Nutíte nás nezapomínat. Výstava fotografií v Leica Gallery hledá asociaci mezi událostmi roku 1968 a současnou situací na Ukrajině

25. červenec 2023

Výstavu dokumentárních fotografií z 21. srpna 1968 a dalších dní okupace připravila pro pražskou Leica Gallery fotografka a kurátorka Dana Kyndrová. Vybrala na ni přes sedmdesát dokumentárních fotografií Miloně Novotného, Jiřího Všetečky, Jovana Dezorta, Miroslava Hucka nebo Dagmar Hochové.

Fotografie Liberec, srpen 1968. Expozice výstavy Nutíte nás nezapomínat

Vstup půlmilionové armády pěti států Varšavské smlouvy na území Československa v srpnu 1968 tvrdě a bezohledně ukončil takzvané pražské jaro. Tyto události, v souvislosti se současnou situací na Ukrajině, připomíná výstava dokumentárních fotografií nazvaná Nutíte nás nezapomínat, kterou pro Leica Gallery Prague připravila fotografka a kurátorka Dana Kyndrová.

„Bylo mi třináct let. V noci, asi ve čtyři ráno, nám někdo zatelefonoval, že jsou tady Rusové. Takže moje máma – fotografka – vyrazila do ulic, když se rozednělo. Já jsem s tátou jezdila autem po Praze. Bral mně třeba na Hradčany a říkal: ‚Všechno si to zapamatuj!‘ Skončili jsme potom v té Vinohradské třídě, kde to bylo dramatické. Takže si pamatuju, jak na mne otec řval ‚K domu!‘ a já jsem běžela tou ulicí dolů. Plakala jsem, protože to bylo všechno příšerný...“ vzpomíná na vlastní zážitky z 21. srpna 1968 Dana Kyndrová.

Spustit audio

Související