Novým varšavským arcibiskupem bude Kazimierz Nycz

3. březen 2007
Zprávy

Novým varšavský arcibiskupem bude biskup Kazimierz Nycz. Oznámil to papežský nuncius Józef Kowalczyk. Nový metropolita má především obnovit důvěru v katolickou církev, otřesenou nedávným skandálem kolem arcibiskupa Stanislawa Wielguse. Ten se měl stát metropolitou, ale ukázalo se, že v minulosti spolupracoval s komunistickou tajnou policií.

Nejnovější bádání v archivech dokazují, že Státní bezpečnost biskupa Kazimierze Nycze, narozdíl od arcibiskupa Wielguse a řady dalších, nikdy nepřinutila ke spolupráci.

Sedmapadesátiletý biskup je považovaný za představitele umírněného středu v polské katolické církvi. Ve své diecézi v pomoří je Nycz velmi oblíbený. Často se objevuje mezi lidmi, je schopným organizátorem a manažerem a rád komunikuje po internetu.

"Celá polská katolická církev má z jeho jmenování velkou radost. Je to šťastná volba. Svatý otec - Benedikt XVI. - vsadil na člověka, který je pro tuto funkci výborně připravený," říká kardinál Stanislaw Dziwisz. Podobně i ostatní vysocí hodnostáři oceňují především schopnost biskupa Nycze nacházet kompromis mezi různými proudy.

autoři: mdo , dka
Spustit audio