O víkendu se v Chorvatsku mějte na pozoru před "Kryštofem"

22. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Nizozemský turista přišel o část nohy poté, co na značené cestě šlápl na minu. Chorvatští policisté zahájili třídenní rozsáhlé kontroly řidičů. Cesta do Chorvatska se může prodloužit - o tomto víkendu se čeká velmi hustý provoz. V Dalmácii bude v sobotu polojasno s teplotami 26 až 31 stupňů Celsia.

27letý nizozemský turista, který narazil na ostrově Vis na minu, je s těžkým zraněním ve splitské nemocnici. Spolu s přítelkyní se po značené cestě vydal na vrchol Hum a s největší pravděpodobností šlápl na antimagnetickou minu zvanou paštika. Mladíkovi museli amputovat část pravé nohy a až se jeho stav stabilizuje, bude přepraven domů. Přítelkyně zraněná nebyla. Policejní pyrotechnici místo výbuchu uzavřeli, prohledali, ale žádné další miny nenašli.

Chorvatští policisté v pátek zahájili rozsáhlou dopravně-kontrolní akci, která potrvá až do konce víkendu. Kontroly budou zesílené hlavně na Istrii, kde se v poslední době stalo více nehod s vážnými následky. Policisté se zaměří na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu a budou prověřovat i hladinu alkoholu v krvi řidičů.

Cesta do Chorvatska se může prodloužit. Momentálně je v zemi na půl milionu turistů a části z nich v sobotu končí pobyt. Chorvatský turistický svaz varuje před velmi hustým provozem a dlouhými kolonami především před dálničními tunely Sveti Rok a Mala Kapela.

K výstraze se připojil i rakouský automotoklub, který upozornil, že dopravní komplikace je nutné očekávat o tomto víkendu i na rakouských dálnicích. Od pátku až do nedělního poledne bude uzavřena část vídeňského obchvatu A21 kvůli opravě mostu. S kolonami počítejte také na jižní dálnici A2. Situaci pravděpodobně ještě zhorší začátek prázdnin ve třech německých spolkových zemích.

Každou sobotu do 17. září jede ze Splitu do Prahy zvláštní vlak Jadran express. Pro odjezd v sobotu 23. července jsou ve vlaku ještě volná místa na sezení, lehátka i lůžka. Jízdenky si můžete koupit před odjezdem přímo ve vlaku. Jadran express odjíždí ze Splitu v sobotu v 17:40 a do Prahy přijíždí v neděli v 15:50.

Kurzy:
Za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 67 lipa. Euro směníte za 7 kun a 21 lipa.

Ceny pohonných hmot:
Za litr benzínu Super zaplatíte 7 kun 70 lipa, za benzín Euro Super 7 kun 75 lipa a za naftu 7 kun 09 lipa.

Počasí v Dalmácii:
V sobotu 23. července má být v Dalmácii polojasno s teplotami 26 až 31 stupňů Celsia. Počítejte ale také s bouřkovou přeháňkou. Na severním Jadranu bude vát bura, na jižním jugo. Během dne ale potom vítr zeslábne.

Upozornění pro jachtaře:
Pozor na lokální neverini během noci i soboty. Na severním Jadranu v noci zesílí severovýchodní vítr místy až na 30-40 uzlů. Jinak bude na středním i jižním Jadranu v noci vát vítr jihovýchodní o síle 4-14 uzlů, jen na jihu před svítáním ještě zesílí. Moře má být na stupni 2-3, v noci na severu 3-4. Viditelnost máme hlášenou 10 - 20 kilometrů.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu