Měníme ulice v otevřené galerie. Festival Sculpture Line představuje sochy a výtvarné objekty předních tvůrců

18. červenec 2023

6 států, 24 měst, 80 instalací a celkem 43 umělců. Řeč je o Mezinárodním sochařském festivalu Sculpture line. Naše hlavní město návštěvníkům nabízí celkem 35 instalací. Jedním z míst, kde se objekty nachází, je i pražský Bastion, kam vyrazila kolegyně Dagmar Kopečková.

„Pro letošní rok jsme se soustředili na to, že bychom chtěli s některými umělci spolupracovat vlastně blíže, nedělat výběr umělců do velké šíře a naopak se koncentrovat na některé vybrané. Jedním z nich je bezesporu třeba Jiří David, se kterým spolupracujeme nějakou dobu, a který ve spolupráci se Sculpture Line vytvořil dílo pro nově otevřenou ulici Václava Havla v Lucemburku. Toto dílo tam bylo představeno na jaře, na podzim bude ještě jakási další inaugurace. Další z umělců, se kterým jsme udělali širší spolupráci je sochař Václav Fiala. Nežije sice v Praze, jeho působiště je v západních Čechách, nicméně myslím, že jeho jméno je již velmi známé. Ten vytvořil poměrně rozsáhlou instalaci na několika místech na česko-německém pohraničí ve spolupráci s Kunstverein Hochfranken Selb E. V. Samozřejmě se soustředíme i na spolupráci s německými umělci, nemohu vynechat ani spolupráci se zasloužilým českým sochařem Kurtem Gebauerem…„ Přibližuje letošní program festivalu kurátor Martin Dostál. 

Poslechněte si celou reportáž Dagmar Kopečkové, ve které o akci promluví krom Martina Dostála také zakladatel festivalu Ondřej Škarka nebo jeden z umělců Kurt Gebauer. 

autoři: Dagmar Kopečková , Monika Suchanková
Spustit audio

Související