Občané Drnovic na Zlínsku rozhodli v referendu, že obchvat obce chtějí

11. říjen 2021 09:50

Spolu s volbami do sněmovny hlasovali lidé v Drnovicích na Zlínsku i v místním referendu o obchvatu obce. Lidé se vyslovili pro tento záměr obce.

Konečné výsledky ve volbách do Poslanecké sněmovny potvrdily vítězství koalice Spolu. Ve Zlínském kraji však souběžně s volbami do dolní komory Parlamentu lidé hlasovali také v jenom místním referendu.

Čtěte také

Vedení Drnovic na Zlínsku zjišťovalo, jestli tamní obyvatelé souhlasí s plánovaným obchvatem obce. Ten by měl být dlouhý asi dva kilometry a souvisí s plánovanou výstavbou vodního díla Vlachovice. Některým obyvatelům Drnovic se ale myšlenka obchvatu nelíbila, protože by vedl na jejich pozemcích.

Výsledky referenda

Občané Drnovic odpovídali na otázku: "Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce podniklo veškerá zákonná opatření v samostatné působnosti obce k tomu, aby podpořilo realizaci silničního obchvatu obce Drnovice, jehož předběžná trasa vychází z mapového podkladu dokumentu Technické studie Vodního díla Vlachovice, která byla dokončena v prosinci 2020?".

Víc jak 80% z účastníků referenda se vyslovilo pro výstavbu obchvatu, konkrétně to bylo 177 místních občanů. Proti bylo 42, což je víc jak 19 % zúčasněných. Volební účast byla necelých 69 %.

Drnovické zastupitelstvo ještě v neděli 10. října 2021 zasedalo a odhlasovalo takzvané ‚vzetí na vědomí‘. Znamená to, že bude pokračovat v jednání o výstavbě obchvatu.

Podrobnosti shrnul v reportáži redator Lukáš Veselý.

 

autoři: Lukáš Veselý , Tomáš Perutka , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související