Ondřej Konrád: Staněk jde na vrub ČSSD

16. květen 2019

Kdo tipoval, že ministr kultury tlak veřejnosti nemůže ustát, ale zároveň odejde až po eurovolbách, nejspíš teď vítězně volá: „Bingo!“

A leckdo se ovšem také diví: když za Staňkem ještě před pár desítkami hodin kolegové z ČSSD neochvějně stáli, proč ho náhle přece jenom nechávají padnout? Tedy přesněji řečeno podat demisi? A to, aspoň podle Staňkova rezignačního dopisu, na návrh předsedy Hamáčka. Což je úplná novinka a není jasné, proč takovou věc Hamáček doposud tutlal.

Rouška Karla Sýse

K divení je ovšem toho v případě pana Staňka povícero, až by z toho jednoho rozbolela hlava. A jindy se za ní chytal. Např.: Co vedlo ministra promluvit na křtu knihy exšéfa KSČM Grebeníčka o církevních restitucích Ve znamení kříže s podtitulem Podvody nelze halit svatou rouškou?

Ondřej Konrád: Ministr Staněk zatím drží. Ale viklá se

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD

Jsou dny, znáte to, kdy si člověk připadá doslova v jednom kole.

A proč pak tvrdil, že šlo o běžný vánoční večírek sněmovního klubu komunistů? Jejichž mluvčí se ale ihned ohradila: kdepak, byl to předem ohlášený křest a přítomnost pana ministra ho přímo zdobila!

A už před tím zamrazilo, když jsme se dočetli, že by podle dnešního ministra kultury měl být Karel Sýs, normalizační básník číslo jedna v časech, kdy skuteční básníci nesměli publikovat, oceněn státním vyznamenáním.

A samozřejmě hlavní a dost všeobecné podivení nastalo po odvolání ředitelů dvou významných uměleckých institucí (Staněk na oba pány zároveň podal trestní oznámení), aniž by bylo jasné, co tak příšerného měli provést, aby se to nedalo řešit jiným způsobem.

Například sdělit mezinárodně renomovanému kunsthistorikovi Fajtovi z Národní galerie Praha, že se musí otázka jeho odměn za kurátorskou práci nějak rozumně projednat. A ne ho rovnou vyhodit jako podvodníčka.

Velmi málo až nic

Staněk si ale asi nedovedl představit ani rozsah reakce kulturní obce, ani to, že by měl najednou leccos věcně vysvětlovat. Když přitom o resortu, který řídí od loňského léta, zřejmě ví jen velmi málo. A o něčem prakticky nic.

A tvrdí, jak za Fajta klesla návštěvnost Národní galerie, ačkoli naopak rapidně vzrostla. A šeredně se plete v částce rozpočtu svého ministerstva. Jak odpor vůči němu rostl, ministr odhaloval jednu slabou stránku za druhou. A vše svědčilo o tom, že se kauza Staněk jaksi nevysedí, prostě postupně neodplyne. To musela vidět a tedy přece konat i ČSSD.

Ondřej Konrád

Ale jde plně na její vrub, že učinila ministrem kultury právě Staňka. Který ještě o víkendu psal, kolik prý dostává podpůrných zpráv od lidí rozradovaných z toho, „že se konečně někdo postavil elitám.“ Což na závěr komentáře snad raději ani nebudeme komentovat. Tak trochu z milosrdenství.       

Spustit audio