministerstvem obrany nezískal. Bez jeho povolení by žádná Wagnerova skupina nemohla existovat, vždyť podle ruských zákonů je samotná existence žoldáků nelegální. A to nemluvíme o tom, že loni v létě Prigožin dostal povolení verbovat ve vězeních a slibovat odsouzeným milost výměnou za službu na Donbasu. 

Možná si Jevgenij Prigožin myslel, že nehledě na červnový pokus o vzpouru, je pro Kreml stále příliš důležitý. Zdá se ale, že Kreml nemohl připustit, že by to Jevgenijovi Prigožinovi prošlo. Co kdyby to napadlo ještě někoho dalšího.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.