Hvězda stříbrného plátna, nejkrásnější žena světa, ale i nadějná vynálezkyně. Inscenace Extáze zkoumá život Hedy Lamarr

17. červenec 2023

Místo zaniklého bazénu pod Barrandovskými terasami nabízí už po několik let návštěvníkům jedinečný divadelní zážitek. Sportovce nahradili herci a nepopiratelné genius loci místa doplnily kulisy a rekvizity. Divadlo MeetFactory na místě už několik sezón uvádí svá představení. Kolegyně Dagmar Kopečková na místě hovořila s dramaturgem divadla Matějem Samcem a režisérem Tomášem Loužným.

Příprava je náročná, ale stojí to za to

MeetFactory je neziskové mezinárodní centrum současného umění založené v roce 2001 a zaměřuje se hlavně na hudbu, galerii a samozřejmě divadlo. Právě zmíněné divadlo se v letních měsících odehrává v prostorách zaniklého bazénu Barrandovských teras od roku 2019. Prostor je vhodný pro 60 až 80 diváků, dle představení.

„Scénografka Kateřina přišla s nápadem využít ‚silent disco‘, která divákům umožňuje vnímat hlas hereček opravdu intimně. Všichni mají sluchátka nasazená a lze to kombinovat s hudbou a zvuky. Herečky nemusí křičet, ale naopak musí hrát velmi velmi intimně,“ vysvětluje dramaturg divadla Matěj Samec, jak si tvůrci poradili s hlukem přilehlé silnice a železnice.

Je to nesmírně fascinující osobnost. Čím víc se o ní dozvídám, tím méně o ní vím. 
Režisér Tomáš Loužný o Hady Lamarr

„V představení hrají Dana Marková, Anna Fišerová a Radka Fidlerová. Nejsou to životní fáze Hedy, jsou to spíše její duševní pochody. Jedna by měla ztvárňovat úžasný nádherný hollywoodský idol, jedna praktickou Hedy, která jedná se studii, a další je poslední fáze života – jakási Hedy už v rozkladu, rozpadu, která se snaží ještě odkazovat na svou slávu a na své úspěchy, ale příliš se jí to už nedaří,“ představuje hlavní hrdinku své inscenace Tomáš Loužný. 

autoři: Dagmar Kopečková , Monika Suchanková
Spustit audio

Související