Ondřej Neff: Nápad za milión

25. září 2023

O víkendu jsem byl na Světu knihy v Plzni. Byl jsem tam už před lety, tentokrát poprvé v místě zvaném Depo2015.  Je to hned vedle nádraží a kousek od pivovaru, ale navigace mě vedla přes hory a doly. Když jsem místním říkal, že se mi navigace zbláznila, ujistili mě, že je to teď v Plzni tak zašmodrchané, že jinudy to nejde.

Na podstatě věci samé to nic nezměnilo, jsem knižní typ, mezi stánky a knihomoly je mi dobře a bylo i v plzeňském Depu.

Čtěte také

Ptali se mě lidé, co si myslím o umělé inteligenci a jestli je to opravdu taková zkáza lidstva, jak se povídá. A jestli se jako spisovatel nebojím, že mě umělá inteligence připraví o práci, a mého přítele malíře Karla Jerieho se ptali, jestli umělá inteligence nebude malovat a kreslit za něj.

Opakoval jsem svou oblíbenou tezi, že je to částečně humbuk a částečně nepochopení věci. Jeden pán se mě taky ptal, jestli nevím, proč v cyklu monografií malíře Zdeňka Buriana nejsou jeho ilustrace mayovek, to jsou ty knížky o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi. Že bych to měl vědět, protože jsem se na těch monografiích podílel. Řekl jsem, že netuším, a tak jsem se po návratu domů poptal.

Opravit obrázek

Čtěte také

Takže vzkazuji pánovi, jeho jméno neznám, ale třeba si to přečte, že bude speciální svazek věnovaný Indiánům. Potíž je ale v tom, že se zachovalo jen málo originálů ilustrací Vinnetoua a Syna lovce medvědů a dalších skvělých mayovek. Originály verneovek jsou převážně v Památníku písemnictví, ale indiánské obrázky se rozprskly mezi sběratele a kde je po těch letech vyhledat?

Jsou samozřejmě zachované v tištěné podobě v knížkách. A jsme u jádra věci. Jak jsem si o tom povídal s Ondrou Müllerem, který dává ty krásné sborníky dohromady, zmínil jsem se mu i o tom, jak se mě lidi ptali na umělou inteligenci, a pak slovo dalo slovo a zavedli jsme řeč na to, že by bylo skvělé, kdyby umělá inteligence – tedy rozumějte: počítačový program – dokázala zpracovat digitální obrázek ilustrace z knížky a opravit ho tak, aby se hodně, ale fakt hodně podobal originálu.

Ondřej Neff

A jsme u toho, tahle moje glosa bude mít na webu Českého rozhlasu titulek Nápad za milión. Nevydělám ten milión já, ale dovedu si představit, že mnohem víc než jeden milión vydělá ten, kdo podobný počítačový program napíše a systém uvede do provozu. Ostatně si myslím, že takové techniky existují, jenomže je zatím nikdo nedal dohromady s Burianem a Vinnetouem. Třeba by takový program dokázala napsat umělá inteligence... Zkuste jí dát zadání, cesta k miliónům je otevřená.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.