Obrana proti jarní únavě

23. březen 2002
Dobrá rada

Dlouho očekávané jaro je tady a sním i každoroční jarní únava. Projevuje se ospalostí a větší náchylností k infekčním nemocem. Otázkou proč jarní únava vzniká se zabývala Hana Kabátová z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Kabátová: Jíme méně vitamínů, méně zeleniny, ovoce. I když si myslíme, že naše konzumace je dostačující, tak si neuvědomujeme menší vitamínovou hodnotu těchto potravin na jaře. Nedá se srovnat obsah vitamínu C, například v bramborách, na podzim a na jaře.

Dá se jarní únavě nějak předejít?

Kabátová: Zvýšíme obsah vitamínů ve stravě a také je vhodné ještě tělu dodat vitamínové preparáty

Jakou stravu bychom měli na jaře konzumovat?

Kabátová: Zcela určitě pestrou, bohatou na vitamíny, bílkoviny, omezit tuky a hodně se pohybovat.

Co jarní půsty a očistné kůry?

Kabátová: Těmto praktikám příliš nevěřím a domnívám se, že bychom mohli ohrozit náš metabolismus. Pokud ale někdo zařadí do své životosprávy jeden den očistný či odlehčovací, tak to na škodu není. V těchto případech musíme tělu dodat trochu cukru, třeba v podobě ovocných šťáv, protože je nutný k dobré funkci jater a mozku.

A co na to obyvatelé Olomouce? Sportovat, vitamíny, ovoce, zelenina, procházky, zajít do kina, být v pohodě, cvičit, myslet pozitivně.

autor: rak

Více z pořadu