Oba bratři podezřelí z útoku na týdeník Charlie Hebdo jsou stále na útěku

9. leden 2015

S ranním rozbřeskem nabraly pátrací akce ve venkovské oblasti Pikardie severovýchodně od Paříže znovu na síle. Zásahové jednotky zablokovaly silnici mezi Corcy a Longpont i tamní lesní cesty, pachatelé středečního teroristického útoku však zatím stále unikají. Z vraždění jsou podezřelí bratři Chérif a Said Kouachiovi. V oblasti hustě prší a policisté kontrolují každý vůz. V noci nad regionem přelétaly vrtulníky s termovizí.

„Na poměrně rušné křižovatce u města Soisson, jednoho z bodů 20kilometrového trojúhelníku, kde by se měli bratři Chérif a Said Kouachiové pohybovat, je 10 až 15 přenosových vozů a hlídky zásahové jednotky,“ hlásí přímo z místa zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd.

Pátrací tým předpokládá, že pachatelé už nemají vůz a skrývají se v tamních rozsáhlých lesích. Šedé Clio bylo nalezeno. Tamní terén je velmi členitý, nechybějí strže a ani bunkry z válečných dob, navíc v oblasti hustě prší.

Současně ale není vyloučené, že bratři podezřelí z teroristického zločinu směřují zpět do Paříže. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil, že do celé akce je zapojeno 88 tisíc policistů.

Policie zadržela devět osob

Policie v souvislosti s atentátem zadržela 9 lidí, většinou příbuzných podezřelých bratrů, nebo lidí z jejich okolí. Teď jsou zadrženi na 48 hodin, pak se musí rozhodnout o jejich vazbě.

Podle televize CNN prošel jeden z bratrů teroristickým výcvikem v Jemenu. Před několika lety se tam prý účastnil školení místních jednotek Al-Káidy.

Čtěte také

Zatímco v Paříži se život vrací do normálních kolejí, lidé si večer užívali restaurací jako kdykoli jindy, zcela jinak je tomu v oblasti, kde se pátrá. Tamní obyvatelé mají policisty a kontroly všude na silnicích a vrtulníky nad hlavou.

Islámský stát má teroristy za hrdiny

Hnutí Islámský stát označilo francouzské útočníky na redakci časopisu Charlie Hebdo za hrdiny. Vůbec poprvé tak na pařížský útok džihádisté reagovali, a to prostřednictvím svého rozhlasového vysílání. Útok také schvaluje pobočka al-Kájdy v severní Africe.

Teroristický čin naopak odsoudily muslimské komunity v Evropě. Nejvyšší islámský duchovní v Paříži položil při pietní vzpomínce na tamním náměstí Republiky na památku obětí květiny.

Mezitím Británie oznámila zpřísnění hraničních kontrol v přístavech a na nádražích. Podle britské kontrarozvědky MI5 jde o reakci na stoupající hrozbu terorismu a čím dál častější případy, kdy se Britové připojili k radikálům v Sýrii.

V neděli bude v Paříži schůzka amerických a evropských ministrů vnitra a spravedlnosti k boji proti přívržencům džihádu, islámské svaté války.


Zvětšit mapu
autoři: mkp , jšm , vpo
Spustit audio