Olympijský rok Krpálka: Nepříjemné shazování váhy, láska k Japonsku, asijská kuchyně a čas s dětmi

29. červenec 2024

Celý rok sledoval cestu judisty Lukáše Krpálka nejen na olympijské hry do Paříže reportér Petr Kadeřábek. Časosběrný dokument Olympijský rok nabízí pohled do zákulisí přípravy dvojnásobného olympijského šampiona, jeho lásku k Japonsku, tradiční asijské kuchyni, ale také ho ukazuje jako otce dvou dětí.

Žádný judista v historii nedokázal to co Lukáš Krpálek. Během kariéry vybojoval titul olympijského vítěze, mistra světa, mistra Evropy a byl světovou jedničkou v obou nejtěžších hmotnostních kategoriích.

Nejlepší tréninkové podmínky nachází český reprezentant v Japonsku.

„První týden tréninku v Japonsku je pro mě vždy náročný s ohledem na časový posun. Vstávám trochu později, zhruba v půl deváté až v devět. Trénink pak mám později, tedy kolem desáté hodiny. Když už se pak přetočím do režimu, tak tréninky začínají dřív, abychom pauzu mezi nimi měli delší,“ popisuje Krpálek.

„Tréninky s Japonci jsou primárně o zápasech. Často opakujeme nástupy do chvatů, s přetočením do rotací a hody. Objemy tréninků jsou obrovské a to je hlavní důvod, proč tam jezdíme. Zápasíme s judisty, kteří jsou vyrovnaným soupeřem,“ zdůrazňuje.

Nepříjemné shazování váhy

Japonskou přípravou i opakovaným shazováním váhy Krpálek najednou začne poznávat svoje tělo, jako nikdy před tím.

Čtěte také

„Když jsem vstupoval do váhovky do 100 kilo, váha se mi pohybovala někde kolem 108 až 109 kilo. Nebyl žádný problém do toho vstoupit. Jenomže člověk to shodil jednou, dvakrát, třikrát a najednou po třetím shozu tělo zareagovalo tak, že už nechce. A najednou váha vyskočila na 116 až 117 kilo. S tím už se hrozně těžko pracuje,“ popisuje.

Na olympiádě v Tokiu 201 český judista zápasil s váhou 109 kilogramů. Stal se tak nejlehčím vítězem kategorie nad 100 kilogramů v historii. To byl důvod, proč začal uvažovat o startu v nižší váhové kategorii.

Děti

Když odjede Krpálek na závody, dětem se po tátovi stýská. A maminka jim musí připomínat, že z domova odjíždí kvůli své práci. 

„Je to patrné hlavně večer. Přes den je to chaos. Škola, školka, pak jedeme s Mariánkou na gymnastiku, s Tondou na hokej, na judo. Když přijdeme domů, Tonda si napíše domácí úkoly, pak přijde koupání, večeře a uspávání. A při něm jim říkám, že je to jen práce, že jednou přijde den, kdy pověsí kimono na hřebík a bude s nimi víc,“ upřímně popisuje Krpálkova manželka.

Kdy dvojnásobný olympijský šampion zažil nejhorší shazování váhy kvůli závodům? Jak nejčastěji relaxuje při dlouhých tréninkových kempech v Japonsku? Pozná trenér Lukáše Krpálka Petr Lacina, že jeho svěřenec je před zápasem v top formě? Jakou nemilou zkušenost zažil při konzumaci oblíbeného sushi? Poslechněte si celé audio v úvodu článku.

autoři: Petr Kadeřábek , rej
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.