Ondřej Bačo: Na rakety nad hlavou si člověk zvykne, co bude dál nevím

19. říjen 2023

Zdeněk Folprecht s Davidem Nyčem si pozvali do Prvního doteku na rozhovor odchovance zlínského fotbalu, bývalého reprezentanta do 21 let a současně hráče izraelského týmu Hapoel Jeruzalém Ondřeje Bačo. Jak probíhal jeho návrat do Česka po vypuknutí války a jak v Izraeli komunikuje? Co nyní dělá ve Zlíně, když čeká jak se vyvine situace ohledně válečného konfliktu? Váží si toho, že má na ruce kapitánskou pásku? Poslechněte si celý rozhovor se sedmadvacetiletým fotbalistou.

Ondřeji, jak nyní prožíváte konflikt, který v Izraeli probíhá?

Sleduji zprávy, pořád jsem na telefonu a čekám, jak situace bude probíhat. Komunikuji s klubem a čekám. 

Existuje nějaký datum, kdy se rozhodne o tom, zda se do Izraele vrátíte?

Je to složité. Klub mi zatím moc říct nemůže, protože ligová asociace se k tomu zatím moc nevyjadřuje a FIFA vůbec ne. Například můj klub ale už začal trénovat středu, čtvrtek a pátek v Jeruzalémě. Pro mě ale nyní nemá smysl se tam vracet, abych jen trénoval. Situace se tam může ze dne na den změnit, takže zatím vyčkávám doma.

Kdy jste se v Izraeli dozvěděl, že je něco opravdu hodně špatně?

Normálně jsme se ženou spali a najednou jí volala sousedka Češka, že hned jedou do Čech a že začíná válka. Reagoval jsem na to tak, že jsem si řekl, že to zase bude pár raket a za dva dny v pohodě. To bylo v půl sedmé ráno, ale když jsme vyšli ven, tak jsme zjistili, že je to hodně vážné.

Nastala panika?

U mě ne. Žena byla trochu nervózní. Hned jsem volal na klub, ale ti mě uklidnili, že jsou optimisté a druhý den se půjde na trénink.

Řešil jste nějaký plán B ohledně odletu do Česka?

Hned jsme se podívali na letenky a začínalo to rychle mizet. S klubem jsme se dohodli, že počkáme do neděle do rána a řekneme si, co a jak.  V neděli jsem sportovnímu řediteli řekl, že preferuji odjezd domů, dokud se situace nezklidní. Pak jsme byli intenzivnější ve shánění letenek.

Jaká byla reakce klubu?

Klub už ví, že jsem tam dva roky a něco jsem už zažil. Je to divné, ale člověk si prostě na ty rakety nad hlavou zvykne. Klub se spíše snažil, abychom zůstali. Postupně jim začalo docházet, co za hrůzy se stalo, takže nám svolil, že můžeme vyrazit.

To je pro mě nepochopitelné, že si můžete zvyknout na rakety, které vám létají nad hlavou..

První tři měsíce jsem šel na trénink a jinak jsem byl zavřený doma. Jinak funguje v telefonu aplikace, která vám ukáže, že za minutu na vás poletí rakety a některá nebude zachycena a může spadnout, to je pak potřeba se schovat do krytu. 95 procent raket chytí.

Jednou nastala situace, kdy jsem si na tréninku na hřišti zavazoval kopačky a najednou slyším divný zvuk a vidím, jak raketa padá do našeho okolí. Ani se mnou nehlo, dovázal jsem kopačky, kouknul jsem kam to letí a šlo se trénovat. Nechci to zlehčovat. Člověk by měl jít do krytu nebo si lehnout na zem. My s manželkou jsme v klidu, protože máme ložnici v krytu. (smích)

Bude se vám vůbec chtít vrátit zpátky do Izraeli?

Teď rozhodně tam život není bezproblémový a válka zatím ani nezačala. Mám zprávy, že ostatní arabské státy vyhrožují Izraeli, že jakmile zahájí pozemní invazi do Gazy, tak by mohli zaútočit ty ostatní země. To se zatím nestalo. Válka může do týdne skončit, ale také může trvat měsíc, dva nebo tři.. Mám stejné zprávy, jako vy.

V Izraeli komunikujete anglicky?

Ano, všechny věkové kategorie komunikují anglicky. Populace je na tom lépe s angličtinou, než třeba v Česku.

Trénink ve Zlíně

Co teď děláte v Česku?

