Hodnota rublu padá. Už dva oligarchové blízcí Putinovi zkritizovali invazi na Ukrajinu, říká investiční bankéř Jonáš

28. únor 2022

Ruský rubl po vyhlášení západních ekonomických sankcí proti Rusku klesl téměř o 30 procent a je na novém historickém minimu vůči USD. „To nebezpečí, které Putin představuje pro vlastní normální ruské občany – a pochopitelně i nejakutněji proti Ukrajině a proti nám všem – jen stoupá. A musím se přiznat, že z toho mám velké obavy,“ říká investiční bankéř Ondřej Jonáš. 

Oleg Vladimirovič Děripaska je oligarcha, který stojí v čele vedení řady významných ruských firem např. Basic Element, hliníkárny RUSAL, automobilky GAZ, výrobce letadel Aviacor nebo pojišťovny Ingosstrach.

„Bylo velice zajímavé, že se už v neděli ozvali dva oligarchové velice blízcí k Vladimiru Putinovi – Oleg Děripaska a Michail Fridman – s kritikou invaze Ruska na Ukrajinu.

Byl z nich patrný ten protimluv, kdy chce na jedné straně Vladimir Putin vyprovokovat mírové jednání, ale na druhé straně hrozí jadernými zbraněmi. Tak to je do nebe bijící protimluv. A je těžké si představit, k čemu to může vést. V každém případě, myslím, že se situace vyhrocuje,“ doplňuje.

Michail Maratovič Fridman je ruský obchodní oligarcha s izraelským občanstvím. Spoluzaložil Alfa-Group, podle Forbes je od roku 2017 sedmým nejbohatším Rusem.

Rubl se podle Jonáše obchoduje 120 za dolar, v pátek to bylo na 80 a začátkem minulého týdne zhruba na 60.

„Propad je to opravdu velký a dokonce je otázka, jak dlouho bude centrální ruská banka schopná udržet konvertibilitu rublu.“

Odříznutí od systému SWIFT, systému pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci, podle bankéře znamená, že Rusko je vytlačováno na samotný okraj finančního světa.

Čtěte také

Čtěte také

„To samozřejmě znamená, že nové kontrakty není možné uzavírat nebo vypořádat. A chtěl bych zdůraznit, že to odříznutí centrální banky Ruska od devizových rezerv je nesmírně důležité – je to možná ještě mocnější nástroj. Centrální banka totiž nemůže vyvažovat kurz rublu, takže se z rublu stane vnitřní uzavřená ekonomika.“

Už v neděli stáli Rusové dlouhé fronty před bankomaty v zemi a v řadě z nich už peníze došly. „Myslím, že tento týden můžeme sledovat vlnu finanční paniky přímo v okolí Kremlu, která může vyvolat určité nepříjemné situace,“ uzavírá investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Celý rozhovor Speciálu Radiožurnálu a Plusu najdete v audiu, ptal se Jan Pokorný.

autoři: Jan Pokorný , lup
Spustit audio

Související