Obcházení sankcí by mohl být trestný čin. Pak by šlo majetek konfiskovat, míní eurokomisařka Jourová

30. květen 2022

Dosud nikdy v historii Evropská unie neuvalila tak přísné sankce jako nyní na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Zatím ovšem nevedly k zastavení ani omezení bojů. „Na ruskou ekonomiku to má devastující účinky. I ruská centrální banka přiznala, že se země dostává do recese. Hlavní účel je připravit Putina o peníze, aby nemohl dál pokračovat ve své agresi proti Ukrajině. To se zatím nestalo, ale musíme pokračovat,“ zdůrazňuje eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

V současnosti probíhají jednání o šestém balíčku sankcí. Konsenzus se prý podařilo najít i v otázce dovozu ruské ropy, dohodu ale zatím blokuje Maďarsko.

Čtěte také

„Možná se tomu nevěnuje tolik pozornosti, ale je hodně různých agend, kde Maďarsko využívá svého veta,“ poznamenává Jourová s tím, že i v pondělí se budou unijní lídři snažit maďarského premiéra Viktora Orbána přesvědčit.

Orbán prý svou politikou, která podle něj má především chránit maďarské občany, zvětšuje svou izolaci v Evropě.

„Ve své rétorice většinou vypouští tu kladnou stránku věci, tedy v čem Evropská unie pomáhá maďarským občanům. Ale je vidět, že s touto rétorikou vyhrál volby,“ konstatuje eurokomisařka.

Česko nezaostává

Evropská unie nyní pracuje na směrnici, která by usnadnila konfiskace majetku lidí obcházejících sankce, což by bylo možné v případě odsouzení.

„Navrhli jsme, aby se jako trestný čin všude v Evropě uznalo obcházení a maření sankcí, které se rozhodují vůči třetím zemím,“ vysvětluje.

Čtěte také

Týkat by se to mělo i nejrůznějších pomocníků sankcionovaných osob, kteří například odvážejí jejich jachty do mezinárodních vod, převádějí majetky na třetí osoby nebo na skryté firmy.

Současně je třeba sladit sankce, protože v některých zemích jsou k trestání používány pouze správní pokuty.

„Být na sankčním seznamu ještě neznamená, že jste trestně stíhaná osoba. Musí se k tomu připojit nějaký trestný čin, například obcházení sankcí nebo praní špinavých peněz. Sankcionovaným osobám můžeme zmrazit majetek, ale ne ho konfiskovat,“ upřesňuje.

Podle informací časopisu Respekt vlastní Rusové v Česku asi 13 tisíc společnosti, zatím se podařilo zmrazit majetek jen 13 firmám a 9 fyzickým osobám.

„Momentálně je zmraženo zhruba 11 milionů eur, a to je srovnatelné číslo jako v jiných zemích v přepočtu na počet obyvatel,“ uzavírá Jourová.

Jak chce Evropská komise zastavit šíření ruské propagandy? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.