Obvykle čekají Pražané na byt pro seniory roky. V Malešicích hned v osmi nájemník chybí

20. březen 2014

Řada lidí čeká na bydlení v domovech pro seniory možná zbytečně dlouho. V Praze jsou zájemci o činži za výrazně nižší cenu na pořadnících i přes deset let, konkrétně v Malešicích je však v jednom takovém domě dlouhodobě neobsazených hned osm bytů, což je desetina jeho kapacity. Magistrát vysvětlení nemá a slibuje že případy prošetří.

„Já si to vysvětluji liknavostí na magistrátě,“ říká jedna z obyvatelek malešického paneláku, kde je hned několik bytů pro seniory dlouhodobě neobsazených. A ukazuje – ten od roku 2012, ten od loňského roku...

Pražský radní Martin Dlouhý tvrdí, že správně by měly byty zůstat prázdné maximálně měsíce.

„Máme nějakou komisi, která rozhodne, kdo ten byt dostane. Rada musí všechna přidělení bytů schvalovat. Ten byt může být volný čtvrt, maximálně půl roku,“ podotýká a slibuje, že situaci v domově pro seniory v Praze 10-Malešicích prošetří.

Podle předsedy Sdružení nájemníků Milana Taraby je takové nevyužívání bytů chyba. Bytová nouze podle něj v Česku hrozí až milionu lidí, a hlavně právě seniorům.

„Osamělí senioři – i podle oficiálních statistik – tvoří zejména ve velkých městech, jako je Praha, Plzeň, Brno, Ostrava a města nad 50 tisíc, základnu lidí, kteří jsou ohroženi chudobou a sociálním vyloučením,“ říká.

Na tomto seznamu jsou i zdravotně postižení nebo samoživitelky s dětmi.

autor: hla
Spustit audio