Byl jsem u fyzioterapeuta, doléčit nějaké bolístky. Jinak trénuji individuálně s Tomášem Joslem. Pan Zdeněk Grygera mi nabídl, že se můžu připravovat se A-týmem Zlína, ale prozatím to mám od izraelského klubu zakázané. Pokud by to trvalo déle, tak bych se chtěl ke klukům ze Zlína připojit.

Nemá Grygera tak trochu touhu vás přetáhnout zpátky do Zlína, pokud se situace delší dobu nelepšila?

Byl jsem s nim na kávě a bylo mi řečeno, že pokud by se to nelepšilo do zimy, tak že by byli rádi, kdybych se ve Zlíně připojil.

FIFA například u Alexe Krále, ale i dalších hráčů po válečném konfliktu Ruska, rozhodla, že si hráči můžou hledat nové angažmá. Je také taková možnost?

Nevím. FIFA zatím pořád mlčí.

Kdyby náhodou taková situace nastala, tak preferujete návrat do Čech nebo bys zkusil jinou zahraniční zemi?

Určitě zahraničí.

Čtěte také

Jak se vám v izraelském klubu dostala na paži kapitánská páska?

Když jsem tam přišel, tak jí nosil jeden odchovanec klubu, ale minulý rok v zimě ho Maccabi Haifa koupila. Mě si zavolal trenér a řekl mi, že jsem ať už přístupem v tréninku i v zápase lídrem mužstva. Byl jsem rád a přijmul jsem to.

Hrajete v průměrném týmu izraelské ligy. Po přijmutí kapitánské pásky jste nepošilhával po nějaké nabídce o top týmu tamní soutěže?

Na začátku minulé sezony jsem podepsal smlouvu, která trvá až do konce té aktuální. V Izraeli je složité se propracovat do elitních tří klubů, protože tam platí pravidlo šesti cizinců. Jenom pět jich může nastoupit na hřišti. Navíc ty top týmy mají v kádru opravdu kvalitní hráče z ciziny. Žádnou oficiální nabídku jsem na stole neměl. Jen jsem se bavil s trenérem Beer Ševy a ten říkal, že by měl zájem tehdy, pokud bych byl volným hráčem.

Jak to vypadá v izraelské kabině?

Máme hodně mladou kabinu, protože věkový průměr se pohybuje kolem 23 let. Při příchodu do šatny musíme do kaslíku odložit mobilní telefon. Se všemi si podáme ruku a pozdravíme se. Funguje to navíc tak, že se kluci jdou sami rozcvičit, protože mají plány od individuálních kondičních trenérů. Hodinu před zápasem není šatna vůbec plná.

Pozice trenéra národního týmu

Folpi, Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky rozhodl o tom, že Jaroslav Šilhavý bude dál trenérem národního týmu. Je to správné rozhodnutí?

Není. Česká fotbalová reprezentace nemá tu tvář, kterou by vzhledem k tomu, jakou generaci tady máme, mohla mít. Poslední dva zápasy i pozápasové rozhovory ve mně vzbuzují dojem, že pan Šilhavý snad sám ani u reprezentace být nechce.

Čtěte také

Jeden z posluchačů by do pozice hlavního kouče národního týmu dosadil Františka Straku. Folpi, co ty na to?

Já bych pro něj úplně ruku nezvedl, kdybych měl nějakou jinou možnost volby. Jinak chápu Šilhavého, že sám neodstoupí. On tam má smlouvu a leží mu tam peníze. Pokud s tím FAČR není spokojený, tak ho musí vyhodit. Prostě zatím to řešení jen odsunuli o měsíc.

Ohledně nástupce se spekulovalo i o kouči Michalovi Bílkovi. Ondřeji, vy jste měl možnost pod ním hrát, jaký on je?

V kabině s ním byla i sranda. On si dokázal vždy v týmu vybudovat jádro nebo tzv. radu starších. Vždy tam bylo třináct hráčů, které rotoval a za kterými bezmezně stál. Já pod jeho vedením byl něco jako čtvrtý stoper v té trojce, ale i tak jsem odehrál na podzim plno zápasů, protože tam byl pořád někdo zraněný. Dokázal dát hráčům sebedůvěru, kterou mu následně spláceli. V kabině se všemi vtipkoval, čemuž jsem do doby, než jsem ho poznal, vůbec nevěřil.

Jak to funguje ve fotbalové kabině v Izraeli? Porazil Ondřej Bačo v tradičním kvízu Zdeňka Folprechta? Jak získal Bačo v klubu Hapoel Jeruzalém kapitánskou pásku? Jak se zrodil přesun českého fotbalisty z Rumunska do Izraele? Poslechněte si celý rozhovor a silný příběh v dalším vydání Prvního doteku.

První dotek Zdeňka Foprechta
Spustit audio

Související