Oligarchové už na Putina nemají bezprostřední vliv. I válku kritizují opatrně, vysvětluje novinář Soukup

1. březen 2022

Sankce, které Západ uvaluje na Rusko, sice míří na celou společnost, citelně se ale dotýkají i oligarchů a vládnoucích elit včetně Vladimira Putina. Podle novináře Ondřeje Soukupa z Hospodářských novin je ale vliv těchto bohatých Rusů na Putinovu vládu malý. „Když současný ruský prezident nastoupil, tak s nimi uzavřel jakousi společenskou smlouvu:  Stát nebude zkoumat, jak oligarchové své majetky získali, ale oni nebudou zasahovat do politiky,“ přibližuje novinář.

Ondřej Soukup, redaktor Hospodářských novin

„To naprostá většina oligarchů pochopila. Jediný, kdo s tím nesouhlasil, byl Michail Chodorkovskyj, který pak také skončil na deset let ve vězení. Takže i ostatní ten signál pochopili,“ dodává Soukup.

Zvláště nová generace oligarchů, kteří se etablovali za Putina, mají vyloženě roli správců majetků, vysvětluje Soukup. „A ti velmi dobře chápou, že stačí chybný krok a o majetek přijdou.“

Tito lidé už dávno nemají bezprostřední vliv na Putina, ten navíc v souvislosti s covidem omezil okruh těch, se kterými se vůbec baví.
Ondřej Soukup

„Takže tito lidé už dávno nemají bezprostřední vliv na Vladimira Putina, ten navíc v souvislosti s covidem velmi omezil okruh těch, se kterými se vůbec baví,“ dodává novinář a přidává vysvětlení pojmu oligarcha: 

„Je to někdo, kdo získal majetek většinou ve velmi nepřehledných 90. letech a často ve spolupráci se státem. V Rusku se bavíme o několika desítkách osob.“

Jachta a palácový převrat?

Nejnovější sankce, ke kterým Západ včetně dosud neutrálního Švýcarska přistupuje poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu, určitě působí nespokojenost mezi elitami, věří Soukup.

Čtěte také

„Ta pak může postupně růst a dosáhnout nějaké kritické masy. Ale zatím neplatí, že někomu zabavíme jachtu a on udělá palácový převrat. Tak to opravdu nefunguje.“

„Putin je nepochybně překvapen, kolik oligarchů se nějak ozvalo a nepřipojilo se k oficiální rétorice stran ukrajinské války. S tím tedy Kreml nepočítal. Ale ony ty výroky jsou také velmi často dost opatrné,“ shrnuje možnost, že by oligarchové zasáhli do rusko-ukrajinské války, Ondřej Soukup.

 Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , oci
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.