Obrana před počítačovými viry

25. duben 2002
Dobrá rada

Možná se i vám někdy stalo, že váš počítač, třeba prostřednictvím elektronické pošty, napadl virus. Lze se takovému viru, který může zlikvidovat veškerá data, uložená v počítači, nějak bránit, případně ho předem rozpoznat? Právě o tom hovoří Martin Pavlis z počítačové školy Gopas.

Pavlis: V mnoha případech na takový vir přijdete až v okamžicích, kdy vám poškodí nějaké soubory a problém už nastal. Vir jako takový poznat nemůžete, po napsání je rezidentní, jistou dobu je v počítači neaktivní, snaží se postupně infikovat co nejvíce souborů. Může například i z vaší e-mailové adresy odeslat tento virus dál. Většinou se spouští ke konkrétnímu datu, ke konkrétní akci. Každý e-mail je v pořádku, ale každá příloha, která může být přibalena, může být nebezpečná. Dokument třeba z aplikace Word nebo Excel může být také napaden virem, ale pokládáme to za méně nebezpečné. Nejčastěji přijde od někoho, jehož počítač je zavirován, například "skvělý šetřič obrazovky najdeš v příloze". Pokud nemám antivirový program, tak se v zásadě bojím všech příloh a doporučuji neotevírat vůbec nic.

Co udělat v případě, když přílohu otevřeme a zjistíme, že počítač je zavirován?

Pavlis: Doporučil bych vyhledat odborníka, přestože jsou webové stránky nejdůležitějších firem, které každý vir jasně a konkrétně popisují. Můžete také všechno smazat. Nikdy vám žádný vir nemůže poškodit hardware počítače a nejdražší ovšem jsou shromážděná data.

Je dobré instalovat antivirový program? Jak často ho spustit?

Pavlis: Antivirový program hlídá veškerou e-mailovou komunikaci, webové stránky a hlavně jakýkoliv soubor, který otevřete. Každý nalezený vir hlásí, soubor se pokusí opravit a vir přesune do virového trezoru nebo smaže. Potřeba je nejméně jednou za několik dní povolit programu přístup na internet, aktualizovat virovou databázi. Pak váš antivir bude úspěšně čelit chybným programům.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu