Ondřej Konrád: V. K. mladší se asi teprve hledá

18. březen 2019

Pro vcelku dost lidí z různých okruhů je Václav Klaus junior sice poměrně protivný a arogantní, ale také inteligentní. Jako otec.

Z jehož renomé syn čerpá už desítky let, jenže kdyby byl neschopný, mnoho by z věhlasného příjmení nevytěžil. A on například požívá pověst experta na školství, minimálně tedy u laické veřejnosti. Ale pokud jde o obecnou politiku, žádné podnětné nové myšlenky doposud nepřinesl.

Starý dobrý Hitler

Pokud nebudeme považovat za zajímavou vizi, že „nevidí jinou cestu než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice“. Což by, dodejme, v Kremlu nejspíš oslavovali mohutným metáním kozáčků.

Lukáš Jelínek: V Poslanecké sněmovně se vrší nezařazení národovci

Václav Klaus mladší

Rok a půl od voleb se v Poslanecké sněmovně roztrhl pytel s nezařazenými poslanci. ODS vyloučila Václava Klause mladšího a SPD opustili Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová.

A na člověka s široce uznávanou inteligencí udivil V. K. mladší v posledních letech řadou věcí. Od podpory senátní kandidatury Ladislava Jakla (figurujícího navíc nikoli na listině ODS, nýbrž SPD), přes občasné slabší vyjadřovací schopnosti (označení pirátského poslance Ferejenčíka za „vlasatou máničku“ bylo jak od partajního funkcionáře za Antonína Novotného), trapnou chybu při argumentaci, proč nemají být v Afganistánu čeští vojáci, až po sahání k příměrům z nacistické éry.

Jež s oblibou užíval Mirek Topolánek, o jehož intelektuálních výkonech si Klaus junior nepochybně myslel své a za jehož předsednictví stranu ostatně opustil. Tenkrát ještě dobrovolně a až pět let po tatínku-zakladateli. Ale jelikož to nyní nechtěl opakovat, nýbrž ODS dohnat k tomu, aby jej vyloučila, Hitler mu nakonec byl dobrý. Proti gustu žádný dišputát.

Starý dobrý rozklad zevnitř

Ani vůči širokým možnostem, jež se před nyní osvobozeným politikem V. K. juniorem otevírají. Jako třeba založit konečně pořádnou autentickou pravicovou stranu, jak si to V. K. starší už několikrát sliboval třeba od Petra Macha nebo Benjamina Kurase a prozatím to v podstatě přicházelo vniveč.

Ondřej Konrád

Anebo přijmout nabídku od Strany nezávislosti kandidovat do europarlamentu. Čili od subjektu, jemuž mimochodem radí Vlastimil Tlustý, druhdy proslulý nafilmovanou scénkou ve výřivce při absurdní kauzičce spoluposlance Moravy, i tím, jak coby člen ODS dopomohl v pádu Topolánkovy vlády.

To musí být Klausovi mladšímu blízké, údajně také nabídku Strany nezávislosti zvažuje. Rozkládat unii zevnitř. Jako to říkávali ti, kdo vstupovali do KSČ po okupaci. Jestli se ovšem EU jednou rozloží, V. K. mladší za to moct nebude. 

Spustit audio