Ondřej Neff: Uměloš a zkouška inteligence

24. duben 2023

Naše Anna Marie se rozhodla prozkoumat schopnosti toho, čemu se říká umělá inteligence, aby zjistila, co je na ní umělého a co je inteligentní. Nejdřív zadala jméno svého muže a uměloš odpověděl: Bohužel nemám přístup k informacím o konkrétních jednotlivcích, pokud nejsou veřejně známí a nemají dostatečnou online stopu. 

Anna Marie se nevzdala a zeptala se, zdali uměloš zná Ondřeje Neffa. Následovala odpověď: Ano, Ondřej Neff je český publicista, spisovatel a překladatel, známý především svými knihami o cestování a kulinářských zážitcích z celého světa. Je autorem například knihy „Do kapsy nebo do praku“, „Gurmánská putování“ nebo „Peklo v Pacifiku“.

Čtěte také

Anna nepřestala uměloše týrat a vyzvala ho, aby přečetl z gurmánského putování úryvek. Následovalo: Rád vám přečtu ukázku z knihy „Gurmánská putování“ od Ondřeje Neffa.

Když se vám po třech týdnech od zpáteční cesty zdají sny o želvách, tunáších – uměloš asi myslel tuňáky – a humrech, je jasné, že se muselo stát něco zvláštního. Prožil jsem na Floridě tři týdny… atd., popis gastronomického ráje pokračoval.

Na vysvětlenou těm, kdo mě neznají. Spisovatel a publicista dejme tomu skutečně jsem, knihu o kulinářském cestování jsem nenapsal žádnou. Jak je to tedy s umělošovou inteligencí?

Poplužní dvůr

Odpověď mě zaujala z mnoha ohledů. Z první odpovědi se vyzul s ohledem na to, že dotazovaná osoba nemá online stopu. První chybka. Patrik Formánek online stopu má, jak profesně, tak jako hráč amerického fotbalu. Na online stopu se tedy uměloš toliko vymlouvá.

Čtěte také

Ke mně se přihlásil a zachoval se přesně jako student při zkoušce, když takzvaně plave. Zásada uspět u zkoušky zní: nepřestat mluvit, držet se toho, co znám a to opakovat a doplňovat to něčím pravděpodobným.

A teď, co to je: inteligence nebo neinteligence? Je to především drzost a naši předkové říkali, že drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. Uměloš nezaváhal a jako vrchol drzosti předvedl úryvek z cestopisu stoprocentně vycucaný z prstu.

A teď přijdou pochybnosti. Na Floridě jsem skutečně byl, i když ne tři týdny a neživil se tam humry. Byl jsem tam tři dny a z hotelové stravy se mi udělalo špatně. Je možné, že má příhoda na hotelové toaletě zanechala online stopu a uměloš se k ní dostal? Rozhodně ale ve svém úhrnu je umělošovo sdělení nehoráznost a drzost, za kterou by se měl stydět.

Ondřej Neff

Tak. Teď jsem si přečetl, co nepěkného jsem o něm napsal a rozhodl se, že si ho taky vyzkouším. Vysvětli, co je to poplužní dvůr, vyzval jsem ho.

A on mi za patnáct vteřin vysypal elaborát zcela věrohodný. Bude mi trvat půl hodiny, než ho ověřím.

Jak? No samozřejmě klasickým, dávno známým a ověřeným konzervativním nástrojem zvaným Google.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.