Olympijská štafeta čelila v Paříži tisícům demonstrantů

7. duben 2008
Zprávy

Štafeta s olympijským ohněm dnes dorazila do Paříže a stejně jako na předchozích zastávkách její trasu narušily bouřlivé demonstrace. Na podporu Tibetu v ulicích protestovaly tisíce lidí, minimálně dvakrát dokonce pochodeň zhasla a do cíle na stadion Charléty ji musel dovézt autobus. Hlavní ceremoniál byl zrušen.

Běžci s pochodní se museli několikrát schovat v autobuse novinářů. Podle policejních zdrojů byla pochodeň uhašena z technických důvodů a později znovu zapálena.

První přerušení přišlo už krátce po zahájení štafety u Eiffelovy věže, další vzápětí u mostu Garigliano a poslední u zahrad Tuileries poblíž Louvru.

Štafetu vítaly na trati černé vlajky s olympijskými kruhy v podobě pout a stejný prapor vyvěsili členové organizace Reportéři bez hranic i na věži. Tři z nich se ke konstrukci připoutali.

Pochodeň dovezl do cíle autobus

Demonstranti protestující proti porušování lidských práv v Číně lemovali celou trasu štafety, která měří 28 kilometrů a její cíl je stadionu Charléty. Tam nakonec pochodeň dopravil autobus, protože organizátoři se kvůli protestům rozhodli poslední část běhu zrušit.

Na řadě míst hlavního města vypukly incidenty mezi demonstranty a pořádkovými silami. Někteří z aktivistů se pokoušeli lehat si před doprovodná auta a policisté je průběžně odtahovali. Zatím bylo zatčeno asi deset lidí.

Neprotestovali ale jen Pařížané. "Jsem ráda, že je tady tolik lidí, že protestují proto čínskému režimu. Já jsem z Miami a tolik lidí by u nás určitě nebylo," řekla zpravodaji Českého rozhlasu mladá Američanka. Velký potlesk se ozval ve chvíli, kdy zavlála tibetská vlajka z pařížské radnice, kde se o to postarali radní z řad Zelených.

Na ochranu štafety nasadila pařížská policie 3000 mužů. Pozorovatelé to přirovnávají k opatřením hodným návštěvy amerického prezidenta. Podobné incidenty provázejí olympijskou štafetu od první etapy na řeckém území, mohutné protesty narušily i včerejší zastávku ve Velké Británii.

Ke zvýšené aktivitě kritiků čínského režimu v současnosti přispívají události v Tibetu a okolí, kde policie v posledních týdnech silou potlačila protičínské povstání. Podle oficiálních čínských údajů si nepokoje vyžádaly 22 obětí, podle tibetských exilových zdrojů nejméně 140.

Znepokojení nad násilnostmi v Tibetu už vyjádřil i šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, který jedná v Pekingu. Zároveň ale uvedl, že bojkot srpnových olympijských her v čínské metropoli není řešením.

Čínská média protesty v Paříži odsuzují

Čínská média dnešní demonstrace odsuzují. Podle nich s nimi nesouhlasí ani většina Francouzů. Jak uvádí vládní agentura Sinchua, pouť olympijské pochodně sledovaly v Paříži desetitisíce lidí a mnozí z nich prý štafetu s ohněm zdravili s čínskými vlajkami v rukou. Protesty tibetských separatistů a jejich stoupenců prý silně pohoršily a rozzlobily diváky, kteří se přišli podívat na slavnostní pouť olympijské pochodně.

Sinchua cituje nesouhlasnou reakci s narušením běhu s pochodní jednoho z Francouzů a také čínskou studentku Liou C'-ťün, podle které má naprostá většina Francouzů přátelský vztah k Číně, neví ale, co se v Tibetu opravdu stalo. Liou C'-ťün viní západní média z překrucování skutečnosti, tedy stejně jako čínská oficiální místa.

autoři: mir , jšm , dka
Spustit audio